論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個有新加坡經驗的菲嚟咗就快兩個月,主要日頭湊新生BB, 清潔和煮飯。So far 都ok, 勤力肯做野,冇玩電話,冇頂咀,但做野好慢同好食得。基本上,我哋包佢電話卡連data, 屋企提供WiFi, 比佢任食...等等。佢早餐可以食粟米片(有唔同味), 麥片可以加提子乾,有時買方包或排包。我係FTM主要日頭湊大女,買餸同夜晚湊B,我媽媽日頭幫手睇住BB同姐姐。

大宅

Wallsa626 發表於 19-10-21 03:16
我個有新加坡經驗的菲嚟咗就快兩個月,主要日頭湊新生BB, 清潔和煮飯。So far 都ok, 勤力肯做野,冇玩電話 ...

我阿媽話姐姐嚟咗兩個月肥咗好多同有好大口氣,又話佢好食得,早上九點食早餐,中午十二點左右又食午餐,連食排包都加好多果醬或花生醬,食粟米片大大碗又落好多鮮奶。另外,有時我去買外賣麥記,佢會叫D貴餐又加特飲又加乜乜薯條。我梗係唔Q多鍾意啦,你估佢係我個女咩。但,冇計,我忍,因為佢有我個新生係手,我比佢食囉,不過我個心都覺得佢有D大食。上個星期傾開麵包,佢同老公講話見到超級市場有organic 的提子方包賣,好彩我老公識講話嗰D好貴耍走佢,但我覺得姐姐好似想叫我哋買比佢食。

大宅

我阿媽話姐姐嚟咗兩個月肥咗好多同有好大口氣,又話佢好 ...

仲有,佢岩岩嚟到時話打唔到電話比屋企人,因為電話要同headphone, 但唔知漏咗冇帶嚟香港,我老公送個新小米headphone 比佢。冇耐前,佢同我講話佢部電話嚿電壞壞地冇得fix,我梗係冇理佢啦。唉,我驚佢開始變本加厲。

雖然佢平時對我兩個女都幾好,但每次星期日出街後返嚟,佢見個BB喊連眼尾都冇乜點望吓,今日同佢講BB打完針有機會發燒,佢咪又係聽完走入間房。所以! 我真心覺得唔洗對佢咁認真,因為我覺得佢有D虛偽。

大宅

我請有6年新加坡經驗既印湊初生 我暫時仲未番工 可以睇住佢點湊 佢唔大食 不過佢地好鍾意食花生醬 一個月食左一樽大既 佢做野ok既 屋企唔使佢買餸 有咩唔夠佢會同我講 我地會出去買 早餐我淨係提供麵包 屋企有麵 餅乾 俾佢食 咖啡我無提供俾佢 佢自己會買 我唔會俾佢揀食咩 有次食麥記我買3個麥樂雞餐 大家食一樣 邊有得俾佢轉特飲 仲要揀貴餐食 唔使咁就工人

大宅

lllccclll 發表於 19-10-21 03:52
我請有6年新加坡經驗既印湊初生 我暫時仲未番工 可以睇住佢點湊 佢唔大食 不過佢地好鍾意食花生醬 一個月食 ...

我嗰個4年新加坡經驗,佢話佢係新加坡的早餐只係食白方包加水。 我比佢任食,係希望佢做得開心而對我個B好D。不過佢就真係食得有D誇

珊瑚宮

呢D叫貪心。得一想二。爛食貪食。食到变大肥婆血壓高糖尿病都一樣要食。民族性的貪念
你估佢地敢吾敢在星加坡打工時爛食狂食丫?

你如驚佢。一係無眼睇豪比佢。見佢做得好當打賞佢。睇睇下就慣。一般食物吾貴的吾过份。尤佢食。

一係如佢有过份要求。當場話佢。
例如食麥記要加乜加物。我會話:我只供應你30元的餐。多出的你自己比
有時佢話想買乜。你扮聾無反應
玩具萬歲!

珊瑚宮

試緊你底線(:話自己無乜叫你買乜)
如佢大食令你吾高興。就直接話佢。例如佢倒好多鲜奶 就話:你食晒D鲜奶。亞SlR亞mum食乜呀!
不过下次有机会你飲溝水鲜奶

有乜不滿直接話佢。無謂影响自己情绪
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-10-21 06:41
呢D叫貪心。得一想二。爛食貪食。食到变大肥婆血壓高糖尿病都一樣要食。民族性的貪念
你估佢地敢吾敢在星加 ...

無錯 我姐姐唔敢 我地食咩佢食咩 我地只需要提供食物 無話一定要指定食咩 我屋企會買定佢食既野

大宅

真係吾洗對佢哋咁好 我之前個件我地星期日打邊爐都預佢 又鮑魚海鮮 大家同枱食飯 佢哋吾會多謝你反而仲會想喺你身上再攞多D著數 過份到吾貴吾食 擅自開左樽價值一百澳幣manuka honey食曬吾出聲 我一啖冇食過 炒得佢遲 簡直係賊 蝗蟲 加破壞王

子爵府

試吓買小d份糧
到唔夠食果時同佢講要節制 限佢食幾多
如果唔係唔夠食

子爵府

我地提供食物,但如果外傭唔食、唔夠食,通常自己買

複式洋房

回覆樓主:

我地早餐食乜工人就食乜
方包查醬 我地提供咖啡茶
就算出去食野 我地都只會問佢想食麵定飯 牛定雞 唔會比好多選擇權佢
我工人初嚟頭2個月都話電話壞左開唔到
我地無買比佢 只係話借1千蚊糧同佢出去買部新嘅 分2個月糧度扣返
過兩日部電話又好神奇咁自己好返
所以有時可以聽完哦一聲就算 唔好理咁多

複式洋房

我阿媽話姐姐嚟咗兩個月肥咗好多同有好大口氣,又話佢好 ...

你有阿媽幫手睇下B 更加要表現到唔係無左佢唔得 等佢唔好咁有恃無恐
我個陣成日灌輸個工人我有阿媽幫手 隨時無左佢都唔成問題 等佢唔洗第日咁易要脅我個b係佢手

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我以前大食bun vicky, 超級大食, 初來時, 我買3-lb 共5舊雞比佢, 一日可食晒, 話lunch U eat 2, dinner I eat 3.

整沙律。 4大薯仔,6大蕃茄,一包青瓜,6隻蛋, 三紅蘿蔔, 得番一細碟。 原來一路切一路食。

但佢又矮又瘦, 唔知是否生大食積。 原來唔使佢出錢, 怕蝕底狂食。

之後話我唔請佢老公來做。 令佢無仔生。 鬥氣走咗。

珊瑚宮

如真係做工好。無偷野無黑面駁咀。普通食物就尤佢食啦
加多D獎賞又何妨
好工人難求
但feel到佢極貪心就另議啦
亞菲係咁架。得一想二
玩具萬歲!

男爵府

Wallsa626 發表於 19-10-21 03:33

仲有,佢岩岩嚟到時話打唔到電話比屋企人,因為電話要同 ...

我個工人(菲有短新加坡經驗)黎香港時因爲佢要湊newborn 我驚佢有其他病所以我自費帶左佢去做額外身體檢查,醫生直接同佢解釋報告話佢冇其他問題只係超重5kg,佢聽完好down 自此自發減肥,晚餐只食2個烚雞蛋同一個蘋果。我當然無限支持佢 唔知呢條橋對你嗰個work 唔work。不過我工人本身都唔大食。

大宅

2023年兔年勳章

回覆 Wallsa626 的帖子

一係你比food allowance 佢,一了百了。唔使提供食物。

大宅

回覆樓主:

印印做左幾日,暫時食野唔算多,晚上同枱叫佢食佢都會話飽,希望唔係扮,仔女都肯跟佢,清潔快乾淨,都話頭醒尾,不過沖涼就耐少少!

大宅

sakura888 發表於 19-10-21 11:55
回覆 Wallsa626 的帖子

一係你比food allowance 佢,一了百了。唔使提供食物。

我會由佢食,因為早上佢同大女食早餐,好難同佢分得太清楚,所以唔會比food allowance 佢啦

大宅

honeybid2 發表於 19-10-21 11:13
我個工人(菲有短新加坡經驗)黎香港時因爲佢要湊newborn 我驚佢有其他病所以我自費帶左佢去做額外身體檢 ...

我真係有諗過問佢係咪有咗定有肚腩。借D宜話吓佢肥咗

首頁

尾頁

跳至