夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

無論發生咩事錯既都係我嗎?

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

winnielo040483 發表於 19-10-20 15:37
無論發生咩事錯既都係我嗎?

發生咩事
月光很美麗☺

洋房

crystal媽咪 發表於 19-10-20 17:05
發生咩事

將自己感受表達比另一半,覺得之間有問題想佢將心比心下,點知最後換黎一句痴線

民房

same here 完全明白
只會俾對方話小氣 無理取鬧 理解唔到

洋房

fixfi 發表於 19-10-20 18:27
same here 完全明白
只會俾對方話小氣 無理取鬧 理解唔到

係呀!佢講既就係道理,我講既就廢話

別墅

2019勳章

回覆樓主:

好的聆聽者, 唔係佢。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

咁以後同佢少講嘢比較好,
尼啲唔係好既溝通者,
好似講多錯多。

洋房

cedarcone 發表於 19-10-21 05:21
咁以後同佢少講嘢比較好,
尼啲唔係好既溝通者,
好似講多錯多。

已經好少,你係近呢3個月忍到忍唔到,都係whatapps同佢表達下,到頭來換句痴線

侯爵府

2019新春慶豚圓

winnielo040483 發表於 19-10-20 18:25
將自己感受表達比另一半,覺得之間有問題想佢將心比心下,點知最後換黎一句痴線
...
佢唔尊重妳的切身感受。就算佢唔明,都唔係藉口可以如此抵賴/漠視妳的感受。
長期再同佢講妳感受落去,可會對你的情緒不健康。亦好難與佢共事。可以河水不犯井水的運行方式來維持與佢共住一屋簷下。

洋房

858D 發表於 19-10-21 13:40
佢唔尊重妳的切身感受。就算佢唔明,都唔係藉口可以如此抵賴/漠視妳的感受。
長期再同佢講妳感受落去,可 ...

咁樣唔會仲難受咩?

侯爵府

2019新春慶豚圓

winnielo040483 發表於 19-10-21 13:43
咁樣唔會仲難受咩?

如果妳繼續強難佢做唔到既畀妳,妳就停留在對佢既妄求中,妳就會巡迴在感受不被尊重的壓力,《=》情緒掙扎中。除非妳可以與佢共事如同工作上的同事,只傾計畫,工作分配,妳做乜,佢做乜,妳管理邊范,佢管理邊范,而不牽涉到感受上的area.
佢既然不能(力有不能)尊重妳感受,可推算佢亦不能以妳的方法來幫助妳辦事。若妳強難佢所做唔到既,只會成為多一個妄求。

複式洋房

咁件事係咩事令你覺得佢唔理你感受呢?你又講左咩而令佢話你痴線?
還是你們一向都係咁樣模式溝通?

洋房

YcY1513 發表於 19-10-21 13:49
咁件事係咩事令你覺得佢唔理你感受呢?你又講左咩而令佢話你痴線?
還是你們一向都係咁樣模式溝通?
...

我只係send 左信息比佢同佢講我唔想佢同另一個女人晚晚出去,我話佢同人地傾whatapp仲多過我,我話我想都有人陪架,佢就答我佢地一大班人出去做正經野,話我痴線係度諗埋啲兒女私情

洋房

858D 發表於 19-10-21 13:49
如果妳繼續強難佢做唔到既畀妳,妳就停留在對佢既妄求中,妳就會巡迴在感受不被尊重的壓力,《=》情緒掙 ...

我而家啲情緒好亂,都唔知自己想點,成日攪到頭痛胃痛

侯爵府

2019新春慶豚圓

winnielo040483 發表於 19-10-21 13:56
我而家啲情緒好亂,都唔知自己想點,成日攪到頭痛胃痛
唔好期望佢會改變來使妳情緒,身體健康狀態得好轉。
換句話講,妳自己要為自己既情緒同身體健康負責,將自己生活幸福個主權攞翻上手管理,不好寄望於C6手上。因為佢已經從話妳「痴線」此言語上證明佢無能使妳情緒好過。佢係成人,呢D嘢人地教唔到佢。即使妳用妳既生命來要脅佢改變,佢只會果刻乜都認,但江山易改,本性難移。若強難佢移,強難佢改變,到時就輪到佢發癲,佢情緒唔健康,佢有壓力。到時妳仲多左事做。

複式洋房

winnielo040483 發表於 19-10-21 13:54
我只係send 左信息比佢同佢講我唔想佢同另一個女人晚晚出去,我話佢同人地傾whatapp仲多過我,我話我想都 ...

同另一個女人晚晚出去?去到幾多點?星期六日都出?

洋房

YcY1513 發表於 19-10-21 14:15
同另一個女人晚晚出去?去到幾多點?星期六日都出?

平日出,星期六日比較少,每晚去到3,4點,大約10後先出門口

複式洋房

winnielo040483 發表於 19-10-21 14:17
平日出,星期六日比較少,每晚去到3,4點,大約10後先出門口

嘩,有咩傾,我唔會信佢啦。
就算唔係同女人出,我都覺得唔ok,更何況同女人出?
但佢由結左婚開始都係咁的嗎?

洋房

YcY1513 發表於 19-10-21 14:26
嘩,有咩傾,我唔會信佢啦。
就算唔係同女人出,我都覺得唔ok,更何況同女人出?
但佢由結左婚開始都係咁 ...

唔係呀,近呢3個月開始出去,開頭就同自己啲fd,近呢2個月就同個女人出,問佢話一大班朋友,奇怪既係果女人話唔出佢就會唔出

複式洋房

winnielo040483 發表於 19-10-21 14:30
唔係呀,近呢3個月開始出去,開頭就同自己啲fd,近呢2個月就同個女人出,問佢話一大班朋友,奇怪既係果女人 ...

直覺覺得你老公應該有d野,所以你同佢表達內心感受時,你才會話你痴線呀

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
結婚為咩 ... 2 3 4 5 6 .. 9
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊