自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kurocat 發表於 19-10-20 23:16
想問新加坡有無鎮壓過市民?

一個講大話的人,你其他答案還可信嗎?
你問我答,我呸! 做生意行遠啲!

大宅

Keimo 發表於 19-10-20 23:24
好似如今香港警察鎮壓市民我就未見過

一個講大話的人,你其他答案還可信嗎?
你問我答,我呸! 做生意行遠啲!

Ps: 激動得滯,樓上回錯

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

香港警察果d真係算不上鎮壓,你睇下英國啦,和平示威都捉咗二千幾人,短短幾日。所以真係唔好再話香港警察係黑警。
做人,5好難为自己

大宅

Keimo 發表於 19-10-20 22:47
我97前就過左新加坡讀書,之後入籍新加坡
近幾年因為父母回流香港,見到最近香港社會問題,好多人都開始諗 ...
想問讀私立大學畢業後當地就業容易嗎?

伯爵府

Keimo 發表於 19-10-20 23:41
示威就一定唔得
但係普通同事朋友間鬧下政府又唔會拉你坐監

連示威都唔得,你又知無"呢類警察顛壓巿民",根本係未暴動已"顛壓"啦。
我都希望香港正苦或警察顛壓,可惜冇呢。

男爵府

IloveJJ 發表於 19-10-21 07:54
佢都傻傻地,要sell移民,都唔駛咁講香港,如果想去新加坡既人,都梗係唔係想追求民主,係想生活安穩啦! ...

新加坡鬧政府俾人告到破產都似,香港自由得多,去過旅行都知,整年都咁熱,唔舒服

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

PKFC 發表於 19-10-20 23:55
喂呀樓主, 我都話咗我係土生土長的新架坡人(今年40有幾), 大學畢業後係公營機構工作(PUB), 2002年嫁咗過嚟 ...

我唔係樓主,不過我想問,有冇諗過舉家返新架坡呢?

男爵府

Keimo 發表於 19-10-20 22:47
我97前就過左新加坡讀書,之後入籍新加坡
近幾年因為父母回流香港,見到最近香港社會問題,好多人都開始諗 ...

通常係邊到搵工? 例如香港係 jobsDx
有無咩工易請人?
如40+移民, 入藉機會高嗎?

複式洋房

回覆樓主:

從來冇聽過有人認為新加坡有民主,出名家長式政府,你係咪真係移民左新加坡?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Keimo 發表於 19-10-20 23:30
https://www.sassymamasg.com/learn-special-needs-school-singapore-preschools-early-intervention-ther ...

樓主多謝你,好有用的資料

別墅

去新加坡讀書貴唔貴?之後可入籍?

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

因為唔會有蒙面人出黎私了同埋放火嘛.

別墅

回覆 平平常常 的帖子

有一個好大嘅 Hong Lim Park

別墅

回覆 bbbusy 的帖子

40歲

公爵府

PKFC 發表於 19-10-20 23:41
都俾你識穿咗.

點搵食?

男爵府

2019勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章

bbc2018 發表於 19-10-21 07:46
講2句,露底。

最近,英國環保人士示威,又沒有放火,又無乜暴力,英國警察都可以短時間捉1200人,又唔見 ...

英國警察對付示威,只有警棍,沒有橡膠子彈丶布袋弾丶槍,外國用橡膠子彈丶布袋弾,只會射腳,制服後不會狂打丶插眼丶抝人手腳丶拖行丶不會濫用私刑,受傷的儘快送醫院。對警方如有不滿,市民可以向由不同界別組成的獨立監警委員會投訴。如獨立監警委員會做得唔好,下屆無得做。短時期捉1200人辦事有效率,捉咗交由法律審判,有罪無罪由陪審團和法官處理。
而香港,傷人嚴重破壞的真正暴徒我也希望警方可以捉哂佢地,但不明白為何四個多月了,捉到的很多是女仔、未夠十八歲丶有些什至十三丶四歲丶七十多歲,真正暴徒又捉唔到,究竟是什麼原因?

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港警察鎮壓市民?

大宅

PKFC 發表於 19-10-20 23:46
不如你問我答吖, 我係土生土長的新架坡人(今年40有幾), 大學畢業後係公營機構工作(PUB), 2002年嫁咗過嚟香 ...

公爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章

飛哥與發仔 發表於 19-10-21 08:32
你條蛋散,香港警察幾時有鎮壓過市民?搵食行遠啲

笑死寶寶了
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

大宅

2019勳章

因為新加坡多過10+過人集結抗議已經拉晒返差館啦。
仲有新加坡政府洗腦洗到不得了,年青人以為佢哋係全球精英中嘅精英,我住過幾年新加坡當地人D年青人親口講,中國係佢哋little brother, 台灣係佢哋little cousin, 可惜我成日聽唔明佢哋啲英文。仲有外邊人以為佢哋咁好,因為美國唔唱衰佢哋姐!親美。

仲有仲有,間間公司都有自己嘅龍舟隊,啲年青人講到龍舟依個運動係新加坡發明,有冇問過屈原先生啊?有冇讀過歷史㗎?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊