1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啊仔宜家27嗰月了,去到學校唔多肯入去,入去又扭計,喊,唔肯配合(識聽指令,唔多識講野)請問有冇媽媽遇到同樣問題,有冇解決方法分享同指教,謝謝各位(emoji)(emoji)(好擔心冇學校收)

大宅

Fmeywin 發表於 19-10-20 06:56
啊仔宜家27嗰月了,去到學校唔多肯入去,入去又扭計,喊,唔肯配合(識聽指令,唔多識講野)請問有冇媽媽遇 ...

K點都有書讀嘅,不過未必係最啱心水嘅學校啫,咁佢平時肯唔肯聽指令同埋跟指示做?如果平時都唔肯,就要教佢,如果只係去到學校陌生環境唔肯,可以試吓比佢多啲去出面嘅遊戲室或者playgroup,等佢唔好太抗拒陌生環境,或者喺面試前帶佢去幼稚園附近睇吓,熟悉環境

複式洋房

tovibb 發表於 19-10-20 15:18
K點都有書讀嘅,不過未必係最啱心水嘅學校啫,咁佢平時肯唔肯聽指令同埋跟指示做?如果平時都唔肯,就要教 ...

平時肯做,上playground都乖,佢好聽老師話,但係去到學校佢見到老師關門就喊,要走,仲有我發覺佢尼排一有情緒就大喊,唔識控制情緒,我需唔需要帶去睇專科?新手媽媽乜都唔識,爸爸返工好忙,差唔多我一個人湊24個小時,好多謝你寶貴建議!

男爵府

我仔細D一樣in k,我帶過幾間學校開放日,有唔同反應,你留意下可能只是不喜歡

複式洋房

moksamuel 發表於 19-10-20 23:17
我仔細D一樣in k,我帶過幾間學校開放日,有唔同反應,你留意下可能只是不喜歡
...

多謝你!黎緊都有學校開放日,我帶過去睇下佢有咩反應!

大宅

Fmeywin 發表於 19-10-20 18:45
平時肯做,上playground都乖,佢好聽老師話,但係去到學校佢見到老師關門就喊,要走,仲有我發覺佢尼排一 ...

呢個階段有機會係咁,因為開始有主見,表達能力又未配合到,可以試下多d幫佢講出感受同需要,咁佢慢慢會用言語代替發脾氣表達

複式洋房

tovibb 發表於 19-10-21 08:16
呢個階段有機會係咁,因為開始有主見,表達能力又未配合到,可以試下多d幫佢講出感受同需要,咁佢慢慢會用 ...

今朝試用咗你講尼嗰方法,初見成效了(emoji)真係好多謝你(emoji)

大宅

Fmeywin 發表於 19-10-21 10:29
今朝試用咗你講尼嗰方法,初見成效了(emoji)真係好多謝你(emoji)

會反反覆覆的,加油,你一人湊真係好叻

首頁

尾頁

跳至