自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 10:35
冇話邊個啱哂,邊個錯,行A冇錯,行B亦冇錯,最錯係A和B係對立的,而父母各企一邊 辛苦了小孩。
...

父母唔可以各自企相反位置,無人知自己嘅信念係唔係一定會為小朋友帶來最好嘅結果,小朋友細,父母為佢選擇多,另一半做法唔一定對小朋友唔好,要有大家接受嘅方案,大多數人做嘅唔一定適合自己小朋友。

不過要提醒另一半,唔好喺小朋友面前講相反嘅嘢,你自己都唔好喺小朋友面前表達你唔認同另一半。
未經許可,請勿轉載

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

tingting2200 發表於 19-10-19 10:24
有冇即可以滿足你部分要求,又可以滿足你c6和小朋友部分要求的C路呀?
...

都有的。。。但要另一半好合作先得。

我另一半直程會在孩子和我面前用粗口鬧A之路好差!

孩子看在眼裡,會更討厭A

公爵府

JoanC 發表於 19-10-19 10:25
講得啱,於期迫佢多讀書,搞到大家唔開心,不如教識佢做人。讀書多但心知弱,好難適應世界嘅變化。

睇下 ...

絕對同意!

我正正就係想孩子行A之路,增加競爭力,逃离香港大學之路!

伯爵府

回覆樓主:

不如講下a係咩b係咩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

我自己做法:

兩公婆平心靜氣,不設立場,大家坐低傾下,大家既選擇,點解會係最好。

如果先生既講法都唔錯得晒,我傾向跟先生果套。
因為小朋友係跟佢姓,佢係佢地既爸爸,小孩子既教、養,做爸爸責任係最大。

當然,即使跟先生選擇,我亦唔會就手旁觀,會在旁協助小朋友,即使身心發展良好,學業都不能鬆懈。
相信在家庭關係和諧、夫妻同心協力下,小朋友將來即使唔係醫生、律師,佢既成長,也必定也不會走歪。

公爵府

你係咪講緊「傳統」vs「國際」。
1)有冇plan將來出國讀書?例如高中便出國?如果有,依家放棄傳統小學都不是損失。
2)依家初小,已經攪成咁,點挨?
3)點解唔認得考慮一下你老公嘅睇法?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

公爵府

cy101 發表於 19-10-19 10:26
世間唔會得2條路,整個plan c la!

努力諗緊!

公爵府

joyce121 發表於 19-10-19 10:26
身心發展係緊要過所謂前景喎,當然身心發展唔係指hea玩啦

係囉

小朋友個個都喜歡全日玩啦!

但全日玩係唔係最好,呢d所謂“自然發展”係唔係最好?

小朋友都需要一些磨練,經過刻苦,面對挑戰的,唔通唔好咩!但另一半就唔想,好反感。

大宅

我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

真係都幾煩
惟有每人讓少少步

公爵府

mannok媽咪 發表於 19-10-19 10:28
暫時未見到香港有咩前路可言
現階段會選擇……開心最緊要

唉,咁又係~

以前就算有錢都冇諗過送個仔出國讀書,而家經濟差就想送個仔去外國,幾諷刺

公爵府

mannok媽咪 發表於 19-10-19 10:29
是,知識不等於一切

冇錯,仲有內在性格培養。

其實如果可以捱過A之路,可以鍛鍊個仔堅持,屈不撓的精神。

公爵府

mike89 發表於 19-10-19 10:32
點係最好?個囝未必會好似棋子咁比你控制。
先處理身心再諗前境啦,根基未打好何來前境
...

你又講得有道理。。。

伯爵府

...
没有最好只有適合,每個係的際遇不同,同一條路一定結果一樣?!大學畢業一定好or做裝修一定差?可能係失業既大學生or揾到錢既裝修師傅。冇人知

公爵府

whywhite22 發表於 19-10-19 10:35
一人讓一步,私下同老公傾好再教仔.
我成日用呢D說話自我安慰:
塞翁失馬,焉知非福

好一句“塞翁失馬,焉知非福”

我都有諗過,如果A路唔揾阿仔,阿仔一定快樂好多!

侯爵府

回覆樓主:

一定係身心發展重要d,我公司,較低學歷果理係做得最出色,懂待人接物,後而高學歷果班,好多都古靈精怪。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

只要大家肯去了解對方,一定會有plan C。
我試過,我同老公一直好夾,第一次因為讀書咁大分歧。因為細女情況有啲特別,最初我都好堅持,但我諗諗吓覺得,我嘅堅持只係我一個人覺得!所以我哋一家人又再開family meeting ,最後一齊決定佢行邊條路!而且,讀書條路係有u turns !

公爵府

micsin 發表於 19-10-19 10:49
對 高分到低能

其實堅持A之路,除左"前景",如果克服到,我覺得阿仔都有得着的,呢d係書本學唔到的。

公爵府

laiyuen 發表於 19-10-19 10:54
諗下生仔前你對佢最大願望?係咪佢健康成長快樂童年?
其他人講咩唔重要,最重要係個仔身心成長!不斷要追 ...

我相信絕大部分新任父母都係想小朋友健健康康康,快快樂樂。我曾經見一間小學面試,老師問我對小朋友有咩期間,我都係咁答,老師問冇其他啦?

要接受現實的係,小朋友每個階段你對佢期望都唔同,如小朋友常常生病,你會希望佢身體健康。又如果小朋友已經好健康好大隻好壯健,家長的期望應該唔會“停留在”身體健康,可能希望更多野。

快樂呢個定義複雜,先甜後苦,定先苦後甜? 我和另一半就struggle 在“快樂”,B可能係現時快樂,對將來有冇好處?都可能有,因為小朋友快樂,會有更多時間做其他事。 如果行A, 小朋友抗拒,但可以鍛練小朋友,如何在挑戰中尋求解決辦法。

公爵府

sasatt 發表於 19-10-19 10:58
仔都選了
就按兩父子的意願吧

都有諗過,但放棄A之路好不智 亦可惜

水晶宮

回覆樓主:

其實A路係乜,B路係乜?

首頁
12345...11

尾頁

跳至