自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

sharonhwyc 發表於 19-10-19 18:43
大致上報告冇問題,
係血糖同白血球指數偏高,
醫生話問題唔大,

我貓貓上個月又係咁,醫生話嘔同唔食唔飲就要快d去睇醫生,我貓貓睇完又係抽血仲要打皮下水,食左藥,打左止嘔針,2天就好返...祝你貓咪快d好返

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bebepopo 發表於 19-10-19 20:56
貓貓好叻叻喎,可以分享下心得嗎?

都無乜特別心得,貓貓係男仔,好自由,佢做咩都得,成家都好縱佢,人食嘅野,間中都比佢食少少,因為唔比會發脾氣
但佢自己嘅糧食就8成街市買魚整比佢食,會加啲飯一齊,罐罐只係街市買唔到魚先比佢食,無比乾糧,都可以話主要食新鮮野。
一直無乜病,直到年老。

子爵府

wan_sosin 發表於 19-10-19 22:32
都無乜特別心得,貓貓係男仔,好自由,佢做咩都得,成家都好縱佢,人食嘅野,間中都比佢食少少,因為唔比 ...

我細個時,我媽都係買貓魚煎香撈飯俾貓貓食,又係冇咩病好長命
成就是要努力爭取,批評是要謙虛接受,親情是要無忘擁抱!

侯爵府

bebepopo 發表於 19-10-19 22:37
我細個時,我媽都係買貓魚煎香撈飯俾貓貓食,又係冇咩病好長命

係呀!以前嘅方法真係得㗎。
而家有專比貓飲嘅奶,以前無嗰時,我媽會開練奶比BB貓飲,我媽話唔好比鮮奶,反而唔好,練奶就可以。之前隻貓係街執返嚟,當時得手掌咁大,要餐餐抱住餵奶,之後成家當佢係寶!

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 19-10-19 22:32
都無乜特別心得,貓貓係男仔,好自由,佢做咩都得,成家都好縱佢,人食嘅野,間中都比佢食少少,因為唔比 ...

唔知係咪我廚藝太差,
我試過整雞肉整魚比佢都唔食,
只食乾糧同罐罐~

公爵府

evip 發表於 19-10-19 19:01
貓貓幾重?
原來貓貓会發燒?快d好返呀!

會呀,
醫生話正常係38-39度,
今日度有40度
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

公爵府

klyie 發表於 19-10-19 21:49
我貓貓上個月又係咁,醫生話嘔同唔食唔飲就要快d去睇醫生,我貓貓睇完又係抽血仲要打皮下水,食左藥,打左止嘔 ...

返到屋企已經開始食返野
係醫生開既罐罐
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

你去x pet買隻德國牌子的營養cream,芝士味,有隻大大支係提升免役力和保護細胞,好香貓貓好like,亦有多種维他命

侯爵府

sharonhwyc 發表於 19-10-19 23:02

唔知係咪我廚藝太差,

我以前隻貓都鍾意食雞。
有時動物都有佢哋喜好,我隻貓都只食某一隻罐罐,其他味唔食,成日要幫佢撲罐,唔係間間買到。
真係唔鍾意食,都無辦法!
如果仲想試,就試下兩溝,罐撈埋新鮮一齊

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊