自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

唔好煩我 發表於 19-10-18 14:03
食水制有多過一個,一個係佢單位,另一個係呀公,叫佢關呀公果個,到單位果個整好咪開返呀公果個囉!因為 ...

佢單位果個管理處話壞咗關唔倒,阿公果個管理處話影響十幾戶唔肯關,

jm請再比啲意見我。有物管經驗嘅話我知我作為受害戶有乜嘢權益 (特別係爭取關食水呢方面)

男爵府

虎到金來勳章

Ashleycorina 發表於 19-10-18 13:37
我之前間屋試過,樓上打爆地台,唔記得熄水喉又唔記得鋪膠!浸左我間屋電器 ...

我有買,今朝查詢經紀,佢話咁情況未必有得賠,份保險係我哋整倒人哋家居損失先有得 claim, 係咪咁㗎?

公爵府

olkan 發表於 19-10-18 08:53
好大可能係佢暗喉爆 。 我試過廁所浴室沖涼去水管爆裂少少,啲水少量少量出,濕到廳牆身 ...

我娘家都試過同樣情況。要拆浴缸先知,所以樓上係唔會見到漏水

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 03:20
已通知管理處,影咗相拍咗片,亦上咗樓上了解,但樓上話佢哋地板無濕,話未必係佢哋問題,依家唯有等明早維 ...

報食環署。。佢地會派人约兩伙人一齊check

公爵府

maoma 發表於 19-10-18 14:43
我有買,今朝查詢經紀,佢話咁情況未必有得賠,份保險係我哋整倒人哋家居損失先有得 claim, 係咪咁㗎?
...

我娘家上次情況係叫樓上嗰個賠,樓上嗰個人claim保險,因為係佢問題導致到你天花滴水,如果佢無買保險就樓上業主俾返錢你整/佢安排師傅整,佢埋單。

大宅

回覆樓主:

如果想試係咪浴缸去水漏,可以考慮叫樓上放粒“藍泡泡”去試,應該易啲睇到

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 14:43
...

你個 agent 咩嘢都唔知?保單條款有寫

意外損壞應該有喎

大宅

好慘呀....關唔關水管事

男爵府

TMC3012 發表於 19-10-18 07:56
我屋企都咁, 最正樓上果家死都唔肯聽管理處電話, 而家都唔知邊個問題 , 不過食環處叫開左case ...

我樓上又係唔肯聽管理處電話 (唔知係咪身有c)不過你比我好 食環肯開file

男爵府

虎到金來勳章

kaumi 發表於 19-10-18 14:59
好慘呀....關唔關水管事

我諗好大機會,但似乎管理處同業主都唔算積極跟進處理,難為我受無妄之災 我心情低落好抑鬱

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ccllmama 發表於 19-10-18 15:15
我樓上又係唔肯聽管理處電話 (唔知係咪身有c)不過你比我好 食環肯開file
...

係我地直接要管理處call食環黎睇架, 之前另一part漏水, 樓上又係死都唔聽電話 到而家都未試到果part乜事

啱啱又黎單新

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

maoma 發表於 19-10-18 15:20
我諗好大機會,但似乎管理處同業主都唔算積極跟進處理,難為我受無妄之災 我心情低落好抑鬱 :si ...

你係邊個位有滲水,廁所嗎?

如係的話,可能係樓上熱水爐喉管滲漏,因我家人試過。
身體健康,生活愉快

伯爵府

我諗好大機會,但似乎管理處同業主都唔算積極跟進處理,難為我受無妄之災 我心情低落好抑鬱 :si ...

好慘,我試過,洗手間天花漏到有個足球咁大既洞,我發晒癲,管理處即同我關水喉無漏,樓上返來又癲話關佢水喉報警,你報飽佢,總之攪左一段時間,好彩管業處好幫手,你最好快d,因為牆身吸水後有d問題要一後時間先出現,我廳出面近洗手間既天花牆最近裂開但係乾的,明顯係上次漏水既後果,比張當時既相嚇下你先

男爵府

虎到金來勳章

fatping 發表於 19-10-18 17:18

好慘,我試過,洗手間天花漏到有個足球咁大既洞,我發晒癲 ...

男爵府

虎到金來勳章

fanlee 發表於 19-10-18 16:38
你係邊個位有滲水,廁所嗎?

如係的話,可能係樓上熱水爐喉管滲漏,因我家人試過。

係廳近廚房天花同牆身

男爵府

虎到金來勳章

babytt2 發表於 19-10-18 14:53
你個 agent 咩嘢都唔知?保單條款有寫

意外損壞應該有喎

好嘅,等我再問吓個agent

子爵府

回覆樓主:

樓主間屋係幾多年樓?有冇廿年?

男爵府

虎到金來勳章

剛才聽倒樓上有啲敲地動靜,我相信佢搵咗人返來檢查,我自己上埋樓上,希望大家傾吓。原來已有師傅在場,証實係該單位嘅事,在找源頭中,師傅話佢希望先幫我停咗滴水先,但個水掣壞咗,管業處又無零件,佢即出去撲零件,希望換咗能解決。而聽師傅話樓上會儘快維修換明喉。我依家無嘢望,只希望快啲停滴水。解決咗我通知返大家!

再次多謝jm肯聽我訴苦同share經驗/意見。

男爵府

虎到金來勳章

mini122 發表於 19-10-18 17:34
樓主間屋係幾多年樓?有冇廿年?

差不多

伯爵府

maoma 發表於 19-10-18 17:40
剛才聽倒樓上有啲敲地動靜,我相信佢搵咗人返來檢查,我自己上埋樓上,希望大家傾吓。原來已有師傅在場, ...

咁樓上都算盡責,希望好快冇事!

首頁
12345...6

尾頁

跳至