自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

現況下,都係同原生家庭少接觸。隔開下心情會有好轉。

加油

別墅

2019勳章

tkop 發表於 19-10-21 19:36
咁之后点样好返

兩姊妹可以嬲一世嗎?

子爵府

一日未死,一日都吾知邊個好運。

洋房

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

恭喜你,IVF成功了。
好多人都唔成功。

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 王國教室勳章

MeBeHe 發表於 19-10-21 19:31
同意

要學習放下 人先會開心

非常同意

別墅

2019新春慶豚圓

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

你個人咁黑心真係唔怪得咁難先有bb

珍珠宮

回覆樓主:

咁你個妹平時對你好唔好?如果佢一向對你好, 你點嬲得落?

如果佢對你唔好, 就當佢隱形, 別再去比較, 人比人, 比死人.

你卒之都成功有左, 別要只看到自己比妹妹少左半杯水, 反而要珍惜你仲有半杯水.
你得閒就去睇下bb衫同用品, 睇下育嬰書, 唔好想住個妹

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

自己嘅親生妹妹,望都望佢好過自己啦

男爵府

樓主可能覺得自己想要的野都比阿妹來得不易,或者咁諗,因為你有經歷過,所以你比阿妹更堅強,面對困難都可以從容面對,係咪?
宜家有咗bb,阿妹個b又出世,兩表一起成長,理應關係會更加親密呢!一世人兩姊妹,放下成見,自己過得開心d,親人關係又好d
]

男爵府

2019勳章

bubujew 發表於 19-10-21 02:02
係我父母比較。。。特別係我阿媽。。。
由細到大咩都為左佢先,我永遠排第二,咩都係個妹個妹個妹。。。我 ...

算啦,有d父母/親戚會喜歡比較,我無兄弟姊妹,我媽會攞我同學同我比,我心諗“妳叫我同學做妳女囉” 心諗咋,無講出嚟。
唯有做好自己想做嘅野,係做俾自己睇,我就係我。如果自己都攞自己同人比較,唔開心,又浪費心神,仲影響埋情緒,唔抵呀!

子爵府

2019勳章

bubujew 發表於 19-10-21 02:02
係我父母比較。。。特別係我阿媽。。。
由細到大咩都為左佢先,我永遠排第二,咩都係個妹個妹個妹。。。我 ...

喜歡比較的是你,不是父母。你媽媽才可憐,被你丈夫討厭,可是已經幾十歲還要千里迢迢坐長途機去外國幫你坐月,這難道不是愛你嗎?
字面看,你媽媽只是緊張能力比較弱的妹妹。
不要把你對妹妹的妒恨說成是媽媽的錯,妒忌的感覺令你太辛苦的話,少見妹妹可以理解,但不要把責任推給別人,再者,看醫生也是一個很好的選擇,你可能真的抑鬱了。

別墅

回覆樓主:

只好諗十隻手指有長短,自己錫自己多啲啦

子爵府

你不如唔好揾佢哋一排,BB出世後好多野忙,到時就唔得閒理佢哋

大宅

回覆樓主:

其實不如遠離原生家庭啦。事實係每人都唔同既際遇,實會有人差d好d.我自己個底都係會咁諗野既人。咪唯有遠離囉。自己同老公同小朋友都可以好開心架。。大時大節先出黎見人,或直情唔出去。。。冇話唔得既。。

大宅

2019勳章

龍貓車 發表於 19-10-20 21:25
唔好同人計,特別果個係你妹,你都想自己家人過得好架
最後你都有左bb, 開開心 ...

講得好

複式洋房

不要比較,做好自己便是了

公爵府

各有前因莫善人。

我d甥生細我幾年。個個我得早過我、我就等極都無。佢地各樣未好過我。呢d有時要認命你比較只會更唔開心。

我最後係成40先生左.

複式洋房

介紹你睇"了凡四訓" 會得到答案
祝福你 事事順心

侯爵府

畀面勳章

當你接受到每一個人都有自己既路要行,因果,感恩擁有自己既經歷,感恩所有,你自然就會有不同的想法,正路,你食多幾年米飯多過個妹,又,有無計

心情會影響埋BB既心理,放下偏激,安心靜候BB出世

我都係一個有生育困難既過來人,都試左3年幾,幾次iui先有到對仔女的

樓主加油
龍鳳媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊