家庭理財

跳至
[積金保險] 宏利自願醫保

首頁

尾頁

大宅

BQL 發表於 19-11-21 13:56
之前係守護一生?

安康人生。

大宅

steven1110 發表於 19-11-21 13:58
安康人生。

當年係由安康轉左守護!保費係平左, 你無轉, 所以自願醫保較為化算

大宅

BQL 發表於 19-11-21 14:03
當年係由安康轉左守護!保費係平左, 你無轉, 所以自願醫保較為化算

但守護一生,連埋第1年嘅10%再加下年嘅步行數應該都係平咗丫?

大宅

steven1110 發表於 19-11-21 14:31
但守護一生,連埋第1年嘅10%再加下年嘅步行數應該都係平咗丫?

你睇番保費表 原價都相差1x%, 大家同樣有no claim bonus, 多了行路10% discount, 同埋扣稅用唔用得著!

侯爵府

steven1110 發表於 19-10-22 00:04
我唔認同嗨。我覺得自願e保啱我媽多好多。起碼不設終身限額,每年有8萬蚊標巴藥嘅錢已經抵返哂。喺傳統住 ...

無終身限額,但有每年限額

每人需要不同

大宅

HongV 發表於 19-11-25 21:26

每人需要不同

就算有限額,超出咗依然可以claim 8成。我覺得ok嗨。

別墅

steven1110 發表於 19-11-26 06:30
就算有限額,超出咗依然可以claim 8成。我覺得ok嗨。

今日收到邀請信叫我又保護一生去自願醫保。我都唔知轉唔轉好。(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

tommykcwong81 發表於 19-12-20 07:30
今日收到邀請信叫我又保護一生去自願醫保。我都唔知轉唔轉好。(emoji)(emoji)(emoji)
...

如果保障差不多,就比較一下保費表!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

BQL 發表於 19-12-21 08:34
如果保障差不多,就比較一下保費表!

我未轉,但昨天聽完,保障相得幾遠,保費就多幾十蚊,考慮中,我也是由守護一生轉過去,諗下年紀漸大,病痛就會自然多,又唔知第日會不會有長期病患

子爵府

HongV 發表於 19-11-25 21:26

每人需要不同

我都好似係卓越,早年買落。諗緊轉唔轉好。
宏利个plan係每个病case再有8-10萬可claim,但自願醫保变咗係每年得8-10萬後備。

侯爵府

思澄爸爸 發表於 20-2-26 02:46
我都好似係卓越,早年買落。諗緊轉唔轉好。
宏利个plan係每个病case再有8-10萬可claim,但自願醫保变咗係每 ...

係架
每個計劃都總有利弊,唔會完美,你覺得適合自己就得

別墅

其實自願醫保同傳統醫保各有不同,但簡單來說,要問吓自己,你需要是怎樣的保障。如果你擔心會發生在你身上的是一次性意外多過長期性疾病,咁傳統保險可能啱你,因為唔會成日claim。但如果你怕老左手尾長的疾病如心臟病,糖尿病等等,咁自願醫保每年可重置的限額會好點,因為長期要claim。加上是保證續保,呢個都好緊要架!另外,唔係保險公司加你價,係因為香港醫療費用年年升,加上年紀大,有病的機會都增加,所以先會覺得佢地年年加價 。我老公屋企人,年紀唔細,但就如好多人咁,覺得供左咁耐都無claim過,好蝕咁所以走去cut左,點知,佢就係咁唔好彩,心臟有事要通波仔同加個心臟起駁器,幾條支架同架機政府係唔包的, 要廿幾萬埋單,依家一家人無收入,仲要比埋呢條數 ⋯⋯另外就係⋯有人覺得保險agent sale你買保險為左份commission, 咁就梗係架啦⋯⋯人地都要食飯嘅, 同埋人地都要長期為你服務嘅 ⋯但講真,做邊行都有做得好嘅人,同做得唔好嘅人,又唔使因為變左孤兒單就對有人跟的保險失望,特別係今時唔同往日,自己打上去,又或者上網都可以基本上解決到問題。反而的覺得,有人跟總好過無,因為有咩事,打比佢,就可以有人幫你分擔,當年我在外車禍,都唔使咁心慌慌。總括來說,咁多疑問,點解唔搵個專業人士問清楚呢?好過一知半解,你買唔買個權係你度,為自己權益,唔使唔好意思嘅 。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔女買左安康人生,最近又叫我地轉自願醫保,但我睇自願醫保宏利全護航自願醫保靈活計劃(普通房)到30,40歲都唔係平喎

大宅

yuensiu 發表於 20-3-22 17:19
我仔女買左安康人生,最近又叫我地轉自願醫保,但我睇自願醫保宏利全護航自願醫保靈活計劃(普通房)到30,40歲 ...

但agent講靈活計劃一個月三百幾,平定貴,我平時一個月都係交三百幾,但如果轉做自願醫保會平多幾十蚊

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

chanling1017 發表於 20-5-26 16:34
但agent講靈活計劃一個月三百幾,平定貴,我平時一個月都係交三百幾,但如果轉做自願醫保會平多幾十蚊
...

我無轉呀,因為自願醫保睇過年紀大會啱用d,而且轉保要同agent見面,個排疫情咁勁所以唔考慮了

男爵府

chanling1017 發表於 20-5-26 16:34
...

我个係N年前舊plan,agent叫我自己比較,不加任何意見!

首頁

尾頁

跳至