自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

有時我想另一半幫吓,tum 吓阿仔,但佢不但不幫,仲會喺阿仔面前講A路幾咁差,令阿仔更抗拒A路。

其實當兩夫妻對教養小朋友諗法太南袁北轍,其實應該如何妥協?

補充:
明白唔講A係乜係難d比意見。

其實A係樂團,B係運動呢? 暑假前學校拉左冇乜音樂天份的仔入樂團。咁開學啦,開始訓練,阿仔一黎唔識,二黎又唔想練,3黎又話樂團悶,再加上另一半話樂團哂時間,不如玩吓運動好過啦,所以令阿仔更抗拒樂團。

我亦有諗過比佢退出,但驚會比錯誤信息個仔一唔如意就可以逃避

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

talk

侯爵府

...

同仔仔傾,因為最終行這條路的是仔仔,你成功說服他去走那條路,由他作決定,他就與你有共同目標,辛苦都願意。 反之是強逼他的話,一路走他一路埋怨,那來動力向著標竿直跑? 那不如走B路了。
所以,同佢傾,可以分析,但不要強逼。 他們雖然年紀小,但用耐心與淺白的字眼他們會明白的。

wcpcelia    發表於 19-10-19 16:18

侯爵府

...

另外,前景與身心發展應該要取個平衡,不如考慮一個plan c出來。 或許大家都接受呢?

wcpcelia    發表於 19-10-19 15:04
ccysj01    發表於 19-10-19 09:12

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

A and B 即係咩路?

珍珠宮

心平氣和同老公先達到共識,不偏不倚的聆聽兒子嘅想法
如果已經係16歲以上,需要當成年人去尊重佢自己嘅睇法,唔容易但必須

水晶宮

回覆樓主:

有1個人曾經同我分享1件事件,曾經他遇到有1件事情要作出決定,a的方法快捷方便更有效率,b的方法明顯走大圈,浪費更多資源

選a的話多爭拗但有效,選b的話大部人同心支持但走大圈

公爵府

micsin 發表於 19-10-19 09:04
talk

傾唔掂,大家都明白大家的諗法,但唔同意對方的做法

公爵府

moma1023 發表於 19-10-19 09:07
同仔仔傾,因為最終行這條路的是仔仔,你成功說服他去走那條路,由他作決定,他就與你有共同目標,辛苦都 ...

有同阿仔分析過A的好處 佢知但未必理解。

好似同小朋友講努力讀書,將來可以多些選擇樣做什麼工作,小朋友明,但唔會真係用功讀書。

水晶宮

回覆樓主:

其實身心發展對孩子長遠來說是很重要,之於前景,今天有前景的職業難保20年後仍是有前景,加上現在社會環境,個人的抗跌能力,素質更為重要。

侯爵府

親子王國15週年勳章

雙方都唔肯讓步的話係無得傾 樓主又有無同另一半講下自己可讓步的地方?或者大家讓啲傾左個 planC 出來

侯爵府

當意見出現分歧時,一定要有一方妥協(我一直係妥協),無法...無奈...

子爵府

...

有冇即可以滿足你部分要求,又可以滿足你c6和小朋友部分要求的C路呀?

珍珠宮

MariaTsui 發表於 19-10-19 10:19
其實身心發展對孩子長遠來說是很重要,之於前景,今天有前景的職業難保20年後仍是有前景,加上現在社會環境 ...

講得啱,於期迫佢多讀書,搞到大家唔開心,不如教識佢做人。讀書多但心知弱,好難適應世界嘅變化。

睇下依家讀緊大學但唔識做人嘅一班青年人,應該明白兩者之間點取捨。

男爵府

...

身心發展重要過前景啊!有好既身心發展前景吾會差得去邊,但你有前景,好多時身心都會俱疲!

子爵府

mimi222shi 發表於 19-10-19 10:22
當意見出現分歧時,一定要有一方妥協(我一直係妥協),無法...無奈...

換個角度睇,通常係EQ高,能力高的一方妥協

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

世間唔會得2條路,整個plan c la!

禁止訪問

珍珠宮

littlesister 發表於 19-10-19 09:17
A and B 即係咩路?

暫時未見到香港有咩前路可言
現階段會選擇……開心最緊要
幸福肥師奶

首頁
12345...11

尾頁

跳至