想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

未ready何必逼自己,29其實仲好後生,過幾年再唸都唔遲

男爵府

其實錢都係一個好大嘅問題。
你想俾佢出去讀書多個選擇,你老公又想生2個,4大長老使唔使供養?你自住層樓有幾大?如果生咗2個再加個工人使唔使換樓?條數計好未?
我係你我會襯呢2、3年同老公喺工作上搏殺,然後31-32先開始造人計劃。當然如果你地係有強大後盾呢啲所有都可以唔使諗。
我自己都係一個好自私嘅人,我唔可以俾個BB降低我嘅生活質素。(不喜勿插)

複式洋房

回覆樓主:

我之前都有猶豫過生唔生好,到有咗時成日胡思亂想自己會唔會錫佢架,佢對我黎講既熟悉又陌生,到生咗之後母愛真係會自然發出黎,有次同我媽講原來生bb係咁開心既事黎,而家個仔有時會變咗我同老公既傳聲筒
因為以前我地冷戰時死都唔同對方講野,有咗個仔後叫個仔幫我地傳話,同埋當個仔突然間學講好多野時你會一路笑一路陪佢成長,感覺真係好唔同
可能你生咗後係老公呷醋呢,因為佢已經成咗你生命中一部分

別墅

vanlina_cream 發表於 19-10-21 12:33
未ready何必逼自己,29其實仲好後生,過幾年再唸都唔遲

過幾年唸可能太遲。 尤其係想生多過一個 ,唔係一定想生就即刻有。

複式洋房

如果你習慣被人照顧, 要好好同老公傾下, 俾個心理準備佢, 到時湊小朋友既野可能佢要付出多D, 同埋老公到時要多D請求老爺奶奶幫手(不過坐月就唔好同佢地坐啦)

別墅

Jackieeeee 發表於 19-10-19 12:30
回覆 bipa 的帖子

錢是30%,自己的能力是70%

無人做過父母先去生既
將來去唔去到外國讀書?
你唔俾自己夠叻有獎學金去咩

大宅

Jackieeeee 發表於 19-10-18 22:30
同丈夫一樣都係29歲,香港人,穩定職業。兩個人月入加埋6萬5左右,自住樓,每月供緊萬五蚊。

近日覺得如果 ...

而家唔係你揀bb,係bb揀要唔要你做佢哋父母,我識得有啲夫婦做咗四五次人工手因都係唔成功, 我有同事結婚嗰晚同太太咁就成功做人。
其實想話畀你知,如果你個家庭狀況唔差,咁不如快D生咗先,最重要係四大長老都支持你咁點解唔生呢。
唔好諗埋咁多無聊嘅問題, 你太過幾人憂天。

大宅

Jackieeeee 發表於 19-10-19 12:17
回覆 LamLum 的帖子

係⋯我未ready,但係自己又好希望早少少生,唔想自己同小朋友的年紀差太遠

其實心態上未ready唔係最大問題, 最緊要係身體狀況, 你而家唔好諗咁多週先同先生去做個全面身體檢查, 睇下男女雙方 如果生B有冇問題。

大宅

同丈夫一樣都係29歲,香港人,穩定職業。兩個人月入加埋6萬5左右,自住樓,每月供緊萬五蚊。

近日覺得如果 ...
唔好生住,等自己ready先,當你真正想生嗰陣,你先會享受

禁止訪問

別墅

回覆 Jackieeeee 的帖子

最緊要喜歡小朋友~
但您地驚到咁, 唔好生好D啦~

因為生完係要全心全意去照顧BB , C6唔幫手既話您就請工人+4大長老至搞得掂!

想生就盡早, 越遲生越無精力同佢玩, 陪讀書.....etc.....

大宅

我諗我同你之前處境好似,同你一樣29歲,結婚大約2年...
唔算大家庭負擔,養個小朋友係無問題..
我鐘意小朋友,但一想到做媽媽就想卻步,
因為性格一直依賴唔獨立,又比人照顧開,
好怕好困身,又唔識點做人媽媽,
總之一諗到做人媽媽就覺得自己做唔來

今年5月同老公首次不設防,試左3次
無計咩安全期排卵期,只係隨心做...
到左6月,我重同老公講: 「不如都係下年先Plan,
我地避返孕先,未有心理準備...我想去多2次旅行玩下先生BB」

點知6月尾就發現Bingo 左...知道有左的一刻我有小小驚嚇到喊
因為知道要做媽媽...好緊張,一時之間好有壓力

但好快我就好努力好投入,上網查懷孕要點做~ 新手媽媽有咩要注意
依段期間,我既心理大大改變....你問我點解?
因為個個月都去產檢,聽講座...見到好多其他媽媽..
我就會發現自己好幸福, 29-30歲有左...原來是不遲不早,只是剛剛好~
有D媽媽高齡,風險比後生媽媽大...驗好多野都係..唐氏,結構,糖尿等等..
如果我再考慮多幾年,到左高齡先生BB,可能我有更多事要擔心
未有之前就好怕有,有左之後就慶幸自己好彩係29-30歲時有左...

我開始明白....現在一刻有BB,其實都算是幾好的時機...
所以依段時間,心情愈來愈樂觀積極,覺得好幸福

所以勇敢踏出你的第一步啦

伯爵府

conconfong 發表於 19-10-19 12:41
做媽媽的確係好偉大,要犧牲一部份既自己黎成全BB,不過當你見到小朋友慢慢長大,果種喜悅同成就感係幾錢都 ...

我同你一樣呀,都係28歲結婚,33歲先生一個,你有幾多個小朋友?

男爵府

近日覺得如果 ...

你經濟唔係問題,反而係其他心理因素。

為免婆媳不和,最好請工人再搵自己媽媽幫手睇下,長老幾十年前既湊法已經唔同,一定有好多爭拗,自己媽媽睇住工人湊,有乜野唔滿意事都可以直接同阿媽講。

做媽媽,一定會變成奴隸,大部份媽媽 包括我都係咁,但呢個奴隸係心甘情願做,而且會令到自己改變,當小朋友叫你媽媽,嗰刻係好開心,因為有佢先會多左一個稱呼,我成日都同仔仔講,多謝佢送呢個稱呼俾我,雖然佢真係激到我死死下,但有時佢既甜令到我好開心。

29歲,如果只係想生一個,都仲有時間考慮,但生2個,就時間緊逼了,最好35歲前做好二寶計劃。

禁止訪問

子爵府

我高齡生第一個,有左果刻擔心多過開心。我知自己唔ready
生完母愛自然出黎,你有條件生

洋房

本身樓主如果唔生小朋友既話,時間會點安排先?
如果本身都係靠男人衝擊事業,自己一直都比較得閒既話,其實都可以考慮下既....

子爵府

有小朋友真的責任重大,當然,沒有一開始就識得做媽媽的女人,每一個媽媽都是邊學邊做

不如你倒轉來想想,如果你沒有小朋友,你有什麼感受?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至