自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

如題, 有咩出路?可以教小學或特殊學校小學嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

basketboy 發表於 19-10-18 17:37

幼兒護理,唔係幼兒教育wor
立下眼睇,幼兒護理真係護理果種,讀完亦唔會得到某專業資格

要有教育學位/HD,或如first degree非教育要讀多個PGDE 至可註冊教書
教特殊亦要另外有讀過特殊方面

例如
http://elprogramme.ouhk.edu.hk/ece-eng/
有讀特殊

而呢個無讀特殊,係唔會自動得到特殊工作員牌照
http://www.ouhk.edu.hk/wcsprd/Satellite?c=C_EL&cid=1385187479267&d=Touch&lang=chi&pagename=OUHK%2FtcGenericPage2010&status=1

珍珠宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

係幼兒教育

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

basketboy 發表於 19-10-18 17:47
回覆 Charlotte_mom 的帖子

係幼兒教育

留意,係教育學位,就可執業(院校網頁正常會寫清楚)
至於特殊,係要另外修讀(可以係課程中某d學分,唔一定係另一課程)

王國長老

你想target邊個課程呢?

複式洋房

basketboy 發表於 19-10-18 17:37

教師全面學位化,如係小學教,新聘一定會係APSM職位,一定要有小學教師培訓,先可以入職

複式洋房

回覆樓主:

做小學教師入職要求,可於教育局網頁,查小學資助則例及小學教師薪金評估指引。

大宅

幼兒教育唔係應該教幼稚園咩?

珍珠宮

回覆 Kapo1021 的帖子

因為有朋友讀緊,唔明白想了解吓⋯

首頁

尾頁

跳至