自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果真係要比較,大家覺得邊個年代既小朋友幸福啲?
而家物質係好咗,但會唔會大壓力過以前好多

男爵府

grahamyip 發表於 19-10-20 17:06
而家物質係好咗,但會唔會大壓力過以前好多 ...

一定以前讀書舒服好多,冇普教2,冇通識,冇tsa冇讀到癲

水晶宮

回覆 grahamyip 的帖子

要睇下幸福既定義係咩! 人人想法不同
我覺得70年代幾好, 人與人的關係幾CLOSE, 生活雖不富裕, 但簡單又開心

而家家庭富裕左, 但生活一樣艱難, 小朋友為目標追趕生活, 為左滿足社會及父母的要求, 心靈卻空虛

子爵府

子恩 發表於 19-10-20 17:08
一定以前讀書舒服好多,冇普教2,冇通識,冇tsa冇讀到癲

有學能測驗,一樣係日日放學操到天黑~

反而,而家係啲家長迫仔囡學野,攪到咁忙~

wcpcelia    發表於 19-10-21 10:12

伯爵府

以前幸福啲,我覺得小朋友不需要太多物質,足夠就好,但壓力就分分鐘會壓死一個人

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

70,80年代 ……

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

金黑街矇 發表於 19-10-20 17:16
有學能測驗,一樣係日日放學操到天黑~

反而,而家係啲家長迫仔囡學野,攪到咁忙~

升中試七十年代尾取消,我應該係頭幾屆學能測驗學生,當年我地戲稱為「低能測驗」,因為程度遠低於校內試,學校有安排練習,但冇課後操練。

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 19-10-20 17:22
70,80年代,肯努力工作會有人賞識/升職。而家睇學歷、人事關係……

而家,請返黎通常高分低能

子爵府

回覆樓主:

以前半日幸福D

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前好好多。就算睇電視睇中外節目,好多節目同歌星藝人都正好多。

大宅

以前,物質享受反而令人失去原本嘅快樂,而且呢代讀書競爭大壓力好多,童年都係讀書同補習。

複式洋房

bosch 發表於 19-10-20 18:28
以前好好多。就算睇電視睇中外節目,好多節目同歌星藝人都正好多。
而家係咪個個細路睇笑波子同玩咩抖音

水晶宮

我覺得冇一定,都係睇家長本身。我自己係生於80年代,成長於90年代,其實嗰時都開始有怪獸家長不過未有呢個標籤啫。我自覺童年幸福,我會感恩係父母好,冇畀壓力我。我媽鼓勵我玩多啲,唔好淨係掛住讀書。

到我而家做咗人阿媽,觀乎我身邊其他家長,總有人係會畀好大壓力自己同小朋友,另一方面又有為數不少嘅人唔係咁諗的。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

以前物質少啲, 冇錢既冇得學野補習, 多功課其實都壓力大

講小朋友幸福一定係而家

水晶宮

回覆樓主:

我覺得視乎家長點培養仔女,每個年代都有每個年代嘅壓力,睇自己點處理!
我是80後,父母只叫我比心機讀書,但從來無迫過我讀書,雖然會考成績一般,但而家算是窮中產!
至於我囡,我估計我唔會迫佢讀書,但會鼓勵、陪伴佢讀書,我只希望佢自己搵到條啱自己嘅路,而唔係我迫佢行一條我想佢行嘅路!
所以,剛剛小一自行,我揀左1間極少人自行會揀嘅學校,d家長、朋友知道我揀呢間,都話我唔栽培個囡、懶、害死佢、遲d入唔到B1學校實後悔!

子爵府

回覆樓主:

以前點操都仲可以去公園玩到癲

珍珠宮

回覆樓主:

我係70年代長大,我唔開心!
我無得去公園玩,無玩具,無零食!
要狂操學能測驗,可能當年間小學似而家嘅1線學校。
上到中學自由咗啲,反而仲開心啲。

男爵府

以前小學返半日,放咗學做完功課,仲有大把時間睇電視、玩,我覺得我嘅童年幾快樂

公爵府

回覆樓主:

我70後,小學返半日,父母返工嫲/婆湊,冇得去公園但可無限睇電視,想學咩就學咩想買咩想食咩亦有,物質缺。週末同親戚聚會多。

我大仔00後,工人湊,冇去公園,返全日,興趣班樣樣試啲到小學約三樣,但我哋週末多帶戶外玩,年年去旅行,國外國內都有。比我細時幸福啲因視野會大啲。讀書總之上到B1英中,上到了我冇其他要求,見佢中三仍好輕鬆。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我揀70-90s寧願無甘多資源, 自己諗野玩仲開心
讀書又無甘追迫, 而家幼稚園就話要考cambridge, gapsk, 以前邊有架

首頁

尾頁

跳至