自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

呢段時間不如同你屋企人斷續來往先
調教好自己心情先再揾佢地啦

大宅

睇開d,可能下半世到你順風順水呢。有時呢d嘢你睇拒好姐,同埋要比較大把人更好命,個個都想做誠個後代添啦。無得恨架,睇開d 自己開心d仲好

複式洋房

有人話,人既第一個敵人是兄弟姊妹,屋企人係無得揀,同時人地嘅諗法,佢點對你,都係無得揀。
聽到你對於懷孕的過程,文字間我都感到好難捱,同時覺得你好勇敢,感覺到你好似一直以黎自己一個人面對好多不公同難受,但依然靠自己撐落去。懷孕係一件開心事,亦都會有壓力。依一刻,會百感交集,有好多以前無既感受,係好正常架。原生家庭點會唔影響到自己所思所想呢?自己的經歷,感受,例如被忽視,太真實,日日都發生,可能都會怕bb同你一樣都會感覺到?

複式洋房

上面唔夠位打,繼續:
之不過,我覺得你係一個有韌力,有勇氣,有鬥志嘅一個媽媽,如果你將依啲正面傳授俾bb,佢一定會好叻仔/叻女。人係有情緒既動物。我覺得會嫉妒係非常之正常,但係千祈唔好過分俾啲種情緒包圍着。每日搵幾分鐘做一啲深呼吸練習,等自己去想像一啲你鍾意嘅地方事物。
人生存嘅意義唔係在於佢得到有幾多外界比嘅嘢,而係喺逆境中生存。
加油媽媽,祝福你!

翡翠宮

回覆樓主:

唔好比較
唔好計較
生活自然會過得順暢

大宅

Nino 發表於 19-10-20 21:35
你都生左BB,
湊B忙到癲,
少D同你個妹來往,

同意。 覺得唔舒服咪少d 聯絡,專注係自己小朋友身上吧。

大宅

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

可能你之前積埋好多嘢,心結未解開。
Bb係咪未出世呢?bb出世後,你會發現只要bb健康和開心,其他的人和事根本都唔再重要。你會重新定義什麼是幸福。
屋企人應該沒有拿你和妹妹做比較,只是你應該有點執著,加上懷孕係會更加有情緒。
祝福你見到bb後,你會更快樂的!

男爵府

回覆樓主:

既然係咁,真心講,直接唔好再見面,唔好再聯絡你係唔會睇得開,因為真係由細到大都係咁,太多年喇

想自己開心就避左d 會令你唔開心嘅人

男爵府

回覆樓主:

我細妹到現在甚麼事都差過我, 但我同佢最好関係

自己放開d, 開心d

大宅

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

Del

瑪瑙宮

Rositalky 發表於 19-10-21 19:22
樓主,我想用過來人的身分來和你分享。我當年想備孕的時候,我個妹有左,而我同一時間body check係生子宮 ...

咁佢憎唔憎你

大宅

Rositalky 發表於 19-10-21 19:22
樓主,我想用過來人的身分來和你分享。我當年想備孕的時候,我個妹有左,而我同一時間body check係生子宮 ...

我當時身體差到,坐月3個月都仲會出虛汗,辛苦到想一死了之。我講左好多埋怨的說話,當時係好多怨恨。

時隔年多,身體好左些,跳返出來局外人睇,當時是入了一個空間,只有怨恨。但這也是因為委屈,覺得自己可憐。我家人當時,無不嚇個半死,我睇到佢地係害怕失去我,盡力照顧我,關心我。現在我們關係比從前更好。睇開D, 唔開心是正常,一家人都只有今世緣份,好好珍惜。

大宅

Ashleycorina 發表於 19-10-20 21:23
心態影響一切㗎

同意

要學習放下 人先會開心

明明咁難先有小朋友 終於有 應該感恩 珍惜 開心
但你focus左喺另一方面 令到自己唔開心

都明白周邊嘅人講嘅說話 都會好影響
希望你明白 口生喺人度 真係控制唔到 只能改變心態

「山不轉 路轉 路不轉 人轉 人不轉 心轉 心一轉 豁然開朗」

大宅

tkop 發表於 19-10-21 19:27
咁佢憎唔憎你

我地好好姊妹。直到現在!

瑪瑙宮

Rositalky 發表於 19-10-21 19:31
我地好好姊妹。直到現在!

咁之后点样好返

瑪瑙宮

咁你憎人富贵定厌人贫多啲

男爵府

牛年勳章

我同樓主有相似嘅經歷,我結緍後,有老公又生咗小朋友,而家生活得好開心,但到而家我都好嬲我媽,當年嘅偏心

別墅

怪獸青BB 發表於 19-10-20 21:24
已婚,應該將重點放係自己嘅家庭上而唔係原生家庭,原生家庭可能無當你係公主,但自己嘅家庭你絕對係女王
...

禁止訪問

男爵府

你甘諗根本系同自己過吾去。只有你自己學識放下。

我自小乜都好過家姐,全屋企人都好偏心錫我。佢不單只無妒忌我,重對我好好,對我來講,我好似多左個亞媽一樣甘錫我。我結左婚,佢單身,甘湊仔,溫書果d佢全部都幫手做,勁錫我個仔。

但好不幸,佢2年前過左世,我喊足一年有多。

其實只要你放下,吾比較,姊妹情就係有今生,無來世。

我反而建議你要好好珍惜呢分親情。

首頁

尾頁

跳至