自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

你奶奶真係唔啱....由自己把口講出黎,應該同個仔講,再叫個仔氹下你學煮飯
講真,識煮唔一定包好食,但完全唔識唔學,我自己就過唔到自己嗰關,實踐多幾次就會開竅,唔顧老公營養,都顧小朋友營養啦.......
其實呢個年代資訊咁發達,大把煮食教學,要識一d都唔難。而且玩煮飯仔都係一種情趣黎既,唔好諗到煮飯婆咁貶意。

子爵府

回覆樓主:

我曾經做了十年以上的無飯煮婦,大住肚早、午晚幾餐都出街食,返工忙嘅時候,水都無煲,買樽裝水添
公一份婆一份嘅小家庭,老婆識返工搵錢幫老公供樓和幫忙家計,比識煮飯更重要。
不過,當我嘅搏殺期過咗,有閒情和時間停落嚟學人玩煮飯仔,本著飲食健康為前題,原來整嘢食比想像中容易,某程度上都認同做人老婆或媽媽,照料兩餐都應該要識嘅

侯爵府

吉蒂0603 發表於 19-10-18 23:07
我曾經做了十年以上的無飯煮婦,大住肚早、午晚幾餐都出街食,返工忙嘅時候,水都無煲,買樽裝水添 ...

對丫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

芯如 發表於 19-10-18 22:25
男人揀女人,識煮飯,識做愛
女人揀男人,識賺錢,識煮飯
各取所需,人揀你,你揀人

目標為本,祝你理想達到。

侯爵府

MrsSingSing 發表於 19-10-18 23:02
你奶奶真係唔啱....由自己把口講出黎,應該同個仔講,再叫個仔氹下你學煮飯
講真,識煮唔一定包 ...

我自己煮左六年飯,睇住食譜煮都失敗,我又吾覺得煮多幾次就會識煮。而家出街食都吾會冇營養,否則點會有甘多痴肥兒童?我反而覺得係要識揀d少糖少油少鹽的食物比小朋友啫

珍珠宮

不分男女,識煮基本飯餸係成人獨立能力其中一個指標。

greenpea    發表於 19-10-19 11:47

琥珀宮

caryfox 發表於 19-10-18 21:47
睇吓結婚幾耐時間,初期也無咩所謂,日子耐咗就唔樂觀,

之不過這句台詞由99或者姑拉講就⋯⋯一定係 ...

如果自己呀媽講就無罪

珍珠宮

澳門媽媽 發表於 19-10-18 23:10
我自己煮左六年飯,睇住食譜煮都失敗,我又吾覺得煮多幾次就會識煮。而家出街食都吾會冇營養,否則點會有 ...

我意思係我唔識又唔學,過唔到自己嗰關。而且眼見家人好開心咁食自己煮既飯,食得好滿足,亦係另一種體會。
你過到自己嗰關咪得囉

子爵府

澳門媽媽 發表於 19-10-18 23:10
我自己煮左六年飯,睇住食譜煮都失敗,我又吾覺得煮多幾次就會識煮。而家出街食都吾會冇營養,否則點會有 ...

當年我都好抗拒煮飯咖,自己大肚都唔理咩營唔營養 。不過,後來轉工時間輕鬆d,又自己揍返個仔,為咗仔仔健康先學煮飯咋 。我老公娶我十年以上,我都無入廚,最多都係煮個麵食,菜都無條
其實,老公老婆兩個人互相想要d咩,只有兩個自己最清楚,長輩意見多多傷感情都幾無謂

侯爵府

吉蒂0603 發表於 19-10-18 23:36
當年我都好抗拒煮飯咖,自己大肚都唔理咩營唔營養 。不過,後來轉工時間輕鬆d,又自己揍返個仔, ...

其實d長輩成日都衰口臭架啦,兩公婆Ok咪得囉。

水晶宮

回覆樓主:

我屋企連米都無,有時想煮飯會叫老公去99屋企攞d米返黎 ,但屋企會煮飯嘅次數,暫時一年少於3次 !
我99又無話過我,反而阿媽話我懶,我由佢點講,返工已經好累,放工放假仲有好多家務做,加上老公無怨言,所以我寧願爭取時間休息同陪囡,只煮簡單野,或者落街食!

水晶宮

kikiboy 發表於 19-10-18 21:45
你同佢講:
唔識煮飯嘅女人係最幸福嘅女人,因為唔識煮=唔使煮

我都有講過

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

florapang0426 發表於 19-10-18 22:57
掉返轉講,識煮飯嘅女人都未必識做人老婆

都有道理。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

JaneJaneT 發表於 19-10-18 21:28
奶奶話,女人唔識煮飯=唔識做人老婆。

old school!!
男人咁要点先叫識做人老公?

公爵府

醒目開學勳章

kikiboy 發表於 19-10-18 21:45
你同佢講:
唔識煮飯嘅女人係最幸福嘅女人,因為唔識煮=唔使煮

撐你

大宅

我只識煮基本嘢.
我本來就係書生型, 花心思教小朋友英中普數琴多過煮飯.
老爺奶奶見我教得咁好都好開心.

公爵府

醒目開學勳章

我老公話識煮飯唔係女人既優點,因為工人姐姐都做到

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JaneJaneT 發表於 19-10-18 21:35
我識煮飯,但無煮過飯比奶奶食,
如果一起食,多數出街食

冇煮過俾奶奶,最多都唔係好新抱啫,又點會係唔係好老婆,識煮又唔定係好老婆喎,都唔啦更嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

fundfund 發表於 19-10-19 08:13
我老公話識煮飯唔係女人既優點,因為工人姐姐都做到

Ture

伯爵府

我唔識煮
從來冇煮
我奶奶從冇比說話我聽
呢d野睇大家關係
唔順眼就咩都冇限放大
我放工仲要跟功課,做家務