自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

焦糖媽 發表於 19-10-19 11:22

設個時限試一試?或者時限過去,情況没有發生如你另一半的 ...

最尾嗰句我好同意

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-10-19 15:05
通常我見都係媽媽要求高,爸爸想輕鬆。咁通常都係媽媽惡過爸爸,跟住媽媽同個仔跟功課溫書,爸爸為免眼寃 ...

爸爸梗係想輕鬆啦 講到尾都係驚自己跟得辛苦啫!不過有啲爸爸都要求好高嘅。不過都有啲係大部分阿媽跟所以阿爸都冇意見

禁止訪問

公爵府

mamee 發表於 19-10-19 11:25

得7歲,應該都選左小學,暫時有乜野大決定?令到夫妻咁對立 ...

另一半覺得阿仔太辛苦囉,阿仔又唔鐘意A路,點解要迫佢。

我就覺得A路除左“前景”有好處,對佢人格修為都有幫助,咁當然,阿仔唔鐘意都會聽我話,但另一半又睇唔過眼。

簡單講,大家對孩子“好”的定義唔同。

公爵府

大笨鐘 發表於 19-10-19 11:27
父母唔可以各自企相反位置,無人知自己嘅信念係唔係一定會為小朋友帶來最好嘅結果,小朋友細,父母為佢選 ...

你講得好啱呀!

我今日先和另一半講,你有咩唔滿意,請私下同我講,唔好喺孩子面前發放對A的負能量!

wcpcelia    發表於 19-10-21 09:47

水晶宮

sunnymama2 發表於 19-10-19 15:15
另一半覺得阿仔太辛苦囉,阿仔又唔鐘意A路,點解要迫佢。

我就覺得A路除左“前景”有好處,對佢人格修為 ...

而家你仔嗰間讀得好辛苦?

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-10-19 15:13
有啲爸爸唔係,就算唔要佢跟,佢都唔認同媽媽咁迫個仔。因為男人通常係大方向去睇。
...

係呀,有啲唔會理㗎。不過到成績唔好又問責制媽媽

公爵府

callmebabe 發表於 19-10-19 11:31
不如講下a係咩b係咩

A係3個人都辛苦,有付出才有回報,當然付出又未必有回報

B係我擔心,佢地開心,先甜後苦? 或者冇我諗得咁差,不過我只知當身邊個個都努力的時候,你原地踏步,就係落後於人,到你知道係做隻井底蛙時,仲有冇能力跳出外面世界?

公爵府

tester5 發表於 19-10-19 11:34
我自己做法:

兩公婆平心靜氣,不設立場,大家坐低傾下,大家既選擇,點解會係最好。

都有諗過佢的方法,學之前jm留言,會比一年時間睇吓成效如何。

公爵府

Mrs.Luckycat 發表於 19-10-19 11:38
你係咪講緊「傳統」vs「國際」。
1)有冇plan將來出國讀書?例如高中便出國?如果有,依家放棄傳統小學都不 ...

唔係。

至於點解唔考慮另一半。。。係佢冇咩往績信得過。

聽日考試,我要OT, 叫佢放工督住阿仔温書,我9點幾放工番黎,見佢地兩個捉棋,我問佢阿仔温哂啦,原來阿仔只温左第一課。

又試過暑假老公放幾日假,臨開學叫佢督促個仔做暑期功課,番到黎話做哂,我再check, 原來做左之前阿仔臨放暑假因為病假而未做的功課

又試過in某校3rd in, 我寫哂見校長時可能問的 Qand A比另一半,到interview 時校長問點解揀佢地,另一半dead air不特止 仲要講錯阿仔讀XXX PRIMARY school。

你會唔會信得過佢?

侯爵府

親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 15:01
最尾嗰句我好同意

身邊有朋友好谷小朋友,係不停追高一層,考小入唔到心儀,谷插班,谷課外活動,最後兩個都成功(但佢唔用人脈,佢要求既係盡力做!)。

初時我仔細,我都會覺得咁谷啲小朋友好慘,到我仔大啲,有試過上佢提議既外補班,我發覺唔係話谷就會得小朋友個個性格不同,同一年齡能力都不同。我而家會覺得如果谷得起又唔會成個生活 balance 唔到 (完全唔活動唔去玩,無時間瞓覺)值得努力一下當然用鼓勵的態度,教小朋友先付出才有可能有收穫,令佢明白忍耐的重要,我覺得對將來都有益

希望你快啲同老公傾到 planC

公爵府

澳門媽媽 發表於 19-10-19 13:34
第一,小朋友得七歲,我吾會比佢揀,只會話比佢知A有幾好。7歲,識d乜,咪玩啦。第二,我會說服另一半試一 ...

你講得啱,會試吓一年。

你咁講令我諗起阿仔一年級時,咁啱我和另一半鼓勵佢參加某項活動,阿仔初時唔願意,我地話試玩一年,唔鐘意下年可以唔參加。

而家阿仔第二年啦,佢話佢好喜歡呀!所以試定一年時間都啱的!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 15:32
都有諗過佢的方法,學之前jm留言,會比一年時間睇吓成效如何。

未嘗不可,慢慢摸索。

夫妻間多溝通、了解、體諒,是一生的功課。
冇丈夫,就冇呢個家,就冇有小朋友。所以,夫妻關係和睦,永遠要首位。

珍珠宮

hnh_mami 發表於 19-10-19 14:55
其實係咪真係拎唔到平衝點?

我自己理念係work hard & play hard,做所有事情(不論玩&讀書)都需要投入 ...
係架! 要拎平衡點!
比我女個例子樓主睇下~
佢小一同小二上都係讀英文私小, 後來發生種種事, 覺得傳統果套唔適合囡囡, 決定轉校, 轉到去IB, 非常HAPPY, 日日冇功課, 周末都係得1,2樣, 冇測驗考試, 默書都係生字ONLY(而家G3開始有中文詩要背默, 不過都係李白果D簡單的詩句)
我地一家都輕鬆左好多, 每日囡都好期待返學, 放假都成日話好掛住學校, 幾時可以返學之類, 就算而家返學剩係車程單程都1小時, 來回2個幾鐘(回程會塞車所以耐D) 佢都甘之如飴!
我地都有擔心佢會唔會學術追唔上, 所以會安排上中文班, 同埋回家會同佢做D補充練習, 因為佢返學實在太開心, 所以佢放學後好願意去花15-20分鐘去做D補充, 咁就學術快樂兩者兼而有之~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

公爵府

mokwinnie 發表於 19-10-19 12:01
真係都幾煩
惟有每人讓少少步

都有的,佢退一步比阿仔學A, 我就退一步試一年先

公爵府

KK20010609 發表於 19-10-19 13:54
小朋友幾多歲? 唔同年齡有唔同處理方法。

小朋友7歲。。。我覺得未係時候比佢"自決"

大宅

sunnymama2 發表於 19-10-19 16:43
都有的,佢退一步比阿仔學A, 我就退一步試一年先

咁都好吖
一人讓一步
好開始

公爵府

hellolo 發表於 19-10-19 12:30
没有最好只有適合,每個係的際遇不同,同一條路一定結果一樣?!大學畢業一定好or做裝修一定差?可能係失業 ...

係呀,大家都係為“未知”而奮鬥,所以揀A或B都要小心考慮,以免恨錯難返。

首頁
34567...11

尾頁

跳至