懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我捨不得你 發表於 19-10-20 15:31
我懷孕期間都照用平時d 化妝品,仔仔不知幾健康,我個人認為唔使太擔心,唔係食落肚,bb 出世後大把野要擔 ...

咁又係 遲吓bb出世仲多野擔心 我都成日提自己要正面啲 唔想自己充滿負能量影響bb

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-10-20 15:40
防曬唔好停用呀,孕期好易出斑,搽防曬就算唔係完全預防到但都幫到啲,最多選用物理防曬啫。我兩次大肚都 ...

又學到野喇 咁我繼續忍吓啦 個頭已經成個布丁咁 生咗好多黑頭髮 之前做完paimore又無哂效果 對天生曲髮既我好苦惱

咁我唔偷懶 買支物理防曬先 單靠化妝品既防曬應該唔夠啦

男爵府

piggy_bun 發表於 19-10-20 15:26
咁我都唔洗太擔心喇⋯
係呢 借機問吓 餵人奶係咪都唔好電同染髮住呢?
...

我全人奶2年,有染呀,每次染都唔會撻落頭皮,搽近髪根就算.
p.s:餵唔餵奶都不應搽落頭皮

別墅

Elisabetta 發表於 19-10-20 17:26
唔使太擔心, 其實化妝品用量唔多, 好難由皮膚入到血再入到胎盤影響個b, 當然好多都有唔好成份, 不過唔使太 ...

聽大家講完我無咁愁喇 謝謝你們!

你轉哂用礦物嗰啲化妝品?

啱啱download咗你個app 真係幾好喎 列哂出嚟 謝謝推介

別墅

laisausau 發表於 19-10-20 18:45
我全人奶2年,有染呀,每次染都唔會撻落頭皮,搽近髪根就算.
p.s:餵唔餵奶都不應搽落頭皮
...

嘩 好犀利呀 堅持到2年 係full time mum?
啱啱染完的話 你泵完既奶會照比佢飲?
聽人講 如果嗰餐食咗刺身/雪糕 之後泵既奶會倒咗去 下餐先再餵比bb飲

水晶宮

piggy_bun 發表於 19-10-20 18:44
又學到野喇 咁我繼續忍吓啦 個頭已經成個布丁咁 生咗好多黑頭髮 之前做完paimore又無哂效果 對天生曲髮既 ...

我前幾日染完髮,返到屋企照埋身餵奶。不過我小朋友已經兩歲,唔係靠味認人,哈哈。話時話而家啲染髮其實有啲都冇咩味。我去完髮廊,即日都唔覺有味。

食完雪糕同魚生可以照餵奶㗎,我一向照餵。只不過魚生係高風險食物,食完唔好彩唔舒服的話會辛苦,但都唔係話啲奶唔飲得,係阿媽自己辛苦啫。一般病都可以照餵奶(亦更應該食餵奶,因為抗體),只要照顧好自己衞生勤洗手戴口罩唔好傳染BB。

別墅

piggy_bun 發表於 19-10-20 10:49
你連潤膚露都特登轉埋?我有朋友係洗頭水護髮素沐浴露都轉哂 唔通真係有哩個需要

我係好遲先知 ...

我同你一樣一直有擦開a酸,第4 5 week發現bingo即停 有一個皮膚科醫生同我講其實有bb擦都冇話有問題既 不過最好停佐佢,費事有野賴啦~我都擔心佐一排,不過應該帽事掛,而家33週幾lu

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-10-20 19:05
我前幾日染完髮,返到屋企照埋身餵奶。不過我小朋友已經兩歲,唔係靠味認人,哈哈。話時話而家啲染髮其實 ...

哈哈 咁唔怪得啦 最緊要你小朋友聞唔到味唔反感 我反而覺得salon成日話無Ammonia 但我自己瞓覺嗰陣又聞得出

原來係可以餵奶既 簡直天大喜訊 只要忍到坐月戒口 咁就可以食雪糕

別墅

arsi_1002 發表於 19-10-20 19:38
我同你一樣一直有擦開a酸,第4 5 week發現bingo即停 有一個皮膚科醫生同我講其實有bb擦都冇話有問題既 不 ...

我依家都30週 同你差不多
我醫生都叫我唔洗咁擔心 佢話一知bingo就停藥其實無影響 不過好衰唔衰我成2個半月先知自己bingo

別墅

piggy_bun 發表於 19-10-20 19:45
我依家都30週 同你差不多
我醫生都叫我唔洗咁擔心 佢話一知bingo就停藥其實無影響 不過好衰唔衰我成2個半 ...

冇事既,我之前上網都睇佐好多
post. 我個皮膚科醫生話經皮膚吸收入到血度得好少,食落肚就驚d. 我lee
排隻手有起濕疹定汗疹都有擦類固醇,係婦科開既,其實佢本來係俾我擦念珠菌,不過佢話都一樣擦得係手個撻癬度

別墅

arsi_1002 發表於 19-10-20 19:50
冇事既,我之前上網都睇佐好多
post. 我個皮膚科醫生話經皮膚吸收入到血度得好少,食落肚就驚d. 我lee
排 ...

我頭頭有bb又係發咗濕疹喎 嗰陣唔知有咗 搽類固醇 但後來發現biodxxma 有隻lotion幾好 沖完涼即刻搽唔好比佢咁乾 果然無咁痕

男爵府

我都係用番大肚之前既化妝品日日化妝搽唇膏
間唔中有噴香水
BB生出黎好健康冇病冇痛

唔洗太擔心既

男爵府

已經後期先開始睇?我之前全部轉ad+,另外零化妝

男爵府

piggy_bun 發表於 19-10-20 18:52
嘩 好犀利呀 堅持到2年 係full time mum?
啱啱染完的話 你泵完既奶會照比佢飲?
聽人講 如果嗰餐食咗刺身/ ...

唔記得左lu~我大女都小一了一歲後飲少左奶多左食其他野,所以我有freelance,返工會帶埋女
我一直埋身餵的.其實染髪冇野會入到d奶入面,真係驚就唔好電染,咁就一定唔怕俾人話啦我就喂人奶唔飲咖啡奶茶辣野,想食魚生就餵完先食.
反而美白產品我咁多年都唔用,果d號稱用後功效顯著丶香味重嘅護膚品一直堅持唔用,一來本身皮膚ok,而且怕左d人工合成化學物質丶重金屬水銀之類,長期用我覺得身體代謝唔切囉!有左先唔用都遲啦~當然搽皮膚上面嘅嘢其實吸收唔到幾多,勿過份杞人憂天,訓多d最重要

別墅

fungenergy 發表於 19-10-20 22:41
我都係用番大肚之前既化妝品日日化妝搽唇膏
間唔中有噴香水
BB生出黎好健康冇病冇痛

我都好想噴香水呀 不過忍手 依家由佢地封塵

別墅

moksamuel 發表於 19-10-20 23:00
已經後期先開始睇?我之前全部轉ad+,另外零化妝

我後知後覺 本身皮膚差吖嘛 唔化妝真係唔想見人

別墅

laisausau 發表於 19-10-20 23:36

唔記得左lu~我大女都小一了一歲後飲少左奶多左 ...

美白野我本身都唔用 一來我唔信 二來我皮膚易敏感 都好少轉skincare 驚出事 反而化妝品我自己求其啲 用開無問題我就一直唔轉

呀女陪你一齊返工 都係開心事 佢實好痴你!

我就係費事有樣野要賴 所以唔敢電染 c6都唔電住 怕我聞到陣味

別墅

問過醫生話化妝品護膚品本身吸收可以滲入皮膚既就唔多 再要經過身體落到個肚基本係冇咩可能 不過有啲成份例如A酸個啲就盡量避用

洋房

回覆樓主:

我直頭化妝去檢查添啊
上胎全人奶照食魚生冇避過,係咖啡因飲品會餵完先飲再隔幾個鐘先餵。完全冇問題仲餵到2歲半。

大宅

piggy_bun 發表於 19-10-20 18:49
聽大家講完我無咁愁喇 謝謝你們!

你轉哂用礦物嗰啲化妝品?

我唔係轉用礦物化妝品啊, 我買左日本牌子Three既化妝品, 佢話係全線適合孕婦用, 唇膏都得, organic喎, 護膚品就check過本身用緊果d都ok就冇轉晒囉 (本身用Fresh, 都算天然, 大部分產品孕婦都可以用)

首頁

尾頁

跳至