夫婦情感

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

del

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tszyin1015 發表於 19-10-18 08:30
del

子爵府

比我都介意
你又有冇考慮老公感受先

子爵府

畀面勳章

我媽咪差唔多每個禮拜六都會黎我屋企過夜,第一係想睇下d孫,第二佢自己一個係屋企好悶,其實一直以黎,c6 ...
其實唔好飲茶,或者你同阿媽早啲去飲茶咪得?
其實倒番轉諗,如果你奶奶個個星期過黎過夜,咁你心情又會點?睇孫幾時都睇得,你也要尊重你先生的意願,當中去取個平衡

珍珠宮

回覆樓主:

好多婆媳都係咁,只係今次換轉係你媽媽~某程度上,我會有D明白你老公~

大宅

我媽咪差唔多每個禮拜六都會黎我屋企過夜,第一係想睇下d孫,第二佢自己一個係屋企好悶,其實一直以黎,c6 ...

可唔可以一個月黎一晚? 減少啲次數囉
或者你番去阿媽到

大宅

你老公咁重視你地
想爭取時間星期日早d去下街
其實幾好吖
至少好過有d唔顧屋企既c6
週末訓到黃朝八晏,踢都唔郁

星期日family day
個個禮拜無左半日,又真係無乜時間剩

子爵府

BK Milk勳章

回覆 tszyin1015 的帖子

我明你感受, 但試下將角色掉轉, 如果每個星期, 6299嚟過夜1晚, 你可以一樣接受嗎?

解決家庭問題, 唔係一個話晒事, 而係 compromise, 可以考慮:
1, 媽媽隔星期嚟1次, 或1個月嚟1次
2, 媽媽唔嚟過夜, 你每星期帶BB去佢家見面, 或者放低BB比佢幾小時, 你倆趁機拍下拖

翡翠宮

回覆樓主:

如果我奶奶個個星期黎
我爆得甘過你老公

男爵府

如果掉轉每星期上黎過夜既係奶奶,跟住仲要新抱星期日陪佢飲早茶,新抱仲要比老公鬧阿媽得一個,另一半可以再搵,我諗個99同老公會比人插到不似人形,又話裙腳媽寶咁。所以樓主你應該企係你老公角度諗下,難得放假,但都要每星期六晚同星期日早上招呼外母,無得成家去街玩,比我都會嬲,除非你老公係完全唔顧家,鍾意自己同FD去玩個類。

回應番你個問題"我有問題嗎?",你係有問題,你應該顧及老公感受。不如你叫阿媽隔個禮拜先上黎或不要飲早茶,或者同老公傾下佢可以接受外母幾耐上黎一次先再同你媽傾。

子爵府

明白樓主你差啲要經歷親人離開嗰種感受,所以你更加覺得要多啲陪伴,珍惜相處時間,但如果你C6開到聲埋怨,咁你都要諗吓點係同自己家庭取個平衡

會唔會媽媽星期五就過嚟,星期六可以有全日俾佢同孫玩,夜晚送佢返屋企,之後星期日就自己家庭樂?又或者你帶小朋友過去佢度過夜,之後星期六晚返自己屋企

伯爵府

回覆樓主:

你老公好慘

大宅

當我c6需要人幫嘅時候,佢係諗到我媽,而唔係自己阿媽,有事就鍾無艷,無事夏迎春...咁叫我點同我媽講,你少d過黎啦?

大宅

你都無得再揀過父母,但我地大家都有權揀過另一半」

如果樓主一直抱住呢個諗法, 離婚係遲早既事,
係人都知配偶可以可以揀過, 但明明係講緊你阿媽,
你可以話父母冇得揀, 但點解要講揀過個另一半?

子爵府

mini1204 發表於 19-10-18 09:09
如果我奶奶個個星期黎
我爆得甘過你老公

X2

男爵府

其實我覺得真係樓主有問題... 一家一主,頭家係你同你先生既,佢實在有權有資格同你討論幾時俾外母黎。樓主想多啲探媽媽可以自己返外家。探孫亦唔一定要過夜,可以星期一至五日間黎,先生返左工外母鍾意留幾耐咪留幾耐。星期日如果要我個個禮拜飲茶我都會爆炸。

大宅

vdici 發表於 19-10-18 14:32
「你都無得再揀過父母,但我地大家都有權揀過另一半」

因為我媽咪黎我屋企嘅問題,c6就似經期咁得閒就嘈一次...我已經講左好多次我無可能開到聲叫我媽咪唔好成日入黎..佢其實咁樣不停講呢個話題,都即係叫我取捨,咁我唯有揀家人..

複式洋房

我個BB四個多月,坐月個陣奶奶日日過來,一來想探b,二來幫手打掃下衛生,坐完月我老公都跟她講週末不要過來

大宅

佢唔係叫你取捨喎,佢只係想星期六日放假可以抖下,有時可以訓晏啲,想你叫你媽少啲過黎,唔係唔過黎你老公都係想同你有商有量,睇下可以點樣平衡,但你自己就覺得ALL OR NOTHING,會唔會誇張左啲?會唔會忽略左你老公既感受?

樓上所有人都覺得你老公可憐,你有問題,點解你唔諗下自己問題係邊度?個個都叫你掉返轉諗,你有冇掉返轉諗下你老公感受?

依家講緊既係每個星期六日都要陪你媽,咁你自己屋企就可以忽略?唔可以隔個星期過黎咩? 樓上亦有人建議星期五過黎,星期日全日FAMILY DAY,但你似乎都冇聽入耳,我相信你老公就係想同你傾點樣處理大家會開心啲,但你一聽到就傾都唔傾,即刻著哂燈,要爆你老公,再咁落去,你老公遲早都會爆炸,係咪真係要影響你地既感情?心平氣和聽下你老公想點得唔得呀?

講真,我相信冇人想每個星期六日都過同樣既生活,訓晏啲又唔得,想早啲出街又唔得,咁樣放假等如冇放過假,個生活完全唔係自己咁,真心好辛苦。

子爵府

如果你想星期六日清靜地休息下,或者同老公,小朋友出去玩,但係奶奶每個星期六日都黎,你會有咩感想呢?

你自已又係未當老公阿媽好似自已阿媽咁孝順呢?

有時候,已所不欲,勿施於人

首頁

尾頁

跳至