自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

水晶宮

你多年努力,終於成功陀B。應該日日都好開心至係,咪將焦點放落其他人度。

男爵府

你係政府做開產檢時,試下同姑娘講返你既情況,尤其係懷孕前同懷孕後個種不自覺既妒忌有冇咩變化,有需要可能會轉介你去專業人士幫你~

唔好覺得小事,因為你而家bb未出世都不其然去比較,將來你小朋友出左世都會不停同你妹個小朋友一直比較,令你不自覺去迫自己小朋友去做唔同既嘢為既就係要比你妹好,嚴會影響到你小朋友同你同你先生組成既家庭

或者試下少啲見原生家庭既人,會令自己心情好啲,因為你已有新家庭,應把重心放係自己既家庭,就當自己同原生家庭緣薄,做好基本本分就夠,將來你慢慢釋懷才多啲見面吧!

子爵府

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

你老公對你最好便足夠

子爵府

liumeowjen 發表於 19-10-20 21:20
建議你睇一睇醫生
可能係產前抑鬱

X 2

男爵府

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

你第一句就話“我知有人會好反感”,其實證明你知道你咁諗係有問題,不過我想講大家唔係“反感”,係唔想你轉牛角尖,唔想你辛苦。

可能大部份人冇經歷過你嘅經歷,可能你會覺得我哋針唔吉到肉唔知痛,甚至覺得我哋講緊廢話,或者風涼話。但你平心靜氣又諗吓,大家互不相識,係冇必要踐踏你,反而呢度好多jm都好好,會開解你。

心態可以轉換一吓,你經歷咁多,終於懷孕了,而且可以同親妹妹一齊懷孕,你哋可以一齊分享懷孕感覺,一齊去睇bb嘢,一齊幻想美好嘅將來,兩老表年紀相約,有伴成長,咁唔係幾好嗎?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

油麥麥 發表於 19-10-20 21:31
第一段最尾果句寫咩?開車接送你個好番工放工?

人比人比死人,妳咁嘅思想梗係輸足一世啦!

我估佢係話爸爸會開車接送個妹番工放工

子爵府

為什麼要妒忌你妹?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿妹係你一家人,兩邊的小朋友出世後你仲要繼續面對呢個問題,唔通你一世都想繼續比較? 無論你鍾唔鍾意都好,你地係一家人,點都會見面,唔好諗咁多比較的事,你可以focus多d在自己的家庭,其他人唔夠鍚你小朋友咁你鍚佢就得,仲有你老公呢? 你唔可以控制extended family但你可以在自己的家庭做好,唔好俾妒忌overshadow 你已經擁有的幸福

珍珠宮

tansyneko 發表於 19-10-20 21:32
好驚第日你會將個比較放咗係兩個小朋友身上,咩都要自己小朋友叻過姨甥

你不如睇下醫生學 ...

你講出重點
由懷孕開始比較,到日後bb出世又比較
加上bb差唔多大,親友無聊搵話題最興比較bb邊個多頭髮、邊個識轉身先、邊個講嘢先......
沒完沒了

懂得感恩最緊要,珍惜自己所擁有
自己細妹同姨甥咁親,佢哋好時應該開心,唔應該怨....

大宅

我原生家庭同樓主你類似,不過我係本住盡量唔同佢見面的心態,除了大時大節呀爸生日,避無可避要一齊食飯,其他時間一律唔見面,唔傾計,我同佢一年都無對話過超過10個字。
反正我見唔到佢個人就好舒服,我唔會去關注佢賺好多錢,出幾多次國,你都要學下忽略佢存在,你自己都開心好多。

大宅

我原生家庭同樓主你類似,不過我係本住盡量唔同佢見面的心態,除了大時大節呀爸生日,避無可避要一齊食飯,其他時間一律唔見面,唔傾計,我同佢一年都無對話過超過10個字。
反正我見唔到佢個人就好舒服,我唔會去關注佢賺好多錢,出幾多次國,你都要學下忽略佢存在,你自己都開心好多。

侯爵府

明白你嘅辛苦,要做人工嘅經歷,想像得到咁辛苦,放開自己,日後bb出世將會係更大嘅挑戰,其他人講咩野唔好理,都唔好諗咁多,顧掂bb先係最主要嘅任務
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆樓主:

哩個世界實有人好命有人唔好命,我都好羨慕有啲人含住金鎖匙出世,但係咪咁大件事到要憎果啲人呢?每個人既命運唔同,有咩好比較呢,人比人比死人吖,可能你家人一直又冇顧及你感受,亦可能都唔知你原來咁憎自己個妹,睇開啲喇,唔想見唔想知既人咪見少啲唔好接觸咁多。。
但如果真係要怪人既,怪個天會好啲。。

禁止訪問

男爵府

你老公錫你同bb就ok
其他吾洗甘計較
屋企做大通常覺得自己付出多d
由奇東方家庭

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

有人話過,一個人各方面其實係平均,健康多d,財富少d;有子女緣,可能事業又無咁好
所以你都總有較優勝嘅一面,或是你長命d,或者你子女成就高d,who knows,一日未埋單一日都未知結果
放下心頭怨氣,開心左亦當為自己積福,何不試試?

男爵府

回覆樓主:

情況類似
其他人或者未經歷過唔明

我仲大獲過樓主...
生三胎同撞到同呀嫂既三胎應一應
仲要性別係一樣
可想言知,屋企人偏心既情況係一目了然
有d咩育兒問題,屋企人就會講:你嫂個b咪又係咁湊!

當我嫂呻湊唔掂時,我媽又會講:呀妹一湊三辛苦過你多多聲啦!

但我覺得有親人同自己個b一齊成長都係好大既緣份呀
佢地偏心呀妹個b,即係你要學識獨立,唔可以依賴人
我一湊三無人幫,我嫂有工人,鐘點,長老4個人湊,佢地去到邊都成個team咁湊,我呢?一拖二係最基本,但我enjoy呀,唔駛聽咁多人既意見,自己話事,辛苦但自由自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

少D接觸外家D人,既然佢哋唔錫你,你咪將D時間心血放响你同你老公嘅屋企囉!

做親人都要講緣份,無緣咪逢年過節至見囉!

大宅

我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

其實你諗返點解咁想生bb?!你都係想BB健康成長,唔係同人鬥同人比,比多啲心神養大BB仲好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bubujew 發表於 19-10-20 10:17

你咁樣永遠都唔會開心呀

首頁
12345...13

尾頁

跳至