時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Alex123 發表於 19-10-19 22:29
如果人多蝦人少是不公平,難道要人多聽人少才公平?

當然一個民主制度上還有很多細節可以按不同 ...

一個制度好與壞,都要配合好多因素,所以我一直講緊,吾好以為民主又或者普選就天下無敵,一定改善到生活。
anyway 我偶爾見到一個香港人喜歡的日本的貧窮影片有感而發姐。

珍珠宮

amazing 發表於 19-10-19 22:41
一個制度好與壞,都要配合好多因素,所以我一直講緊,吾好以為民主又或者普選就天下無敵,一定改善到生活 ...

都話無人話民主就是天下無敵,只是大多數情況係比沒有好及社會有改善。所以沒有的人也會追求民主。因為是民主,試過唔滿意你可以改,甚至你喜歡,可以走回回頭路,只要是大比數的國民同意就可以。問題是沒有民主,就是試也不會給你試。

你話蘇聯解體後,整體是否比過去好?

公爵府

tester5 發表於 19-10-19 15:41
點解會有概念,民主=冇窮人?

有冇窮人都好,民主都是要爭取。

well said

珍珠宮

icelandbb 發表於 19-10-19 22:33
我訂咗bnb知道咁,又帶住小朋友只好取消,連3千蚊訂金都無埋

所以帶住小朋友我一定住酒店,有咩事都即刻搵到員工幫手

BTW, 其實間酒店唔差,夠新,早餐同服務都ok,係location唔夠方便啫,如果無小朋友其實住得過

男爵府

Septemper30 發表於 19-10-19 15:06
香港人應該睇下,全世界每個國家都會有好又唔好嘅一面,即使日本又如何?
唔好永遠放大自己唔好嘅地方,珍 ...

公爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

cheung2000 發表於 19-10-19 23:05
所以帶住小朋友我一定住酒店,有咩事都即刻搵到員工幫手

BTW, 其實間酒店唔差,夠新,早餐同服務都ok,係 ...

但去日本一定玩得夜,萬一遇到醉酒佬又唔識日文,我就唔敢了,都係酒店好d

珍珠宮

Joball 發表於 19-10-19 23:11
一見到個留言,語氣仲要勁寸
腦海即刻諗起
「衝出黎seven」

在bk見慣了。

侯爵府

Alex123 發表於 19-10-19 22:29
如果人多蝦人少是不公平,難道要人多聽人少才公平?

當然一個民主制度上還有很多細節可以按不同 ...

相信這個姐妹不是表示要人聽佢才是公平,而係所謂投票選出嚟既不能代表公平。公平只係一個好聽的政治口号,人生在世,各有不同,每個人都是獨立存在,大家當然可以表達自己對事既睇法,我有自己的底線,並不要求別人遵循自己的做法,尊重他們的選擇,才是真正文明社會的處世態度。

大宅

exocy 發表於 19-10-19 19:31
大J 早排都有介紹過韓國貧民區,自己旅行一定唔會去到呢d地方,值得一睇
...

有冇link呀!佢個blog搵唔到! 自己唔去都想知多d! thx

子爵府

好媽媽勳章

tester5 發表於 19-10-19 15:41
點解會有概念,民主=冇窮人?

有冇窮人都好,民主都是要爭取。

民主就見唔到嘞,批鬥同暴力就日日見

珍珠宮

yeunghung 發表於 19-10-20 01:11
相信這個姐妹不是表示要人聽佢才是公平,而係所謂投票選出嚟既不能代表公平。公平只係一個好聽的政治口号 ...

所以人多聽人少,正正就是在公平選舉下,尊重人多的一方的選擇。

瑞士經常有公投,也就是為了尊重大多數人的意向。一人一票就是大家也可以公平地表達自己的意向及選擇,而不是靠爭拗或誰大誰惡誰話事,大家亦不用爭論自己是代表大多數人的意見。

蹤從人多選擇的決定也不公平及不尊重,咁你覺得有什麼方法才是公平及尊重?

侯爵府

回覆樓主:

尊重係我和你我觀點不同,但並不需要你認同我,只是我可以表達自己的睇法,生活從來都是在不盡人意既情況下過來,各人自己選擇自己的生活而已。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

禁止訪問

大宅

Alex123 發表於 19-10-20 01:56

所以人多聽人少,正正就是在公平選舉下,尊重人多的一方的 ...
又扮專家
你係大陸人黎架咋

禁止訪問

伯爵府

Alex123 發表於 19-10-20 01:56

所以人多聽人少,正正就是在公平選舉下,尊重人多的一方的 ...

其實唔好成日用某啲歐洲國家同亞洲國家比?菲律賓同印度年年選左啲乜嘢出嚟?我工人都年年選總統,如果人民質素唔夠一人一票每一票都會貪污,唔好同我講人數多就代表民意,人多只是騎劫其他人嘅民意。
係呢個世界上面根據統計學IQ高嘅人絕對少過IQ一般嘅人,你睇英國脫鈎就知道啦,一個咁白癡嘅約翰遜,講埋啲恐嚇市民嘅說話就可以推動全英國人投票脫鈎,跟住之後又後悔。
仲有唔好用窮人唔配有民主呢個咁煽情嘅口號,事實上選民都要選擇,容易俾人煽動嘅人走去投票,根本對個社會唔會有幫助。

大宅

回覆 701003 的帖子

你信他講,家暴?請問點家暴啊?

根本是否存在家暴這個問題就是存在很大爭議。

好啦,黃屍話家暴,要反抗。咁他們都成年啦,覺得家暴就離家出走啦,唔好住在家裡,仲要吃阿媽供應的水、大米和豬肉。他們話有比錢,咁既然有錢,就去出面買咯。

最緊要的是:他們覺得家暴,就唔好住在家裡啦,因為這個家,是屬於父母的。

大宅

回覆 李大人 的帖子

拿國家勳章的袁隆平教授,一早就已經解決中國人的溫飽問題。就算是最貧困的山區,都唔會餓死人。政府會發好多補助。

首頁

尾頁

跳至