自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

下?咁唔算一唔如意就逃避喎

咁係由始至終都被迫,冇得揀
走,才是應該
情況猶如個仔被綁架(被拉入樂團,唔係自願自己申請話入),咁自然要盡力逃跑啦(離開樂團)
再換個角度諗,從樂團其他人角度出發,有個被人夾硬扯入來嘅人,佢可以同人地共同培養到幾多默契?同樂團其他愛好音樂嘅人都唔同信念,直頭道不同,不相為謀啦,仲好意思留響度霸住個位,阻住其他真心想入團嘅人?

唔好諗埋一邊啦,唔係所有關於小朋友嘅事,放棄就assume佢係逃避

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

原來只係樂團同運動
以為係揀學校,谷同happy school

樂團同運動,我會比個仔自行選擇
唔覺得樂團會令條路有幾好行

珍珠宮

sunnymama2 發表於 19-10-21 16:16
都有比佢玩,weekday 一日游水,星期六下午都有制服團隊,星期日free day 任佢玩ga。

我係想阿仔balance ...

如果只是一個“藝”, 又發覺佢唔適合樂團,可以學佢有興趣的樂器

我啲都是想培養個囡藝術细胞,又可以陶冶性情。以佢興趣為前題,不用考级,學琴8年,老師話佢是5级程度

除了均衡發展,亦有其他好處。小五、小六呈分,學校筆試要求高,好在學琴多年,有些同學要出去補樂理。亦有利其他部分。

去到中學,佢間學校要求一定要學一種樂器,我啲有學開可以繼續跟自己導師,選星期六
原來唔少同學,没有學開樂器就要選一樣平日放學跟學校請的導師上課。
樓主可以再想清楚些,了解個仔情况,亦可以了解下自己的學校。

公爵府

Lopopo 發表於 19-10-23 14:23
原來只係樂團同運動
以為係揀學校,谷同happy school

我都係以為揀學校

如果只係樂團會更加會俾佢揀,音樂唔係人人都鍾意亦要講天份,本身都唔鍾意仲要入樂團真係好辛苦,想離開都係好正常

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

(純屬個人意見)
我吾係一個 FTM,兩公婆日日都好夜先收工,我女出年都 DSE 啦 ,你經歷緊嘅,我相信每位媽媽都有或快會體驗。
首先,我覺得你應該要同你先生,取得共識,吾係打後日子,肯定有排嘈。
我女好細時,我都曾經無一個怪獸媽媽,希望個女入到名校,自3 歲起已吹谷佢,所學嘅嘢全部要快一級,學業、游水、彈琴……決一不可。
到佢升小一時,順利入到傳統心儀準校,都係你地所指不進側退,個時我對佢要求好高架,默書測考,低過 95分,我已經 ,到佢二年級開始,佢同我講吾想再學琴啦,而我亦睇到佢對音樂無興趣,我決定比佢放棄。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

續:到佢放棄音樂後,佢開始專注係運動方面,亦係學校多個校隊成員,佢越來越開心,反而學業亦比之前好咗,到佢升四年級開始,我已再無理佢啦,佢自己全部搞点哂。我只會閒時同佢講,放鬆啲 吾好咁緊張,到升中亦順利入到大家都心儀中學,到依家讀書都 OK 啦!
你小朋友仲細,入吾入到學校樂團,真係吾重要,你參加一次校際音樂節,你就會知有幾咁多人去比,你要突圍,吾係咁易。就算運動都係,每年學屆都好多人參加,但你要保住頭三名,你亦需要付出時間去練習。吾係佢地睇到咁 Hea。音樂和運動,依兩條路,暫時係香港都見吾到有好大出路。

民房

先苦後甜會好D.......

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

續:音樂要對佢第日升中有幫助嘅,你要入到香港樂團先可突圍,一般學校樂團其實幫助不大,依家有邊間學校無呀。運動你要係學屆 keep 到成績,先對你日後升中個 profile 有所幫助。
學校鼓勵,一體一藝,係希望小朋友可從小多方面去嘗試,發掘自己興趣。
大前題,成績吾好,就算課外活動叻到識飛都無用,最後佢都吾會收你。
放鬆,虎媽吾易做,大人小朋友都會好辛苦。
請諒,我咁長篇

男爵府

2018復活節勳章

其實我唔覺樂團有咩前景
特別係你都話仔仔無咩音樂天份
做運動反而強身健體
同埋運動員個種心理質素好緊要
對佢日後做人做事都好有幫助

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

abbytang 發表於 19-10-23 15:51
續:音樂要對佢第日升中有幫助嘅,你要入到香港樂團先可突圍,一般學校樂團其實幫助不大,依家有邊間學校無 ...

唔會,好多謝你苦口婆心,小朋友唔係你的,都咁用心講道理,你地都好好人!

坦白講,好多道理都識,好多道理都知,但置身其中,就會不知不覺迷失。

每個階段父母對子女的期望都唔同,但有樣一定唔變就係希望子女健康快樂,和父母關係和好。

睇左咁多jm留言,暖在心頭,亦有盤算,就係會繼續一年先,始終當初應成左唔可以隨便退團,亦教兒子要成擔責任。

之後,再由佢自己選擇。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

無錯呀,依個階段嘅小朋友,成日五時花六時變,所以一體一藝就係咁(我覺得

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至