1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡呢排出街如果有小朋友好主動咁捉住佢或者攬住佢佢會好驚叫唔好,甚至推開人,點算好?我已經同佢講唔駛驚,小朋友想同你玩啫,不過好似冇乜幫助

子爵府

幾多歲?

大宅

呢種係小朋友自我保護行為,好正常。

男爵府

BBIP830 發表於 19-10-17 17:34
阿囡呢排出街如果有小朋友好主動咁捉住佢或者攬住佢佢會好驚叫唔好,甚至推開人,點算好?我已經同佢講唔駛 ...

正常嫁,我個仔之前係勁驚人地掂佢,番左playgroup 同埋成日去街去公園後,慢慢佢開始接受其他小朋友喇,而家叫佢同其他bb 握手攬攬都ok

別墅

CCHINGC 發表於 19-10-17 17:58
幾多歲?

2歲

別墅

faithgao 發表於 19-10-17 18:24
呢種係小朋友自我保護行為,好正常。

係嘅,不過有時會好尷尬,因為人哋小朋友都係出返好意,但係我個囡就

別墅

kissapplegirl 發表於 19-10-17 18:35
正常嫁,我個仔之前係勁驚人地掂佢,番左playgroup 同埋成日去街去公園後,慢慢佢開始接受其他小朋友喇, ...

其實佢1歲開始已有返play group, 但係play group d小朋友自己有自己玩又好少會走埋嚟攬下佢咁,反而呢排出多咗公園佢遇多咗呢d情況就驚驚,或者可能再帶多d出公園玩,再遇多d呢d情況同每次出門都同佢講定叫佢有心理準備會有小朋友好主動同佢示好睇下會唔會有改善啦

水晶宮

正常呀。
無咩好embarrass

子爵府

回覆 BBIP830 的帖子

咁正常架,媽媽爸爸可以蹲係佢旁邊同佢一齊面對,例如話同哥哥say hi呀,握下手先,佢唔願意亦唔需要勉強,做多幾次,慢慢小朋友會知點面對

男爵府

BBIP830 發表於 19-10-18 03:12
其實佢1歲開始已有返play group, 但係play group d小朋友自己有自己玩又好少會走埋嚟攬下佢咁,反而呢排出 ...

好似樓上jm咁講 ,你慢慢教bb點同其他小朋友相處,可以教佢同其他bb 握手手做個好朋友先,再教佢哋兩個bb一齊攬攬, 平時行街見到隔離bb車有小朋友都可以叫bb主動拖人哋say hello拜拜打招呼 ,阿仔喺16個月嘅時候仲係好驚人哋掂佢,去到歲半左右就唔驚啦, 多啲帶bb去公園同其他小朋友玩, 見到其他小朋友手上有玩具佢一定會好好奇同埋主動想拎, 喺呢個時候你就可以教bb點樣同其他小朋友 相處

別墅

CCHINGC 發表於 19-10-18 09:29
回覆 BBIP830 的帖子

咁正常架,媽媽爸爸可以蹲係佢旁邊同佢一齊面對,例如話同哥哥say hi呀,握下手先, ...

明白,我都努力試緊,希望快d佢可以變做攬人嗰個

別墅

kissapplegirl 發表於 19-10-18 11:58
好似樓上jm咁講 ,你慢慢教bb點同其他小朋友相處,可以教佢同其他bb 握手手做個好朋友先,再教佢哋兩個bb ...

我都有叫佢同小朋友握下手先,佢主動想握人哋手嘅時候,通常小朋友又會嚟個熱情嘅攬攬,跟住佢就會退後驚驚唔握手,不過都可能比佢面對多d會好d嘅,好似叫樓下保安咁,一開始佢都怕醜到不得了但係我每次都叫佢要叫人,大概半個月左右啦,而家叫做好d啦,有叫不過係細聲d囉

男爵府

BBIP830 發表於 19-10-19 02:16
我都有叫佢同小朋友握下手先,佢主動想握人哋手嘅時候,通常小朋友又會嚟個熱情嘅攬攬,跟住佢就會退後驚 ...

你個bb會唔會驚其他大人㗎,因為我個仔對其他大人都好驚㗎,都係要去多啲街接觸多啲佢先慢慢肯接受, 佢係唔比陌生人抱佢,拖住佢,就算見過幾次都未必畀人抱, 而家叫做好小小冇以前咁反抗囉

別墅

kissapplegirl 發表於 19-10-19 13:30
你個bb會唔會驚其他大人㗎,因為我個仔對其他大人都好驚㗎,都係要去多啲街接觸多啲佢先慢慢肯接受, 佢係 ...

會呀,就算62,99一星期見一次都未必次次比佢哋拖或抱,因為我喺度所以佢會痴住我(可能我係ftm日日對住佢),更何況係陌生人 而且佢對某個type 嘅人係一見到就驚,要見好多次同見耐d先會好d

首頁

尾頁

跳至