自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章

唔需要比較,咁比法第時bb出世真係比成世

見到唔開心咪少d見囉,見少d聽少d諗少d

男爵府

bubujew 發表於 19-10-20 21:17
我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

Sorry....你心地好差自己個妹你都咁對佢懷有咁既心態你對外人真係不敢想像

心地好自然人好

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿韻BB 發表於 19-10-20 21:59
哩個世界實有人好命有人唔好命,我都好羨慕有啲人含住金鎖匙出世,但係咪咁大件事到要憎果啲人呢?每個人既 ...

好同意
其實樓主呀妹又冇爭又冇搶,係條命好啲,呢樣佢都冇得選擇架,咁真係冇得怪人嗰喎!自己心態唔轉變好難搞。

大宅

你宜家都有小朋友啦!
每個人都有順逆架啦
可能佢辛苦果時你唔知呢
人比人 比死人呀
比較盞自己唔開心
你都唔想你妹唔順利嘛
轉下心態鄧下佢開心囉!

大宅

我知可能有人會好反感,覺得點解要咁樣同個妹比較或者妒忌或者憤怒。但由細到大全家人都focus係我個妹度。 ...

樓主,見到你的post,我只能想到可憐之人必有可恨之處。心態取決一切。希望你未來幸福喇

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

OMG,你同我大家姐心態一樣,唔同既係你比較幸運你有BB~我已經疏遠左我大家姐,因我唔想佢對我小朋友有怨氣 樓主,其實你個妹有無實質搶過你D野?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

最緊要老來邊個健康快樂d

翡翠宮

牛年勳章

bb出左世仲多野比較:邊個B好湊d,邊個食奶多,邊個識行先,邊個講野先,邊個考到名校,邊個考試高分⋯
如果你覺得真係好辛苦,不如減少聯絡,唔好要家人幫手,尼個BB得來不易呀!

大宅

你妹妹有冇因為所有嘢比你順風順水,而係你面前示威,或者對你講咗D難聽的說話?
如果有!你如此反應是正常不過!
如果冇!請你對你妹妹公平一點,根本妹妹都冇做過對你傷害的事,你又可苦要將自己和妹妹比較呢?
每個人都有自己的路要行,自己家人好,點解唔係戥佢高興,反而係憎恨呢? 唔通你見到佢個運好衰、好差!你就開心嗎?
如果係咁!其實只係反映你的人品、心地好差…… 其實你心地越差,你覺得你的運會好嗎?
試下從今日起放開心情,一步一步來……心情好,運都自然好!祝福您!加油!

子爵府

回覆樓主:

睇醫生 盡量少同呀妹屋企人接觸 大時大節先見

珊瑚宮

各人頭上一片天
玩具萬歲!

侯爵府

同人唔同命
同遮唔同柄

無謂同人比較得失
最緊要係自己開心唔開心

邊度令你唔開心就少去d
邊度令你開心就去多d
你咁難得先有依家個bb
應該以bb 擺係第一位
你唔開心都會影響到bb 架

大宅

大肚婆要開開心心
BB先會健健康康
加油💪

大宅

回覆樓主:

佢生先都好嘅,第1個孫,通常咩都唔知,好多野都做開荒牛 ,第2個就咩都熟手哂,新手仲有好多買多左無著過無用過嘅野留俾你bb,係褔氣

珊瑚宮

回覆樓主:

心態決定命運
咁既心態唔慌會開心, 當然事事覺得不如意

翡翠宮

回覆樓主:

雖然我無經歷過類似的情況,所以我唔會明,點解會連自己個妹都妒忌~

不過,我唔打算話你d咩,因為我覺得你都知自己咁樣唔好,你依架咁樣都唔會好受~

我想講,妒忌心重的人,係唔會開心架!!

因為你永遠都活係同人比較之下~

大宅

回覆樓主:

其實樓主都知道自己咁諗唔好,可能因為父母偏心,令樓主有咁既諗法
但既然咁辛苦終於都有bb ,比起有啲真係生唔到既已經幸運了,樓主你唔開心都會影響bb 架,你開心個bb 都會開心,屋企人如果真係唔夾就見少啲,無謂成日比較,如果要比較,世界上好多人都比我哋更不幸架,希望樓主你唔好鑽牛角尖,開開心心迎接新生命

子爵府

你老公對你好就得啦,自己已經組織左家庭,其他唔使太在意

加油,照顧BB小D心血都唔掂

男爵府

怪獸青BB 發表於 19-10-20 21:24
已婚,應該將重點放係自己嘅家庭上而唔係原生家庭,原生家庭可能無當你係公主,但自己嘅家庭你絕對係女王
...

極之同意你講法

首頁
12345...13

尾頁

跳至