自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-21 15:22
係呀,我都係好似你咁諗。

佢本身都鐘意件樂器,係佢自己揀的。但就唔鐘意練。我認同你所講樂團的好處, ...

多啲鼓勵阿仔, 每次練好一首歌仔, 叫佢演奏一次拍片, send 去家族 group......

啲長老呀, 姨媽姑姐呀, 老表呀, 大讚拍拍手, 阿仔覺得自己好叻豬, 會多啲堅持

久不久讚下佢話佢堅持到練習好叻叻

揾 d youtube 片比佢睇下件樂器既演奏家, 等佢知彈/拉/吹得好既話, d 聲係點, 小朋友都會覺得好型而想模仿

子爵府

HiPP勳章(1)

Jane1983 發表於 19-10-21 11:09
唔知你仔玩咩樂器。我聽過有家長個仔比學校拉入團玩敲擊樂,佢仔又係無學過的。佢呻話次次練習,佢仔只係敲 ...

我睇過一些文章,其實敲擊樂都1口6容易,箇中原因就唔記得啦。

阿仔件樂器都要全程拉,冇得懶

複式洋房

回覆樓主:

我會比佢兩樣都試,試左先知得唔得,唔試冇人知結果。 我小朋友都係一體一藝, 運動我主動陪佢,但音樂方面主要學黎希望幫到呈分試同平時自娛用, 如果佢唔拒絕會繼續學落去,但唔會考級

子爵府

HiPP勳章(1)

c27cheun 發表於 19-10-21 11:09
老實講我唔覺A,即係樂團對個仔前景好,樂器都要佢玩得叻,即係攞好多奬先有用,同樣地B,即運動亦是。既然佢對 ...

都有比佢玩,weekday 一日游水,星期六下午都有制服團隊,星期日free day 任佢玩ga。

我係想阿仔balance 番一樣“藝”,亦希望佢學識欣賞藝術。

當然,會比期限,如果過左一年佢都唔鐘意,就唔會迫佢啦。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

咁都叫積極參與,比較值得。

大宅

樂團會好chur嗎?一星期要練幾耐?
快d喺樂團搵d好朋友,練習完又買d好野食,小朋友應該ok

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-21 14:11
咁你係咪已參加一年?
如果係,等幾個月,佢喜歡學,你就加返要求俾佢,要練習。因為要佢明白任何事都要有 ...

五级之后会容易有興趣多啲

子爵府

2019新春慶豚圓

sunnymama2 發表於 19-10-19 12:18
冇錯,仲有內在性格培養。

其實如果可以捱過A之路,可以鍛鍊個仔堅持,屈不撓的精神。

行A路係克苦忍耐,但真係一定好?
如你小朋友係呢方面係冇天份冇興趣,就算佢幾克苦都好難得到好成就。冇興趣仲要日練夜練,諗吓都覺得辛苦!

公爵府

sunnymama2 發表於 19-10-19 11:16
咁都好呀,至少一方肯讓,又唔會傷感情

會唔會係你唔步讓咋

翡翠宮

2019新春慶豚圓

音樂vs運動,我投運動一票喎
對樂器冇興趣,真係會好痛苦,有咩原因一定要學樂器呢

公爵府

sunnymama2 發表於 19-10-19 13:52
係咁ge 咩

咁你即係獨裁姐。。。

伯爵府

回覆樓主:

睇小朋友,如果真無興趣係痛苦。對我黎講,2條路都要克苦,都會學到team work,你講既野2邊其實無分別,睇佢遇到咩人。講真,幾多人可以興趣當飯食,平時讀書已辛苦,課餘仲要做自己唔鍾意既野都幾難頂

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-10-21 08:57
好高興你小朋友咁開心,我都想幫小朋友轉國際,可惜阿仔和爸爸都唔願意。
...
原來係樂團同運動
咁我覺得冇興趣真係好難捱架喎......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

侯爵府

sunnymama2 發表於 19-10-21 15:22
係呀,我都係好似你咁諗。

佢本身都鐘意件樂器,係佢自己揀的。但就唔鐘意練。我認同你所講樂團的好處, ...
佢本身鐘意件樂器只係唔鐘意練, 會唔會換個方式?
我女而家學緊琴, 起初叫佢練又係好辛苦, 我又唔想每次去上堂就係等老師陪佢練咁, 但叫極唔郁, 後來老師提議, 叫佢每日練小小, 熟既歌彈2次, 唔熟既4次, 唔洗練到識晒, 時間都唔洗長, 我亦都唔洗係旁邊睇住佢, 由得佢練就OK
於是我就試下, 以前練果陣我會係旁邊聽, 有唔啱就指正佢(我唔識彈但知道咩音, 同埋1,2級暫時仲睇得明), 一練就要佢練到啱為止, 老師提醒之後, 我每日只係提下佢練琴啦, 之後就由得佢, 佢話OK就OK, 唔會CHECK亦唔會管, 估唔到效果出奇地好, 而家佢練得勤力左, 每個星期都聽得出進步左, 有時彈得好左仲會叫我地聽佢彈琴~
你試下丫
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

2019新春慶豚圓

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

你都識講佢無音樂天份,你又識講係你拉佢去樂團,又唔係佢3分鐘熱度。。係佢由頭到尾都無興趣。。

其實佢唔玩樂團去玩運動無問喎。。

子爵府

2019新春慶豚圓

我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

咁如果A係樂團,我都會揀B, 一嚟B好玩,最緊要玩咗運動,身體會好,我覺得身體好對做任何嘢都好重要

子爵府

HiPP勳章(1)

wannabe118 發表於 19-10-23 13:22
你都識講佢無音樂天份,你又識講係你拉佢去樂團,又唔係佢3分鐘熱度。。係佢由頭到尾都無興趣。。

其實佢 ...

唔係我拉,係老師拉佢入去,一開始講明入左去要對整個團體負責,唔可以唔鐘意就退出。

至於運動,一直都有,weekday 一堂游泳堂,星期六下午都有,星期日free day 任佢跑

子爵府

HiPP勳章(1)

monkeydiary 發表於 19-10-23 13:28
咁如果A係樂團,我都會揀B, 一嚟B好玩,最緊要玩咗運動,身體會好,我覺得身體好對做任何嘢都好重要
...

係呀,都好同意,身體健康勝於一切!

子爵府

HiPP勳章(1)

小寶貝兒 發表於 19-10-23 13:01
佢本身鐘意件樂器只係唔鐘意練, 會唔會換個方式?
我女而家學緊琴, 起初叫佢練又係好辛苦, 我又唔想每次去上 ...

多謝你咁有心的回覆。

可能你囡本身資質好,又揾啱教學模式,才事半功倍!

我嗰件唔得,要陪住佢,睇住佢,由佢自由發揮唔得。

男爵府

...

睇個仔嘅興趣,有音樂天分就揀 A ,有運動天分就揀 B ... "前景" 只係大人幻想出,你我身邊都有好多庸庸碌碌嘅朋友係識音樂 (我朋友8級鋼琴,做餐廳),小朋友嘅童年過得開唔開心重要過所謂嘅前景。小朋友有正確嘅觀念,積極嘅態度,將來亦都可以成功。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊