自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Keimo 發表於 19-10-20 23:24
好似如今香港警察鎮壓市民我就未見過

香港警察鎮壓市民? 我係香港出世香港讀書香港大, 幾十年嚟未比過香港警察鎮壓過, 呢幾個月香港係暴動, 警察只係拘捕暴徒, 你連最基本是非都唔識分,仲夠膽係網上亂噏, 好彩呢度係香港有言論自由, 如果你係新加坡網上亂噏, 已經被警察上門拘捕咗喇

大宅

MICMATL 發表於 19-10-21 09:54
英國警察對付示威,只有警棍,沒有橡膠子彈丶布袋弾丶槍,外國用橡膠子彈丶布袋弾,只會射腳,制服後不會 ...

點會無捉到真正暴徒呀?你都露底啦,文宣啲料可信嗎?

男爵府

PKFC 發表於 19-10-20 23:55
喂呀樓主, 我都話咗我係土生土長的新架坡人(今年40有幾), 大學畢業後係公營機構工作(PUB), 2002年嫁咗過嚟 ...

大宅

2019勳章 畀面勳章

yyh08 發表於 19-10-21 10:45
點會無捉到真正暴徒呀?你都露底啦,文宣啲料可信嗎?

佢哋以為我地係白痴,一味用細路仔丶女仔去煽情,到捉到男人暴徒,就話係警察扮,一係就話公安做,佢哋以自己智障嘅諗法去諗

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

小野花 發表於 19-10-21 03:57
要左新加坡籍,就必須放棄 H.K. 身份證,真吾真?

入新加坡籍就要放棄中國籍或其他國籍,新加坡唔承認雙國籍,可以保留香港身份證,但必須要更換為無永久居留嘅香港身份證,由三粒星變為無星星,同時特區護照亦失效

大宅

Keimo 發表於 19-10-20 23:22
稅率方面,因為我係公民要交強積金,而強積金係免稅的,所以以我當年係新加坡既收入(年薪大概12萬坡紙), ...

你97年過去嗰邊讀書, 一畢業就搵12萬坡紙? 吹咁大做乜? 你食米田共大㗎?
你專登為咗搵食開一個新account上嚟, 你唔好當呢度啲媽媽傻啦
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

大宅

回覆樓主:

冇,絕對冇, 老實講香港係除咗住屋係比較細之外,幾乎任何一樣嘢都比果邊優勝,尤其香港嘅交通配套真係冇得彈(呢個係我去咗大半個地球嘅心得)
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

樓主潛水了

大宅

Keimo 發表於 19-10-20 22:47
我97前就過左新加坡讀書,之後入籍新加坡
近幾年因為父母回流香港,見到最近香港社會問題,好多人都開始諗 ...

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Mamamia 發表於 19-10-21 01:57
樓主你幾時回返香港?市民同暴徒的分別你不懂?

為搵食, 見鬼咪講鬼話囉, 你懂的

子爵府

2019新春慶豚圓

PKFC 發表於 19-10-21 11:27
你97年過去嗰邊讀書, 一畢業就搵12萬坡紙? 吹咁大做乜? 你食米田共大㗎?
你專登為咗搵食開一個新account ...

除了華哥個台灣移民post正路d,其他移民post真係⋯
呢個post和28000台灣post喺吹水上真係有得fight

伯爵府

yyh08 發表於 19-10-21 08:38
一個講大話的人,你其他答案還可信嗎?
你問我答,我呸! 做生意行遠啲!
...

我係問問題個個呀

珍珠宮

Keimo 發表於 19-10-20 23:38
都有唔少香港人移民係新加坡,大多係97個班,2000年代較少,今年又多返。

第一個門檻首先係搵到工,子女 ...
呢個係有雞先定有蛋先的問題......

我見D工大部份係只請新加坡citizen, 咁即係好難係移到民前搵工, 但搵唔到工又移唔到民.........

大宅

kurocat 發表於 19-10-21 12:58
我係問問題個個呀

見到,之前澄清左回錯

子爵府

KK20010609 發表於 19-10-20 23:46
咁你有冇見過星加坡市民去示威, 好像香港那班 幪面?
樓主樓上答了示威唔可以,香港如冇示威警察何來會“鎮壓”市民,多鬼餘

伯爵府

三國1 發表於 19-10-21 13:10
樓主樓上答了示威唔可以,香港如冇示威警察何來會“鎮壓”市民,多鬼餘
...

唔可以示威,可以申請靜表達意見,政府圈個草地位比班人坐草地表達意見,好搞笑

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 三國1 的帖子

樓主只係叫你地問移民D野咋,好多野都冇咩講哇,星加坡體制好健全架,以我記得,只有兩次試過示威,一次係反對黨..唔記得咩事啦,太耐,有一次係天主教為咩事又唔記得啦,都只係示威左好短時間,而星加坡係用便衣警察來多架,真係企係隔離有幾多個係馬打你都唔知架,一有咩不合法活動就好快被冷卻下來架,而且星加坡係獨立國家,唔同香港只係一個地區,星加坡係全民都係兵,男仔都要受軍訓,好自然會保護自己國家,唔同香港人冇愛國之情.

<br><br>

伯爵府

yyh08 發表於 19-10-21 13:08
見到,之前澄清左回錯

1969年新加坡種族暴動(英語:1969 race riots of Singapore)發生於1969年5月31日,是1965年新加坡獨立後兩次暴動的其中一次。是次暴動因為在馬來西亞發生五一三事件種族衝突導致了多人死亡和受傷[1]。暴動維持了七天,結果造成4人死和80人傷。之後新加坡在44年內皆未經歷暴動,一直到2013年發生的新加坡小印度騷亂為止。
仲有光譜行動

伯爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

妳哋班C9大媽真係太過份,集體玩 網上欺凌新國民,搞到人哋唔留得低又返唔到新加坡,唯有無死死氣返蓮燈

RIP 一路好走
天祐香港

大宅

2019勳章

RIP

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊