自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

你早D上嚟問大家意見 !

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

財仔係咪
安心兄弟 ?

禁止訪問

侯爵府

係咪膠post?

子爵府

bethebella 發表於 19-10-17 15:58
無錯,借左唔緊要,大把人差卡數都係搵銀行借錢數疊數,最緊要息口比財仔低

我之前聽阿姨講大身息口唔錯,佢 ...

$49xx X 60期,差不多要還$300000

侯爵府

要借錢供小朋友去外國,真係好錯。
仲要係去日本讀日文,讀完係日本就算找到工都係低級位,得十幾萬yen一個月。回香港,識日文其實冇咩著數。
如只為興趣,你應該叫佢自己做嘢儲錢去學。

本身識幾個日本讀書加做嘢。
我自己都係香港已考一級。
唔值得借錢去讀。
你話去英美讀返個degree都話吖。

大宅

想辦法盡快借平息去還財仔啦!

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

同意樓上. 你話佢考到名牌大學, 去外國讀個 degree, 都仲有得諗吓.

去日本讀日文? 香港又唔係無得讀, 何況, 我識得人去日本讀日文, 係玩既多過真心讀書既.

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Mary媽咪 發表於 19-10-17 15:39
傻,財仔不嬲息口高

老實講

完全同意(emoji)(emoji)

侯爵府

其實佢申請working holiday visa好似就唔洗保證金,過個邊一路打工一路讀書都得
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

借財仔真係易借難還呀,銀行息都夠難還,仲要財仔。你唔係錫個女,係溺愛,佢已經20歲,應該自己出黎做野儲錢去留學。
你應該同個女講而家屋企財政狀況,明年至去,儲多一年半錢會比較理想。

大宅

畀面勳章

樓主女兒勇於追求夢想,我覺得很好

有很多事不是金錢可以衡量的,或許這不是好的理財範例,但是能站在女兒同一陣線,若干年後,女兒回想起來一定很感動

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

至愛朱古力 發表於 19-10-17 17:16
借財仔讀書,唔係呀,無咁大個頭就唔好死頂喇,你仲係單親,簡直找死!
...

真係唔識講, 樓主係懸崖上踩鋼線.... 明白樓主心情, 明白愛女心切, 但都唔係去借財仔架....... 如果可以, 盡快去銀行借還財仔啦.... 希望你兩母女盡快捱過困境....

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bigbiglee 發表於 19-10-17 15:32
我系一個單親媽媽,屋企收入只得一個來源,本來經濟狀況尚算穩定,前排屋企裝修洗左好多錢,積蓄洗得七七八 ...

快啲還咗筆財仔數,好危險

無錢就係無錢,你俾唔到咪叫佢出嚟做嘢儲錢去讀,我表哥都係咁咋。可以一路進修一路儲錢,借錢百害而無一利

首頁
12345...8

尾頁

跳至