自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓上漏水,叫管理處搞左一大餐,試左好幾次都吾得,於是我搵公證行check到係我樓上單位滲落黎,佢哋整左好多次都係漏,佢哋每次整完我都要求試水,你地覺得我要求合吾合理?樓上又吾肯直接同我接觸,我為有每次都叫管理處幫手試水。個女職員一路態度都差,我同佢講漏水情況當聽吾到,佢只做佢想做嘅野就算。

今日樓上又話整好,我咪又要求試水,個女職員話試左咁多次都係咁,佢哋吾會幫我試,佢話樓上話已做好,叫我自己睇下先,言談間,好似將個責任推俾我,要我搵出佢哋咩地方漏,我話我已做左我本份,公証行証明左係佢漏水,搵出邊道漏係樓上責任,吾係我責任,你地覺得我係咪吾啱?我話對上一次要用個桶試水,仲要隔左幾日先至有名顯漏出水,平日只有好微量漏水,但每隔十幾日又漏多dd,而且整完吾試點知佢整吾整到,跟住佢話我針對佢,同我鬧交。事情已由3月到現在,個天花撲曬,個渠口同渠門俾佢整到生鏽,樓上吾整好我又吾敢整。

我要求試水係咪好吾合理?係咪好過份?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

可唔可以投訴 management company?

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

oscarmama 發表於 19-10-18 20:39
樓上漏水,叫管理處搞左一大餐,試左好幾次都吾得,於是我搵公證行check到係我樓上單位滲落黎,佢哋整左好 ...

搵公證行check 那處漏水價錢貴不貴?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

侯爵府

KCKmom 發表於 19-10-18 20:49
可唔可以投訴 management company?

都吾知投訴邊個,佢個阿頭我接觸過,但係feel到佢意見接受,態度照舊。我英文又吾好,吾識寫封英文信去投訴。上

侯爵府

totoro 發表於 19-10-18 20:51
搵公證行check 那處漏水價錢貴不貴?

我同佢講左情況,佢話我個位收$15000

wcpcelia    發表於 19-10-20 10:28

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

oscarmama 發表於 19-10-18 20:56
都吾知投訴邊個,佢個阿頭我接觸過,但係feel到佢意見接受,態度照舊。我英文又吾好,吾識寫封英文信去投 ...

其實係咪大屋苑? 睇吓係邊間管理公司,直接投訴去總部!

侯爵府

KCKmom 發表於 19-10-18 21:56
其實係咪大屋苑? 睇吓係邊間管理公司,直接投訴去總部!

係細屋苑,只係好舊居屋,係康業。有諗過搵總部,都吾知搵乜水。

伯爵府

oscarmama 發表於 19-10-18 22:02
係細屋苑,只係好舊居屋,係康業。有諗過搵總部,都吾知搵乜水。

上網搵,或者呢度有 jm 會知! 再唔係睇吓管理處通告同埋信件!

男爵府

咁點解你唔直接去樓上,搵對方直接嘈?
對方見你淨係夠膽蝦管理員,俾我都話之你喇,惡人要用惡方法對付,
睇完感覺樓主係欺善怕惡

男爵府

虎到金來勳章

oscarmama 發表於 19-10-18 20:39
樓上漏水,叫管理處搞左一大餐,試左好幾次都吾得,於是我搵公證行check到係我樓上單位滲落黎,佢哋整左好 ...

我從昨晚至今日正面對樓上滲水我屋企天花滴水嘅情況,成晚瞓唔冧心情 sad到極點,絕對明白你感受。我屋苑管理處都唔給力跟進,好無助搞到我勁沮喪同抑鬱 依家有啲眉目解決,我心情先修復返啲咋。
希望你可以順利試水,源頭問題徹底解決

珍珠宮

不如你把心一橫
向樓上業主出律師信索償
反正你都搵咗公證行
證實到漏水源頭係樓上住户問題
唔好自己傻更更啞忍

老實,人係欺善怕惡
管理處職員見你出埋律師信
之後未必再敢hea你

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主有無買家居保,如有,問保險公司。

侯爵府

apgbs 發表於 19-10-18 22:11
咁點解你唔直接去樓上,搵對方直接嘈?
對方見你淨係夠膽蝦管理員,俾我都話之你喇,惡人要用惡方法對付,
睇完 ...

樓上住緊果個係租客,吾係業主本人,個租客算係咁,個業主整嘢,試水都放人入去,就算上去嘈個租客都無用。而家我吾係話個業主有問題,我只係話個管理處職員有問題,我點樣欺善怕惡呢?

侯爵府

maoma 發表於 19-10-18 23:37
我從昨晚至今日正面對樓上滲水我屋企天花滴水嘅情況,成晚瞓唔冧心情 sad到極點,絕對明白你感受。我屋苑 ...
我都祝你早日解決問題

侯爵府

VCBB小天使 發表於 19-10-19 00:12
樓主有無買家居保,如有,問保險公司。
我同樓上業主都有買保險,以管理處講,佢個保險公司同我個保險公司一樣,而家乜都吾肯做,直到搞掂曬,最後同佢claim維修錢,就係做咁多

侯爵府

yurijm 發表於 19-10-18 23:53
不如你把心一橫
向樓上業主出律師信索償
反正你都搵咗公證行
其實樓上業主算係肯做,不過住緊果個係租客,業主吾想大搞,所以只係左補補右補補,吾肯起地台,所以做極都漏。管理處個女職員話呢 d其實係我地私人 糾紛,佢地可以吾理喎,即係我而家叫佢地幫手試水,佢地都有權吾做咁意思。我都話想直接contact個業主,但係個業主係都要經管理處

男爵府

oscarmama 發表於 19-10-18 22:02

唔一定要寫英文的,寫中文都可以。
上管理公司網業搵,一封信send晒比搵到嘅email address,千祈唔好理佢高級定低級,仲要比埋你親身有接觸過嗰位管理處人員。記住由Day 1 日期時間邊位發生咩事咁寫晒,有相就最好,寫埋d管理處人員點hea回覆你。

珍珠宮

oscarmama 發表於 19-10-19 01:42
其實樓上業主算係肯做,不過住緊果個係租客,業主吾想大搞,所以只係左補補右補補,吾肯起地台,所以做極都 ...

你下次錄音
離哂大譜,乜叫住客間私人糾紛?
管理處作用係乜?只負責安排看更嗎?
管理處係物管公司,物業管理。
親手試水可以唔做,非職務範圍
但幫手聯絡業主搞試水,一定要經管理處做
管理處職員職務範圍來
點可以hea成咁。。。。
如果佢地咁hea,唔肯日日聯絡業主處理
你拎住啲錄音去投訴

樓主你太善良
其實樓上業主都恰緊你,你為人地租客考慮太多
你漏水漏成咁,當然快手處理
日日處理、投訴都不為過
到租客有一日厭煩、不便,自然幫你手向業主施壓
你同樓上租客有計傾既
也可以提醒租客叫業主索償、整返好地台
樓主,你冇責任幫樓上業主承擔埋放租既風險真係太善良了

珊瑚宮

楼上一日吾换喉。一日都係漏
玩具萬歲!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

管理處似乎係缷責任,厘清唔關佢地事,亦唔想跟進,咁要揾再上層,寫信去總公司,另外一定要管理處做中介處理,因為佢地都有記錄的。

首頁

尾頁

跳至