自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

graceyung 發表於 19-10-18 17:46
咁樓上都算盡責,希望好快冇事!

現在終於成功關咗水掣,滴水減少中,心情輕鬆返不少了。下一步希望業主真係履行返承諾進行維修啦!

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

希望你快啲搞掂⋯⋯

算好彩遇到個負責任嘅業主...
身體健康,生活愉快

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都試過唔知道情況下暗喉漏水,樓下天花滴水,管理處幫我地半夜關水制就冇漏,早上開返水制就漏,我地即刻搵師傅過兩三日即維修改轉明喉

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

Ryan1711 發表於 19-10-18 20:20
我都試過唔知道情況下暗喉漏水,樓下天花滴水,管理處幫我地半夜關水制就冇漏,早上開返水制就漏,我地即刻 ...
總共要幾錢?

伯爵府

畀面勳章

clarawuwu 發表於 19-10-18 20:31
總共要幾錢?

由水錶到全屋$25000(半年前整)

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 14:36
佢單位果個管理處話壞咗關唔倒,阿公果個管理處話影響十幾戶唔肯關,

jm請再比啲意見我。有物管經驗嘅話 ...

你一定要狂比壓力管理處,邊方面俾佢壓力大佢就會聽邊個話,你太好人,所以佢覺得你易搞掂,就唔會肯去關阿公個水制

你首先要搞清楚係鹹水還是淡水,先知道到底係邊個負責,鹹水就多數係大廈,淡水就有機會係單位業主

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 18:53
現在終於成功關咗水掣,滴水減少中,心情輕鬆返不少了。下一步希望業主真係履行返承諾進行維修啦!
...

恭喜你,太好了!有冇滴濕你啲傢俬電器?

男爵府

虎到金來勳章

我都試過唔知道情況下暗喉漏水,樓下天花滴水,管理處幫我地半夜關水制就冇漏,早上開返水制就漏,我地即刻 ...

我哋管理處非常被動,要我哋不停追問或自己主動提建議先 follow, 又成日話佢哋無權唔可以做乜做物,一切要等樓上。就算話打比業主都要我哋嗌幾次或講緊急情況先打一次

業主話會整但一切都要等佢實際行動,呢個都係我未完全放心嘅情況,但起碼依家止咗滴水,今晚可放膽瞓一覺先。

男爵府

虎到金來勳章

ccllmama 發表於 19-10-18 15:15
我樓上又係唔肯聽管理處電話 (唔知係咪身有c)不過你比我好 食環肯開file
...

咁離譜唔肯聽電話,太過份!

男爵府

虎到金來勳章

唔好煩我 發表於 19-10-18 20:45
恭喜你,太好了!有冇滴濕你啲傢俬電器?

天花起咗好多泡泡同條大水漬,另外牆壁天花線有水痕同卜起,牆咁滲法我怕佢直落滲落地板會發黑呀

侯爵府

maoma 發表於 19-10-18 20:57
我哋管理處非常被動,要我哋不停追問或自己主動提建議先 follow, 又成日話佢哋無權唔可以做乜做物,一切要 ...

我管理處又係吾想做咁,同我鬧交,我剛出post呻

男爵府

虎到金來勳章

如我個管理處肯跟貼啲,我應該無咁煩惱同呢 hea

禁止訪問

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 21:02
天花起咗好多泡泡同條大水漬,另外牆壁天花線有水痕同卜起,牆咁滲法我怕佢直落滲落地板會發黑呀 :sweatin ...

你叫你樓上落嚟睇,睇完通常會知驚,唔敢唔正視

提你,佢整完之後,你要試吓有無事先整自己間屋,最好過一排先整,確定佢真係無問題先開工

珍珠宮

maoma 發表於 19-10-18 21:05
如我個管理處肯跟貼啲,我應該無咁煩惱同呢 hea

我上星期六發生咗同一問題,但我係咸水,管理處要狂煩佢加話要claim 樓上佢先緊張d幫我攪

子爵府

maoma 發表於 19-10-18 03:20
已通知管理處,影咗相拍咗片,亦上咗樓上了解,但樓上話佢哋地板無濕,話未必係佢哋問題,依家唯有等明早維 ...

1. 食環處是管理污水喉,食水喉是水務處管理的。
2. 首先要找一個註冊水喉工匠去漏水單位的水錶check冷熱水管有冇水壓下降。
3. 如果冷熱水喉其中一條有問題的話,就要全條更換。
4. 如果更換咗大約要等數星期再睇有冇再漏水。
5. 如果再有漏水的話,就可能是污水喉。
6. 這時候就是食環處去檢查污水喉有冇漏水。

珍珠宮

好媽媽勳章

maoma 發表於 19-10-18 21:02
天花起咗好多泡泡同條大水漬,另外牆壁天花線有水痕同卜起,牆咁滲法我怕佢直落滲落地板會發黑呀 :sweatin ...

「怕佢直落滲落地板會發黑」~
屋企有冇抽濕機?有就開左來運作,開左點都有啲幫助。

男爵府

虎到金來勳章

唔好煩我 發表於 19-10-18 21:14
你叫你樓上落嚟睇,睇完通常會知驚,唔敢唔正視

提你,佢整完之後,你要試吓有無事先整自己間屋,最好過 ...

知道,多謝提點

男爵府

虎到金來勳章

yuenyus 發表於 19-10-18 21:08
唔好唔開心啦... 雖然真係會好嬲, 我之前又係甘岩岩新裝修完樓上滲水, 搞到我道牆起水po.. 勁 ...

係呀,完全明白,我真係超 sad, 尤其未知樓上點處理時,個心同個腦都實哂,食唔安坐唔樂

男爵府

虎到金來勳章

唔好煩我 發表於 19-10-18 21:15
我上星期六發生咗同一問題,但我係咸水,管理處要狂煩佢加話要claim 樓上佢先緊張d幫我攪
...

你嘅管理處好幫手 ,真好!

首頁

尾頁

跳至