6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

1estercheung 發表於 19-10-29 19:04
我睇過一篇文章教bb訓過夜,都幾受用,所以我bb未滿月就已經可以訓過夜,e+已經10m大,晚晚訓8-9個鐘,仲 ...

我都想知道!

子爵府

回覆樓主:

我女歲半都未一教到天光,半夜點都醒下,佢入睡係冇問題,係唔知點解半夜醒

複式洋房

瑜洛 發表於 19-10-29 02:38
我個女8個幾月,出世到宜加都係每晚2點先訓,好彩就訓到6點先醒,然後一/兩個鐘就會醒一醒,直至11點先正式 ...

我bb都係夜貓子
凌晨先肯訓
朝早試過8點半第一餐 想較番好佢d 時間
但失敗
依家加固仲要等佢夠精神、就佢先餵到粥
依家都唔知點改正好了

別墅

honeybid2 發表於 19-10-27 23:19
唔係我講架,書/專家講的 睡眠訓練真係好重要。

睡眠訓練要由佢喊一陣,自問做唔到

男爵府

chocofds 發表於 19-11-2 08:43
睡眠訓練要由佢喊一陣,自問做唔到

我ok... 我完全唔怕BB 喊。第一晚喊左29分鐘,第二晚喊左5分鐘,第三晚已經喊2分鐘。同埋我深深相信,BB 愈細做睡眠訓練愈易,同埋BB 會瞓得好左,it’s the right thing to do。

大宅

kel媽媽 發表於 19-10-19 10:25
我bb7個月大,但由出世到而家
都未試過一教訓天光
每遇11點最後一餐奶(有比多小小佢飲)

其實比奶咀佢佢就訓返,唔係完全醒應該係正常。
我果個8個月,一夜會叫幾次,都係唔開眼,比奶咀佢拍幾下就訓返,我當一覺訓天光,正式起身就跟我起身時間

別墅

回覆 cklvivi 的帖子

我bb 都有濕疹, 但只係脚仔, 心口同手有濕疹bb 係麻煩d , 如果佢好痕無計 ..一定要啜住安慰佢訓
你有無試過用biodreama 呢隻cream, 我係咁用呢隻幫佢搽, 如果濕疹勁就搽dd 類固醇, 見佢無紅我就keep 住用 biodreama, 佢小小痕醒左我都唔理佢由佢喊一陣佢就訓左教

別墅

係架, 之前我都同媽媽們一樣, 唔捨得bb 喊, 由一出世到7個月 係咁抱係咁哄, 攪到我同佢都無教好訓之後我係佢第8個月, 比佢自己喊, 初時喊到我心都痛, 但佢識自己訓返之後真係開心好多, 笑多左同重左好多
最重要係佢醒返識自己訓返, 或者醒左識自己玩下
不過唔係佢唔舒服都唔理佢, 唔舒服或其他原因一定要抱 , 但扭訓都係要改變下佢, 唔係有d bb 扭到1 歲,2 歲都唔識自己訓就慘。

複式洋房

Jeana_lam 發表於 19-11-5 11:24
係架, 之前我都同媽媽們一樣, 唔捨得bb 喊, 由一出世到7個月 係咁抱係咁哄, 攪到我同佢都無教好訓之後 ...

我想問下下晏午睡都係由佢係床仔喊到佢自己瞓覺為止?

大宅

honeybid2 發表於 19-11-2 09:08
我ok... 我完全唔怕BB 喊。第一晚喊左29分鐘,第二晚喊左5分鐘,第三晚已經喊2分鐘。同埋我深深相信,BB ...

同感

別墅

回覆樓主:

複式洋房

大宅

別墅

複式洋房

別墅

我女就嚟11個月,暫時試過連續三晚八九點訓到第二朝六七點,大家唔好羨慕,之前佢同你哋講情況一樣,一晚醒幾次,我都幾近崩潰
琴晚好境不常,點幾醒一次,扭足成個鐘再訓到今朝七點幾

希望大家好日子快啲嚟,我希望我女一覺訓天光嘅次數越來越多

洋房

大宅

sukilty 發表於 19-11-6 01:55
我想問下下晏午睡都係由佢係床仔喊到佢自己瞓覺為止?

我女全日訓覺都係擺床自己訓,極小抱住訓,佢自己識訓後真係笑得多左又開心,bb要訓得飽先長肉,大家加油!抱到凌晨4-5 點/ 抱到天光都唔肯訓既情況我都試過,所以先決心train佢自己訓

複式洋房

首頁

尾頁

跳至