自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

囡囡前晚話牙痛,琴日帶佢睇左牙醫,醫生檢查完話佢有三隻大牙蛀左,其中有隻好大可能要杜牙根,另外果兩隻未知

因為囡囡細嘅關係,要去兒童專科做治療,但要全身麻醉,費用都幾貴,起麻要幾萬

有無 JM 有好嘅牙醫介紹,想帶佢去睇多個牙醫攞意見,謝謝回覆!

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

erciawu 發表於 19-10-18 07:32
菲臘牙科?

打左去問,要排一年
愛 我 就 別 傷 害 我

禁止訪問

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我小朋友3歲開始有註牙
4歲杜牙根
都係係樓下屋村牙醫睇咋
補牙350至500
杜牙根就千幾 太耐唔記得

帶番個頭盔先
有早午晚擦牙 有用牙線
一食完野就浪口
醫生話佢牙質唔好
唔係冇擦牙呀

其實同小朋友用故事模式
講下點解要補牙
我就加小小想象
醫生要捉牙蟲 有d蟲蟲喱埋左
醫生要打開隻牙 捉左佢
可能少少痛
我個屋村醫生又好
我自己睇開既
醫生比小朋友睇下d工具
比粒墊牙棉花佢玩
話果粒係牙仔枕頭

解釋清楚比佢知會有咩事發生
有d小朋友接受到 肯比牙醫整
就唔洗全麻
始終全麻對身體唔好

6歲上左小學就牙科保健跟進

男爵府

回覆樓主:

我仔五歲去兒童牙科補了4隻大牙,要監測麻醉,埋單2萬幾。個牙醫姓鄧,中環

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

我女4歲補牙,係兒童專科睇。吸氣瞓加補4隻,一萬五左右。貴d但冇後悔。如果普通牙醫一定要找有小朋友睇過的。我女去專科前睇過普通牙科搞過隻牙,仲衰過未整。

水晶宮

回覆樓主:

如果你家小朋友坐得定又唔怕機器聲普通牙醫都可以

但如果唔係,就真係要去你口中講幾萬蚊的兒科牙醫,係要咁貴

我識有人的小朋友跌爛隻牙,單是脫都萬幾以上

男爵府

小艾美 發表於 19-10-18 08:26
我女4歲補牙,係兒童專科睇。吸氣瞓加補4隻,一萬五左右。貴d但冇後悔。如果普通牙醫一定要找有小朋友睇過 ...

喺邊㗎? can u pm me ?

侯爵府

Dreamingday 發表於 19-11-14 23:30
喺邊㗎? can u pm me ?

已pm

男爵府

momoakira 發表於 19-10-18 07:52
我小朋友3歲開始有註牙
4歲杜牙根
都係係樓下屋村牙醫睇咋
4歲就杜牙根,對以後牙齒發育有無影響?剝左唔得一定要杜? 我有次去深圳玩見有兒童牙科診所幾靚,上大眾點評睇過評論唔錯,去到拍片話我6歲仔仔偶然話痛嗰只牙要杜牙根,2千左右,我猶豫,未整,咁細要杜牙根好似幾慘,以後只牙無神經,不過補牙就補左2個,每個250,算平,環境真係大同靚,有兒童牙膠咬住舒服好多
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

我有次去深圳玩見有兒童牙科診所幾靚,上大眾點評睇過評論唔錯,去到拍片話我6歲仔仔偶然話痛嗰只牙要杜牙根,2千左右,我猶豫,未整,咁細要杜牙根好似幾慘,以後只牙無神經,不過補牙就補左2個,每個250,算平,環境真係大同靚,有兒童牙膠咬住舒服好多,我打算去多幾間兒童牙科診所睇下係咪個個醫生都話要杜,深圳叫杜牙根做根管治療
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

複式洋房

我女4歲補牙,係兒童專科睇。吸氣瞓加補4隻,一萬五左右。貴d但冇後悔。如果普通牙醫一定要找有小朋友睇過 ...

我個女情況同樓主same case, 係菲臘牙科俾咗個快期我,但阿女太驚la, only搽麻醉葯吾成功,搞咗成粒鐘爆喊,唔肯打開個口……最後醫生話咁樣唯有全身麻醉……轉介去佢樓上港大正式醫生做,要重新排期……都吾知要排到幾時……我都諗住乾脆俾錢去私家做……

別墅

去深圳兒童醫院 我親身經歷 唔洗全身麻醉 綁住小朋友做
不過唔係個個醫生都肯幫小朋友做
幫我小朋友個個手速快靚正 綁3次 搞定13只牙 3個星期搞定 買單2W
中環我去左 卑巨睇左 治療方案係全麻
有話大牙要做一個連接器
對比深圳兒童醫院 我覺得深圳仲犀利
身為家長 唔洗全麻 又做到
當然 你要介紹進一小時小朋友被綁著一直喊 哎
保護好牙齒 不要怠慢!

水晶宮

訓着有無知覺?

珍珠宮

回覆樓主:

我仔4歲時杜牙根
佢忍到
唔洗全身麻醉
洗咗3千有多
牙醫係荃灣
都要睇小朋友夠唔夠定

子爵府

momoakira 發表於 19-10-18 07:52
我小朋友3歲開始有註牙
4歲杜牙根
都係係樓下屋村牙醫睇咋

我想問你小朋友 bb 個時咪食得好多藥?

我細仔 牙質都好差。到5歲可以 蛀到成隻大牙 平左

佢有刷牙! 有用漱口水!

反而哥哥 乜都唔用, 牙都唔見刷下。啲牙touchwood冇事

大宅

namnamnamlolo 發表於 20-1-6 21:26
我仔4歲時杜牙根
佢忍到
唔洗全身麻醉

我仔都係,5yrs 杜牙根,佢夠定所以可以唔駛全身麻醉, 係德福一間牙醫倒做。我仔巳經係每日刷3次牙,原來佢蛀牙原因係食野慢同食得密 ,所以要改變生活習慣先得。

別墅

Maksin 發表於 20-1-6 22:04
我仔都係,5yrs 杜牙根,佢夠定所以可以唔駛全身麻醉, 係德福一間牙醫倒做。我仔巳經係每日刷3次牙,原來 ...

請問德福邊個牙醫呀?

首頁

尾頁

跳至