自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

大宅

樓主放下吧,你已經有自己既新家庭,有自己既兒女,這些家人才是你的生活要焦點重視的人,不要活在別人的影子下,你已經擁有自己的一片藍天,好好享受做媽媽的經歷

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

奶茶喱哩 發表於 19-10-20 22:10
Sorry....你心地好差自己個妹你都咁對佢懷有咁既心態你對外人真係不敢想像

心 ...

同意,心地好條命自然好

大宅

回覆樓主:

人比人比死人
命水e d唯有放開d

男爵府

或者你嘅際遇係好差,但都唔係由你妹妹一手造成,如果將所有不幸都歸咎於妹妹身上,真係太唔公平了。

每個人都有唔同際遇,呢啲係命運,即使你妹妹從來冇出世,都唔代表你會順風順水。你難有孕,亦與妹妹完全無關。

命運係改變唔到,但路不轉人轉,改變心態你會舒服好多,再怨天尤人事情也不會變好的。

男爵府

回覆樓主:

完全明白你感受,但你咁樣只會一世痛苦,我自己好羨慕人地有姐姐或妹妹,如果我有,我一定會孖公仔咁痴住佢,你試下從新接受佢,家姐錫細妹係天經地義,你可以同父母一樣,一樣咁錫佢架,你個人放開左,等於放生自己

伯爵府

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...
你有唔係仲未有,都就快做媽媽,有咩好唔抵得。要調整自己心態,否則無幾奈你又會比較邊個b得寵D,可愛D,聰明D,再大D又比較邊間小學好D,邊個讀書叻D,盞自己同小朋友都辛苦。

大宅

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

1.早生不代表好
2.你根本覺得她不應過得比你好。

你憑咩要人過得差過你?
你係家姐而佢係妹,所以你應先過佢生b,呢個想法好老土呀⋯⋯

水晶宮

既然你成就無謂為其他野影響心情, 開開心心準備迎接新生命

子爵府

Poo得好勳章

你可能有抑鬱症

子爵府

回覆樓主:

斷绝來往 唔知 唔好聽 唔使嬲....你又得唔得呀
唔得 就咪噤少器
各有前因莫羡人。

子爵府

不如你同屋企人表態唔好成日乜都阿妹阿妹
問心其實你同阿妹關係如何?如果佢明天突然死左你會唔會覺得一天都光晒好開心?

男爵府

唔好同人比較,況且果個係妳妹妹,其實應該戥佢高興!唔好諗埋一邊,會影響個胎的,放鬆心情,好好準備迎接小生命啦!

子爵府

樓主,睇完你個post,每次小產,IUI,IVF嘅身心經歷真係很難受,痛苦。你嘅經歷令你對家人有咁嘅思想唔奇。
有d外在嘢你無法改變。令你唔開心嘅人同事就少啲見,少啲溝通,focus返你自己家庭同新生命吧。
以往歷程,打撃,某程度會影響身心,情緒起伏。留意下有冇種下相關心理病,早啲治理走出陰影。祝一切順利!

子爵府

心地差,命運自然差

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

聽見樓主講由細到大,家人都 focus去個妹度,所以都明白樓主會有咁嘅諗法,
不如聽大家嘅話,而家好好安胎,自己個家行先,暫時少見自己家人,放開自己,對你和BB都會好啲

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

淳熙媽咪 發表於 19-10-20 22:06
情況類似
其他人或者未經歷過唔明

甘你阿媽幾好喎, 會話你嫂
既然阿嫂有佢阿爸阿媽湊
點解你阿媽唔幫你湊

大宅

怪獸青BB 發表於 19-10-20 21:24
已婚,應該將重點放係自己嘅家庭上而唔係原生家庭,原生家庭可能無當你係公主,但自己嘅家庭你絕對係女王
...

好可惜。。。唔係。。。個老公都係。。。唉。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我妹妹都樣樣比我優勝,幸運,但我地好互相照顧! 也没有妒忌! 此乃缘份!
但若樓主覺得唔開心,可以避開一下! 先照顧自己感受... 之後再睇下需要尋求專業意見!
仲有放開D, 各有前因莫羨人,知足常樂,凡事向好的一面看

大宅

STCMa 發表於 19-10-20 22:15
你妹妹有冇因為所有嘢比你順風順水,而係你面前示威,或者對你講咗D難聽的說話?
如果有!你如此反應是正 ...

係我父母比較。。。特別係我阿媽。。。
由細到大咩都為左佢先,我永遠排第二,咩都係個妹個妹個妹。。。我有成績同個妹有成績嘅反應完全唔同。。。個妹性格反叛情緒差,我咩都遷就咩都做到最好令父母唔洗擔心。。。佢鍾意鬧人就鬧人發脾氣就發脾氣,父母都就曬佢! 我係從來都自己收埋狂喊就算。。。

我一早搬出黎自己住靠自己生活,盡力做到最好,但父母最後都係只會為個妹已開心。。。我唔係直接憎恨個妹,只係覺得好唔公平,我真係已經好努力。。。

首頁
34567...13

尾頁

跳至