懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

情況係唔算好有錢,先生搵嘅錢夠足夠日常使用,但係如果去吓旅行或者買高消費品就會比較吃力

大宅

如果我係你background, 我會兩三年ftm先, 呢三年都唔會點去旅行. 加上宜家個環境唔易搵工, 不如專心照顧BB先

別墅

yan1008 發表於 19-10-18 13:37
如果我係你background, 我會兩三年ftm先, 呢三年都唔會點去旅行. 加上宜家個環境唔易搵工, 不如專心照顧BB ...

其實都係,除非自己父母湊,否則其實都唔係好放心

大宅

一定在職媽媽

男爵府

全職媽媽需然困身,但係可以自己親力親為湊大小朋友好值得,不過大前提係有支援有backup, 間中可以抖吓氣

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有工人的ftm~

水晶宮

0030 發表於 19-10-18 15:19
有工人的ftm~

你有留意樓主處境嗎?

水晶宮

Pollyismyname 發表於 19-10-18 13:28
情況係唔算好有錢,先生搵嘅錢夠足夠日常使用,但係如果去吓旅行或者買高消費品就會比較吃力
...

老實,自從生咗小朋友,我已經放棄咗旅行或無必要嘅高消費品。唔係錢嘅問題,係冇時間冇閒情。去旅行都唔再好玩。可能遲多幾年會好啲嘅,但都冇機會好似以前咁使錢法。

不過我係一早選擇自己湊,否則唔會生。所以都冇嘢好怨。

大宅

MommyPanel勳章

EstrellaDamm 發表於 19-10-18 15:59
老實,自從生咗小朋友,我已經放棄咗旅行或無必要嘅高消費品。唔係錢嘅問題,係冇時間冇閒情。去旅行都唔 ...

唔係架,親子遊好開心架,睇到小朋友啲反應,又可以食唔同既野,當然去既地去都係日本新加坡台灣依啲會方便啲,同埋有無限既動物園水族館咁

複式洋房

在職媽媽,工作時間唔好太長。

禁止訪問

子爵府

我本身無得揀,係在職媽媽

如果真係有得揀,我會捒"半職媽媽",我既可以有時間同小朋友成長,又可以backup少少C6的經濟壓力,咁就最好

大宅

回覆樓主:

我都準備要做在職媽媽,其實有時諗落都驚到時唔捨得,但都無辦法,好彩公司近同埋唔駛點OT, 放工後盡快趕返屋企都係6點左右

別墅

我都煩惱緊同一個問題
老公份糧夠養一家三口嘅,而家已經冇返工待產中,一心諗住ftm自己湊幾年先。但係小朋友再大啲,都想有資源比佢學多啲嘢,入間好啲嘅學校,到時就樣樣都係錢,擔心老公一份糧會唔夠洗。
所以考慮緊等小朋友大啲之後搵返份工做,始終多份糧就輕鬆好多,久唔久可以去下旅行,買嘢又唔洗諗咁多,負擔得起就得。但係就少左時間陪小朋友,學校功課又跟得冇咁足,又驚自己唔捨得,幾年冇做嘢到時又唔知搵唔搵到嘢做。
唉,煩惱

侯爵府

回覆樓主:

working mum , 叫我全日係屋企凑仔,no way

大宅

全職媽媽同在職媽媽我都做過
有得揀 我一定揀做在職媽媽

大宅

Pollyismyname 發表於 19-10-18 13:28
...

我鐘意做在職媽媽多過全職媽媽...
全職媽媽真係好困身的

大宅

我會揀做在職媽媽。
其實好矛盾,又想親手湊大bb,又唔捨得份人工,讀咁多年書加到咁高人工,唔做好似好唔抵咁。
而且,得返老公一個做嘢的話生活品質下降好多。

男爵府

我揀ftm,因為自己好多野都唔放心交比人地,而且可以睇住小朋友成長,呢樣野賺幾錢都代替唔到

yan1008    發表於 19-10-19 01:25

洋房

我系在职妈妈,返工葛时间可以休息一下

首頁

尾頁

跳至