論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有冇人知道我哋雇主需唔需要包, 工人姐姐話佢個胸部有腫, 唔舒服, 醫生提議佢要去照超聲波同埋抽針, total大概$4000, 我們雇主是否需要包這個價錢?

我啱啱打電話問我買比佢份家庸綜合保險包唔包,佢哋話只可以當佢係每次西醫門診計,每日最多claim $150。咁claim唔到多咗出嚟嗰啲, 係咪我哋雇主要比呢?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

mmaygi 發表於 19-10-17 18:48
請問有冇人知道我哋雇主需唔需要包, 工人姐姐話佢個胸部有腫, 唔舒服, 醫生提議佢要去照超聲波同埋抽針, to ...

你比

但唔可以去政府醫院咩?

洋房

KoneyB 發表於 19-10-17 20:47
你比

但唔可以去政府醫院咩?

可以,但係佢最後工作天係12月尾,因為我將會和他提早結束合約,我們一家要移民,如果去政府排應該未排到佢已經要返去菲律賓了

洋房

mmaygi 發表於 19-10-17 20:56
可以,但係佢最後工作天係12月尾,因為我將會和他提早結束合約,我們一家要移民,如果去政府排應該未排到 ...

我只是想知道,如果法律上是雇主要負責的,我也會支付費用,但係我首先想知道是怎麼樣的

複式洋房

mmaygi 發表於 19-10-17 18:48
請問有冇人知道我哋雇主需唔需要包, 工人姐姐話佢個胸部有腫, 唔舒服, 醫生提議佢要去照超聲波同埋抽針, to ...

係香港請姐姐係要包生養死葬的。
有病睇醫生當然係雇主出錢。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

mmaygi 發表於 19-10-17 20:57
我只是想知道,如果法律上是雇主要負責的,我也會支付費用,但係我首先想知道是怎麼樣的
...

係你比錢㗎

大宅

2019新春慶豚圓

全數僱主俾架,如果你份保險有買危疾,而醫生又證明到係買之前係無任何病徵係可以claim,不過都係最多都係$150,但有少少疑似病徵,都無得claim,我之前就係咁,全數無得claim,我外傭姐姐排政府,做手術、化療同電療,手術住幾日院連埋藥唔使$1000,化療每次約$1200,電療每月約$1000,總費用大約$6,000,因為佢下星期滿約回鄉,病情要回鄉再跟進

大宅

2019勳章

CCHINGC 發表於 19-10-18 14:58
全數僱主俾架,如果你份保險有買危疾,而醫生又證明到係買之前係無任何病徵係可以claim,不過都係最多都係$ ...

嘩,好驚喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊