自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

希望大家網絡發言,也多多想想別人感受,一些有抑鬱症的朋友,可能真係會因為你一句戲言而走上絕路。多多說好話,讓社會有朝氣一點
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/386968/sulli%E9%80%9D%E4%B8%96-%E9%9F%93%E5%9C%8B%E6%93%AC%E6%8E%A8-%E9%9B%AA%E8%8E%89%E6%B3%95-%E8%AA%BF%E6%9F%A5-%E4%B8%83%E6%88%90%E4%BA%BA%E6%94%AF%E6%8C%81%E7%95%99%E8%A8%80%E5%AF%A6%E5%90%8D%E5%88%B6
韓國前女團f(x)成員雪莉(Sulli)10月14日遭發現在家中輕生,年僅25歲,事件轟動韓國社會.由於她生前經常遭到網民惡意留言攻擊,韓國政府如今有意推出<雪莉法>,打擊網絡惡評文化,包括引入<網絡留言實名制>,當地一項最新發布的調查指,近7成韓國人贊成實施留言實名制。

男爵府

回覆樓主:

人言可畏

男爵府

回覆樓主:

言論可以自由,但都必須自律

伯爵府

一把利刀

侯爵府

如果行實名制應該冇乜人會留言,之後就冇乜人上討論區,之後d討論區冇生意就會執笠。

男爵府

回覆樓主:

網絡暴力

大宅

澳門媽媽 發表於 19-10-18 12:47
如果行實名制應該冇乜人會留言,之後就冇乜人上討論區,之後d討論區冇生意就會執笠。
...

實名制,吾代表 人人係討論區 可以見到你嘅真名。 只係你言論違法時,執法者可以追尋你真身

侯爵府

Suncloud 發表於 19-10-18 12:55
實名制,吾代表 人人係討論區 可以見到你嘅真名。 只係你言論違法時,執法者可以追尋你真身
...

甘賦予比執法者甘高權力,甘個執法者吾可以係d普通員工,可能要d大法官加其他大粒野先可以。我覺得實名制有欠私隱,而網上留言亦吾好去到咁盡。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

...

要查應該都查得到
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

...

不過香港應該實行唔到,一陣又話滅聲,又話言論被打壓,又話講一兩句就比人拉返上大陸
明明係維護正義既法例,無左呢類法例,惡行就被縱容

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 19-10-18 13:05
不過香港應該實行唔到,一陣又話滅聲,又話言論被打壓,又話講一兩句就比人拉返上大陸
明 ...

自取滅亡……
幸福肥師奶

大宅

超級特務 發表於 19-10-18 13:05
要查應該都查得到

香港有太空電話卡,點查?

大宅

澳門媽媽 發表於 19-10-18 13:01
甘賦予比執法者甘高權力,甘個執法者吾可以係d普通員工,可能要d大法官加其他大粒野先可以。我覺得實名制 ...

参考下台灣,佢哋有網络警察,專做呢方面。而香港就。。。。家陣香港,邊個部門仲有公信力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

香港實行唔到,意見唔同分分鐘比人私了

大宅

kitlinggloria 發表於 19-10-18 13:05
明 ...

講起言論自由,我真是好吾明。我好多好多年前讀大學,貼民主場,一定要有學生證編號。但見近呢幾年,佢哋貼嘢唔使學生證編號,可以匿名。 所以前幾年大學嘅民主牆出現咗咁多惡毒嘅言行。

子爵府

kitlinggloria 發表於 19-10-18 11:06
希望大家網絡發言,也多多想想別人感受,一些有抑鬱症的朋友,可能真係會因為你一句戲言而走上絕路。多多說 ...

韓國人表面上光明正大,實則係比中國人更加黑暗,更加醜陋

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

都係

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

呢度學識唔少

珍珠宮

回覆樓主:

除非網絡高手,否則無實名制其實要搵個人出嚟都唔難,只係因咩事要一定搵到你,要實名制只係希望d人收一收把口

首頁

尾頁

跳至