自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

decemberain 發表於 19-10-18 23:05
星期六有開工啊。聽到鑽牆聲。
以為星期六係工作天。

咁不如買個口罩試下

男爵府

sharon9989 發表於 19-10-18 23:13
又關催淚煙咩事呀?講嚟講去你咪又係想投訴人,其他人有咩高見都無用,你報警囉
...

你建議去報警, 請問用邊條法例?

民房

decemberain 發表於 19-10-18 23:16
你建議去報警, 請問用邊條法例?

你話人地犯法呀嘛,犯法咪報警囉,你報警唔使話畀人知用邊條法例架啵

Btw 認真答,complain noise都可以報警嘅

男爵府

sharon9989 發表於 19-10-18 23:19
你話人地犯法呀嘛,犯法咪報警囉,你報警唔使話畀人知用邊條法例架啵

Btw 認真答,complain noise都可以 ...

邊一句野有指明犯法啊.... 你諗多咗喎

乜法律都冇去了解就去報警,咁你預期警察做到啲乜呢

侯爵府

1. 冇得申訴,人哋有權星期一至六裝修。
2. 點樣處理:用空氣淨化機、開工時出街、暫時搬出去避佢。

利申:大廈大維修中,樓上樓下乘機裝修,今日連對面天台都鑽地。

民房

decemberain 發表於 19-10-18 23:22
邊一句野有指明犯法啊.... 你諗多咗喎

乜法律都冇去了解就去報警,咁你預期警察做到啲乜呢

咁請問你又預期你可以點申訴呢?一係你同佢地講你大肚,大晒囉?

男爵府

sharon9989 發表於 19-10-18 23:23
咁請問你又預期你可以點申訴呢?一係你同佢地講你大肚,大晒囉?

你講啲嘢完全離題,又俾埋呢啲意見,其實你係咪無心幫呢。

民房

decemberain 發表於 19-10-18 23:27

你講啲嘢完全離題,又俾埋呢啲意見,其實你係咪無心幫 ...

你自己無心接受人意見姐,你鍾意啦,88

珍珠宮

鄰居裝修真係好難頂,但人地合法裝修應該無得投訴申訴。

一係搬走暫避,一係買部強勁空氣清新機,關窗開冷氣。

男爵府

sharon9989 發表於 19-10-18 23:27
你自己無心接受人意見姐,你鍾意啦,88

只係接受唔到呢啲負面建議啫,祝晚安(emoji)

珍珠宮

空氣清新機/暫住親戚度/住酒店

大宅

回覆樓主:

屋企關門窗開冷氣,開空氣清新機咯。人地裝修無辦法,掉轉你自己裝修都係咁

大宅

decemberain 發表於 19-10-18 23:05
星期六有開工啊。聽到鑽牆聲。
以為星期六係工作天。

星期六裝修唔等於會俾人告既,管理處頂多咪上屋企勸喻停止咯,邊個咁得閒去告呀。同埋只係星期日唔俾裝,星期六可以做半日架

子爵府

decemberain 發表於 19-10-18 21:32
樓下話裝修到11月30號。判頭正在上灰,好多灰吹晒入我聽同埋睡房。同有好大浸化學味,尤其喺廁所。
而家我 ...

樓下裝修嘅冇野可以做⋯(裝修就係大塵,大味,嘈)⋯呢啲係冇得減少

你只可以做全屋24小時關哂門窗⋯窗邊貼膠紙
再買空氣清新機
每日出街等樓下裝修收工先返去

不過我比較建議呢1-2個月搬返娘家或男家住
或者冇地方/負擔到就搬去服務式住宅,酒店住

珊瑚宮

2024年龍年勳章

decemberain 發表於 19-10-18 23:10
由頭到尾都冇講話叫人哋唔好裝修。

講真閂晒窗開埋冷氣呢啲好簡單都做咗,不過真係都係好大味好唔舒服。

空氣清新機, 去第二度住住先

冇咩可以申訴

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

decemberain 發表於 19-10-18 21:32
樓下話裝修到11月30號。判頭正在上灰,好多灰吹晒入我聽同埋睡房。同有好大浸化學味,尤其喺廁所。
而家我 ...
裝修無得申訴,人哋有自由裝修,你無得干涉。
你大肚怕影響bb,最有效方法係搬出。
租酒店/娘家/租樓啦!
以上都唔得,睇下有冇朋友可以收留你。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家我 ...

申訴? 你講真架?

處理-->關窗,d 膠邊老化就貼膠紙。開冷氣,唔得就買空氣清新機。

其實裝修好大塵時段,最多只會係頭一兩星期,之後的工程都唔會好大塵,大家忍讓吓。

放心,呢d 塵唔會影響到肚裡面個b.

大宅

回覆樓主:

一係開工時間出街去附近圖書館坐,一係搬去親戚度,除左呢2個方法,應該無其它野可以做

翡翠宮

decemberain 發表於 19-10-18 23:10
由頭到尾都冇講話叫人哋唔好裝修。

講真閂晒窗開埋冷氣呢啲好簡單都做咗,不過真係都係好大味好唔舒服。

搵個地方暫住應該係最好嘅辦法。我當年大肚公司裝修仲死啦,日日狂吸天拿水果d味,仲搞左兩三個月。。。住屋問題都仲話可以搬開下但返工可以點,一係唔做一係硬食。。。。。

男爵府

擔心係正常嘅
我陀B果時都遇著隔離屋裝修,大陣天拿水味,自己躲喺房,依家小朋友健康、正常嘅,放心。

首頁

尾頁

跳至