自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

sunnymama2 發表於 19-10-19 08:59
我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

比著我會尊重用家 (樓主囝囝決定), 其實興趣行先係最重要, 如果呀仔對A冇興趣, 佢會學得辛苦加唔開心.

正如我個仔今年中四, 我c6想呀仔揀物理修讀, 但呀仔冇興趣, 我就同c6講: 比用家自己決定啦!始終唔係父母去讀, 如果夾硬迫佢揀物理, even呀仔就範, 只會浪費時間同讀得唔開心. 最後, 我同c6都由他自己決定選科.

大宅

好媽媽勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

我有朋友小朋友阿媽由細到要小朋友學鋼琴,但佢唔鐘意,達到目標後由佢自己決定,終於大個考了演奏級,但小朋友決定以後唔彈琴。小朋友人生係佢自己,只要事情不是傷天害人的事,你應該比佢地自己決定佢地的人生,將來無人知道係點,失敗也是成長的經歷,父母應該支持和鼓勵佢地。

男爵府

sunnymama2 發表於 19-10-21 12:49
多謝你明白我

我唔想比個訊息比個仔知,遇玩困難就放棄,況且當初入團前都有問過佢意見,佢話ok ...

但係我覺得你都應該同自己老公溝通好啲,我家姐同姐夫係呢方面大家係傾得清清楚楚,互相配合。
我家姐話教識小朋友要有堅持不容易放棄係需要,但係都要顧及佢哋嘅興趣同能力。尤其而家嘅港孩實在太幸福,父母太過份保護

侯爵府

2019新春慶豚圓

我覺得A條路對個仔"前景"最好,另一半覺得B條路對個仔"身心發展"最好。阿仔亦當然想要B路,因為最舒服。

...

甘知埋係乜,甘就我改變方向,我覺得運動要叻都要不斷刻苦訓練,你睇下香港d運動員就知,呢個唔存在你講個個方向囉!我會叫佢運動要做到入港隊為目標囉

伯爵府

2019新春慶豚圓

sunnymama2 發表於 19-10-21 10:45

知道

天祐香港

大宅

2019新春慶豚圓

學音樂,唔見得前景特別好,你睇吓大把小朋友小學已演奏級就知;而玩運動,亦唔見可以叫「舒服」, 運動都要練㗎

如果正如你所講小朋友對音樂無興趣,其實好難捱落去,因唔係求其出席吓樂團訓練就得,係要花時間練㗎,如果次次吹/拉得差,會俾指揮/團友白眼,係好難受的

子爵府

HiPP勳章(1)

IloveJJ 發表於 19-10-21 10:56

你誤會咗啦!

你講得有道理,而家佢係唔習慣個模式,又悶,又話冇朋友。喺我出完post之後又話鐘意啦,因為識到有人同佢傾計。但之後要練習,就唔肯啦,又要同佢角力

至於點解揾佢入樂團。。。好簡單啫,老師睇錯人囉

男爵府

2019新春慶豚圓

...

點解覺得運動差?
我仔學籃網 田徑 跳繩 佢不知幾開心
做埋校隊
學樂器都唔代表有前景
好小事 唔好搞到成家人都唔開心

大宅

可以C兩者兼顧嗎?
如唔得就小朋友能力同興趣行先,練樂器係迫唔到,因為要付出極多時間的

瑪瑙宮

回覆樓主:

老老實實,係香港學音樂前途都不大,做教音樂老師?

如果仔興趣不大,無謂勉強,棧嘥時間,運動做得再無咩作為都有強身健體的作用,好d當然入到校隊打學際甚至入港隊,加上你仔有興趣運動,我支持運動

子爵府

...

樂團vs運動,我諗好多好多男仔都揀運動啦! 兩個都係講興趣,我又唔覺得樂團前景好過運動,但現在香港的小朋友真係太少運動啦!二揀一我都會選擇運動啊

伯爵府

學音樂定樂器?我學樂器算好叻,指法純熟,聽完可以奏返出來,但係樂理完全唔得,學極都唔識,所以學唔到落去
8-)

男爵府

同我仔舊年面對嘅case一樣。。。
我仔小一開始打乒乓球預備校隊,舊年小三正式入到校隊,本來應該更專心練乒乓球。但同一時間,老師又選佢入樂團,仔其實對音樂興趣一般,我亦無迫佢去考試,都係hea學,所以仔都唔係幾想入,老公亦唔贊成,想佢用多啲時間打乒乓球同讀書,但我話老師選你,你咪試下囉,如果你拒絕以後就唔會有機會入樂團,好可能係你人生中唯一一次機會,我希望仔的小學生活除了乒乓球及讀書,會有多一樣的回憶。如果唔鍾意,就一年後退團。
結果仔就玩左一年,佢唔鍾意,今年都無再參加,我亦無迫佢,試左唔啱咪繼續專心打波囉,初小有機會咪咩都試下囉。

大宅

...

如果仔仔試過冇興趣,不要強迫他,應該鼓勵佢做有興趣課外活動

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

樂團&運動呢家興趣班嘅野,梗係以個小朋友本身傾向去揀
咪俾佢試下運動,鍾意嘅就繼續,覺得都唔係好啱就試樂團。如果兼顧到,兩樣一齊學又得。
而家仲細,可以俾佢多方面嘗試,但同佢講,揀啱後,希望佢能夠投入堅持咁學,唔好咁易放棄。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sunnymama2 發表於 19-10-21 11:53
你講得道理!

我另一半都係咁諗,佢非常着重阿仔身體健康發展,又因為阿仔唔鐘意佢才反對。

呢段時間比小朋友試下都好既。

另你有冇睇過一套韓劇叫「天空城堡」?

係講父母盲目為仔女建構佢既人生,卻忘了子女的意願才是最重要。

其中有一幕個嫲嫲迫個孫女一定要做醫生,孫女反問:「點解我要跟你既計劃去行我既人生路?我想做醫生係我意願去決定、唔係以阿嫲-三代都要做醫生既計劃去實行。」最終孫女都好努力讀書,冇放棄,但不是為別人,而是為自己。

我唸人生最可貴的地方是可忍自己去計劃,自己去實行、面對當中的錯折、自己去修正、自己去面對、而又可以達到目的,就是最完美的人生了。如果孩子可以一早嘗到呢種成就感,一定是一份對自己能力的肯定,並對佢將來發展好有幫助。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 19-10-21 13:19
你講得有道理,而家佢係唔習慣個模式,又悶,又話冇朋友。喺我出完post之後又話鐘意啦,因為識到有人同佢 ...

咁你係咪已參加一年?
如果係,等幾個月,佢喜歡學,你就加返要求俾佢,要練習。因為要佢明白任何事都要有付出先有收穫。既然花錢和時間參加,自己如果係喜歡,就應該要付出。可以訂一個時間,例如一星期練兩次,每次半小時,總之不求成效,只求養成習慣。

到佢練到一段時間,自然有進步,咁就會真正喜歡(喜歡樂器本身,而不是與人玩)。

伯爵府

2019新春慶豚圓

b好過a,學樂器無興趣真係好難搞,我buy你老公喎,我細個學琴,考完7級pass左之後,我學8級已經好悶了,最後停左唔學,因為上到中學太多野玩

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

sunnymama2 發表於 19-10-21 12:10
唔係話音樂叻過體育,係指樂團都叫“校隊”,B體育係興趣活動,當然體育叻都有幫助,但一定冇我仔份。
...

其實問題好簡單,就係出係個兩隻字到。
如果今日b都係入校隊,或者直情相反b先係校隊a係興趣。你就已經唔會覺得a係前景好d啦

子爵府

HiPP勳章(1)

焦糖媽 發表於 19-10-21 11:05
原來樓主講的係樂團

係呀,我都係好似你咁諗。

佢本身都鐘意件樂器,係佢自己揀的。但就唔鐘意練。我認同你所講樂團的好處,亦都係我想阿仔堅持的原因。

當然試左一年後,會以俾佢自己決定,至少佢自己試過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊