自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

意外有b,初初佢可能惆悵過呢。

同埋俾全家人關注有時係好煩架,特別係同生仔湊仔有關既事,d人個個會教母上身咁話你。

男爵府

BK Milk勳章

bubujew 發表於 19-10-21 02:02
係我父母比較。。。特別係我阿媽。。。
由細到大咩都為左佢先,我永遠排第二,咩都係個妹個妹個妹。。。我 ...

嘗試改變自己心態,放開自己,你是你,唔好活在別人眼下的自己,太多計較,只會令自己辛苦,加油!

男爵府

回覆樓主:

你嘅問題唔係你個妹做成,係你父母
你話你個妹會發脾氣大吵大鬧,咁即係佢唔開心會出聲,你父母咪可以處理,但你只會自己收埋唔開心,咁其他人唔會知架喎,你唔出聲,但又想人理,除非係你肚裏條蟲,無人會知架。
你一早搬出去,乜都自己攪掂,即係你能力高,但你唔開心要出聲呀,你上網講,我地知,可以安慰你,但你屋企人呢?除非佢地都上黎睇,無人會自動知。
你妹好命,咁你應該開心,同埋感激自己能力高,唔洗父母擔心,放開少少,搵時間同家人心平氣和咁傾下,可能你會發現佢地唔係唔關心你,只係用唔啱你嘅方法,直接講你需要乜,教佢地用乜方法對你

wcpcelia    發表於 19-10-21 09:45

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我係做阿妹既,條命都係順風順水,成日有貴人幫,屋企人又比較遷就我錫,我亦早生過我家姐,我家姐又係一直想要bb,好難先有到,而且我囡亦好聽話,一直以來佢都好意外點解我咁任性但有一個咁乖既囡。我唔知樓主有冇言談之間表現得好妒忌個妹,但我家姐就會十句有十句都係踩我,我由細到大做乜都唔支持我,但我依然好錫我家姐,好關心佢,亦隨住年紀越大,越感受到佢既妒忌心,有時真係足以令我心灰意冷。我講咁多野都係想你知,你妹妹萬千寵愛在一身未必係佢想要既,佢或者都想大家得到公平既對待,但佢控制唔到父母同生仔時機。希望樓主睇完明白我唔係想炫耀..祝福樓主

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

我明白你。其實我覺得你既唔開心,唔係你自己要同佢比,而係周邊既人時常將你妹同你比,同你講咩,都將你妹掛在口邊。我家一樣,我妹好叻,女強人,無論讀書,做野,樣樣都比我好,亦比我早生。成家人都捧到佢上天。個個都開口埋口讚佢,我生了小朋友,又話我點點點,應該點教點教..... 有一次,我真係聽到煩,爆了一次,唔好再教我點教仔,個仔係我的。之後佢冇再好似以前咁,大家亦冇再叫我學佢。唔係叫你爆佢地,只係,我想講我好明你 。如果見到佢地,咁唔開心,其實見少啲,將焦點放返自己家庭,咁你會舒服啲。

伯爵府

回覆樓主:

你睇下心理學家先

伯爵府

199707100304 發表於 19-10-21 05:31

我明白你。其實我覺得你既唔開心,唔係你自己要同佢 ...

Agree

男爵府

回覆樓主:

只能認命,就算唔係你妹,大把人活得比自己好,順風順水,心態決定命運,你睇成上天比你的考驗吧。

換個角度諗,你妹生先,你家人經歷左一次,而家到你生,佢地更識得照顧你,係好事呀,其實佢地都好關心你的,又提點你,又接送。

你經歷咁多終於有 B, 應該好感恩,唔好亂諗野受無謂情緒影響,focus 自己同 bb, 迎接新生命的喜悅。祝福您。

大宅

試下爆佢地一次,如果都無改善就見少啲,唔好勉強自己

男爵府

由細到大都比人爬過自己,好過自己,一定心有不甘,不是只因生b問題,可能是她出世後已有很多不滿,父母的偏心亦會影響到你日後的成長和心態。將來你們的小朋友再長大,又會比較性格誰乖巧?誰讀書好?誰考第幾名?誰上興趣班多?小朋友病了,又會話佢病好快就康復,你嗰個點解病咁耐都未好?

妒忌,會令你的家庭帶來好多不幸,你的妒忌,亦會留給你的下一代不幸,為何要將它延續下去呢?你只需想著一件事,小朋友健康、快樂便是你驅趕妒忌最大的力量。

大宅

由細到大咩都為左佢先,我永遠排第二,咩都係個妹個妹個妹。。。我 ...

其實即使唔係阿妺,呢個世界大把人早生過你,大把人順風順水,只係咁啱呢個人係你妺,你就識佢啫,唔駛計較,咁諗會好d嗎?

另外如果從因果角度,呢個世界大家福德因緣唔同,大家果報就唔同,所以看似唔公平,如果相信因果其實係好公平。

胎教好重要㗎,想第日BB好,你自己都要保持正念,唔好諗埋一邊啊

大宅

儘快處理呢個情緒
阿妹bb出世先至係開始,之後有排你自己比較,你只會好痛苦,甚至你小朋友都好痛苦,活在比較中。不如focus係上天終於比呢份禮物你,好好集中照顧自己,養好胎兒,你宜家呢個情緒根本係傷害梗自己bb,值得嗎?媽媽加油!bb來你度係要幸福,不要為了自己一時想不開影響度!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cecelc 發表於 19-10-20 21:29
我家庭類似 好在我姐無咁諗 仲對我好好

deleted

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

樓主,你個B出世後,最錫你的就係你的小朋友,你唔需要稀罕父母的愛!

伯爵府

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

第時如果佢小朋友順利過你,叻過你,靚過你,你更痛苦。
老實說,所以有時獨生幾好.....有時呢D心病,唔係話解就解,我見不少。

珍珠宮

回覆樓主:

找人傾訴下,不用作比較。

珍珠宮

回覆樓主:

我認識一位朋友,至近幾年才發病。
原來由細到大都同兄弟姊妹比較,所以凡是要第一。到大了結婚生仔通通暗地裏作比較,到最後得了情緒病。

珍珠宮

樓主父母的確太偏心,唔好諗住啲唔開心事,諗下BB快出世,自己hea下休息多啲,對自己好啲,如果情緒仍很困擾,去睇醫生,加油!

禁止訪問

大宅

我明呀 唔好唔開心
多啲同老公講等佢再錫你多啲
唔開心就唔好見佢哋咁多
其實你屋企人都有責任
可以搵老公反映下
一定要保持心情愉快!

首頁
45678...13

尾頁

跳至