時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

一路睇住網上直播,但係成個油尖旺好似無一個警察,只係見暴徒破壞中國銀行(唔知有冇槍劫),地鐵,吉野家等等商鋪,任由佢哋鍾意點破壞都無警察出嚟制止同捉拿佢哋,又係要等佢哋破壞完,玩夠啦,走晒啦先至嚟。我唔知呢啲叫乜嘢策略,係咪叫放生策略?

我都知警察係社會嘅最後防線,都好想撐佢哋,但係咁樣叫人點樣繼續撐警隊?

別墅

greenlover 發表於 19-10-20 15:20
一路睇住網上直播,但係成個油尖旺好似無一個警察,只係見暴徒破壞中國銀行(唔知有冇槍劫),地鐵,吉野家等 ...

其實警力邊夠丫 日日咁玩 佢地休息時間都無 我地唔靠警察 我諗成個香港燒左喇 我相信警察已經好努力去保護香港 但政府又唔配合 記者的輿論壓力又咁大 學校各方面又好似好支持 好配合學生咁破壞 真係覺得好無奈

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

呢啲我知,黃媒,黑記,黃師,垃圾中學,大學校長,黑醫護,傷港電台,反中亂港嘅議員。。高官渦狼,林鄭無能。。。等等。暴徒無法無天。。。連其他紀律都有好多黃絲,。。所以對治安唯一最後防線嘅警隊有更大期望更大依靠。。。你估我唔同情警隊??
講番轉頭,我覺得警力唔係唔夠,而係警隊高層同政府高層有冇決心壓止暴力而唔怕輿論壓力(而家似係驚輿論壓力多過警力唔夠嘅問題),同埋策略本身有問題。

大宅

kingjer 發表於 19-10-20 16:11
我撐警隊保護自已,唔好作無謂犧牲,出盡3萬警察點夠班曱甴多? 等班乞兒燒盡然後開始打家劫舍姦淫擄掠,大 ...

曱甴唔會有3萬人,估計1,2千人,如果政府同警隊高層有決心係可以做到止暴制亂。

公爵府

greenlover 發表於 19-10-20 16:19
呢啲我知,黃媒,黑記,黃師,垃圾中學,大學校長,黑醫護,傷港電台,反中亂港嘅議員。。高官渦狼,林鄭無 ...

你見林鄭甘軟弱
一哥又等退休長期縮埋
指示都係用低武力對抗暴徒,但都已經話警方暴力
如果政府強硬d落order,唔會攪到甘

大宅

apple~y 發表於 19-10-20 16:23
你見林鄭甘軟弱
一哥又等退休長期縮埋
指示都係用低武力對抗暴徒,但都已經話警方暴力

agreed.
我都相信源頭係政府高層同警隊高層問題。

水晶宮

greenlover 發表於 19-10-20 16:22
曱甴唔會有3萬人,估計1,2千人,如果政府同警隊高層有決心係可以做到止暴制亂。
...

上次講得1萬左右向外,其他響內部工作佔好多人,捉一隻要幾個警察去制服,依家仲係打游擊,分散曬,派一大批武警落嚟就應該夠

公爵府

greenlover 發表於 19-10-20 16:28
agreed.

我有個家屬朋友,老公今日都要上陣
呢4個月已經做到好大壓力有d抑鬱
覺得政府,高層唔擺出強硬姿態,平唔到亂

男爵府

回覆樓主:

近排班暴徒玩打游擊,周圍玩,你以為佢玩呢個地方,但原來佢去咗第二度玩!
香港警力根本唔夠,又唔開得真槍,結果睇到好多次只要得幾個警員落後,成班暴徒就會圍毆佢哋同搶槍!所以根本無可能派人手去守護某幾個地方!因為由頭到尾都唔夠警力!
我好同情班警察,唔係佢哋唔盡力,也唔係佢哋唔想做,事實上,人手不足,亦被政府、黑媒、泛民議員、大學校長縛手縛腳,只準用最低武力,班暴徒又分散,你叫警隊可以㸃做?!

男爵府

greenlover 發表於 19-10-20 16:28
agreed.

呢班政府高官同警隊高層,再加埋林鄭,絕對係今次暴動幫兇,害死警察!

男爵府

兇手是暴徒,佢哋不破䃶又何需動用警力?

反對暴徒破壞⋯⋯
暴徒、暴黨付全責。

支持警察
嚴正執法!

水晶宮

tp-windy 發表於 19-10-20 16:44
呢班政府高官同警隊高層,再加埋林鄭,絕對係今次暴動幫兇,害死警察!
...

冇錯!呢場仗唔會就咁無端端自動平息,如果政府再用呢d畏首畏尾、模棱兩可嘅對策,你叫警察點樣再為香港打呢場仗呢?!佢哋都有自己頭家,政府唔係只犠牲警隊,仲要佢哋成頭家都押上,到時係毀掉咗佢哋成個家庭!

水晶宮

問下膠層做的好事,警察只是卒仔,可以點?

香港之死,不是沒有原因的。

公爵府

政府如果強硬d,拘捕左一律唔比保釋
已經幫到好多

男爵府

20162016 發表於 19-10-20 16:54

冇錯!呢場仗唔會就咁無端端自動平息,如果政府再用呢d畏 ...

真心同情班警察,班高官坐係office,睇班暴徒去對付警察,半㸃手足情同情心都冇,冇去讚過警隊半句,呢班人渣高官同暴徒一樣咁可恥!

所以無論今次係邊一方贏,警隊一定係輸家!所有人都冇資格去批評警隊,因為警隊嘅為香港犧牲已經夠多 ,我哋欠警隊一個公道!

暴徒可恥!
泛民可恥!
林鄭可恥!
政府官員可恥!

子爵府

我唔會怪警察,佢地頂到而家而經超乎人類極限,我寧願佢地擺工。我唔介意同黃絲攬炒,但我要親眼見証佢地得報應

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

警察已做得好好。 他們一直孤軍作戰。 真心支持警察。 最重要每位警察能平安回家就好了。 曱甴暴徒比天收,好快暴徒有報應。

大宅

見到咁,我都有抑鬱更何況警察,唉

大宅

今日出去行山,教會攪,有一部份人又話警察,我都唔想再話。

首頁

尾頁

跳至