自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Ms.Rhino 發表於 19-10-20 19:44
我都記個伯伯
婆婆癱瘓、唔可以再一齊睇電視
覺得婆婆好辛苦、又怕佢冇人照顧

同意,點解唔俾多些福利給老人?反而好多褔利俾蝗蟲的

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

Bibibut 發表於 19-10-20 19:31
(emoji)️個仔都冇用,長時間要返工,吾照顧得咁多

算啦。E+后生肯工作已冇祈望。

子爵府

好慘

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

mickeyeva 發表於 19-10-20 19:07
真係唔係個個有能力請工人姐姐,81歲老婆照顧98歲老公,好吃力!
因唔識搵社工,一個殺咗太太,因 ...

無病無痛,長命百二歲都無所謂, 但百病纏身寧願做死。

子爵府

金三珣 發表於 19-10-20 20:07
佢有電動輪椅其實周圍去都得,講到佢冇自理能力咁

同上星期日播出小朋友果集一樣,懶煽情,不可盡信

wcpcelia    發表於 19-10-21 10:22

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

808280 發表於 19-10-20 20:17
無病無痛,長命百二歲都無所謂, 但百病纏身寧願做死。

早死

公爵府

veronica1210 發表於 19-10-20 20:18
同上星期日播出小朋友果集一樣,懶煽情,不可盡信

理吾得人地係咪煽情,確實有些個案好慘的。
我工作接觸,一門4傑精神病,4傑住青山,父母70、80歲,完全正常,家族冇遺存。第二個父母親80歲,有個智障的仔60歲,老的照顧個老的,仲要弱智。家姐70+歲,照顧個長期臥床的69歲細老......仲有仲有,數之不盡

stagea    發表於 19-10-20 21:57

大宅

唔只香港,台灣都好多呢d
照顧者壓力好大
希望政府擺多d資源落老人照顧呢方面

大宅

mickeyeva 發表於 19-10-20 19:07
真係唔係個個有能力請工人姐姐,81歲老婆照顧98歲老公,好吃力!
因唔識搵社工,一個殺咗太太,因 ...

聽過呢單新聞

子爵府

Bibibut 發表於 19-10-20 20:39
我工作接觸,一門4傑精神病,4傑住青山,父母70、80歲,完全正 ...

我知有個案係好慘,第一對老人家都係好慘,婆婆年紀咁大都仲要照顧伯伯咁辛苦。但第二對真係激唔起我既同情心

子爵府

回覆樓主:

殺咗自己老婆果個
好慘
佢唔係傻唔係有精神病 (環境咁慘都無收傻)
佢嘅說話好啱

唔知,如果佢或佢老婆去一去醫院
會唔會有社工或其他服務可以幫到佢哋呢

子爵府

所以,我寧願被人罵我不孝,都要送患有腦退化的媽媽去老人院,唔俾阿爸照顧。

我認識一家人,婆婆患有腦退化,有工人,公公行動不太方便。婆婆已經排到政府老人院,但家人唔想婆婆入住,所以取消左,所以唔能夠再排。點知工人突然唔做,又難搵工人,佢哋新抱日日收工走去照顧,有次公公帶婆婆去街,婆婆走失左,搞到全家總動員搵婆婆。佢D仔都登陸了

大宅

回覆樓主:

唔好話老人照顧老人,我自己後生照顧長期病患的兩老,情緒都失控,精神壓力非常人能理解,政府支援其實好有限的

公爵府

我工作接觸,一門4傑精神病,4傑住青山,父母70、80歲,完全正 ...

子爵府

KK20010609 發表於 19-10-20 19:55
我見佢好似識行, 為什麼要坐輪椅?

我見佢手腳有肌肉紋理,應該可以活動的。長期不動肌肉會萎縮的。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

OKC 發表於 19-10-20 20:15
同意,點解唔俾多些福利給老人?反而好多褔利俾蝗蟲的

香港福利如住屋、醫療已比人鵲巢鳩佔,公共醫療條龍,最少要排一年半截,依家退休仲鼓勵土生土長香港人移民大灣區,所以香港病左好耐。後生就可靠保險吊命,如果老左,供唔起保險,就....就算有樓又要交管理費,差餉,留錢維修樓宇,所以香港老人都好慘

子爵府

回覆樓主:

照顧患病家人,壓力真係好大,而且亦都好困身。 嗰種擔憂無助同壓力,未試過嘅係唔會理解。

政府響老人福利同配套真係做得好差, 淨係講 排老人院, 都要排好幾年。 有急切需要,排 “療養院”, 都要排年幾以上。 政府資源, 就分配去 畀 冇貢獻 嘅人去攞綜援, 又有雙糧又有關愛基金。。。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一山還有一山高

確實有好多更加慘,我明
珍惜 感恩
You got this!!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

根本就係慘

首頁

尾頁

跳至