自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小朋友5歲,由細都愛畫畫油顔色。
可以在家油一小時以上。出街食飯飲茶坐車,比枝筆佢就好安靜。
我覺得佢亦有少少天份。
但係我老公就覺得佢畫太多,仲話畫得多自閉。是這樣嗎?
佢又真係畫畫時會唔出聲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

autism spectrum disorder唔係單一情況可以判斷,如有懷疑建議你哋帶佢去做評估

男爵府

ivycwl 發表於 19-10-21 14:01
我覺得佢 ...

我仔都係5歲都可以看書2-3小時唔出聲,唔通又自閉咩?
其實人對自己有興趣既事物,會專注地去做,有乜問題呢
唔係做緊野時唔出聲就叫自閉吧

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

要睇好多方面嘅,唔可以話單一鐘意畫畫就係自閉,例如脾氣會唔會好固執?會重複某些動作,同人相處等等!我囡就係有曬所以兼鐘意畫畫被評定為自閉症

伯爵府

carrieylaa 發表於 19-10-21 14:09
要睇好多方面嘅,唔可以話單一鐘意畫畫就係自閉,例如脾氣會唔會好固執?會重複某些動作,同人相處等等!我 ...

我覺得佢表達能力不太好,表達不到就忟。
但問學校又話冇咩,係學校多朋友,好専心,係文靜d。但我老公覺得成日畫畫就算冇自閉都會畫到自閉,想我停咗佢畫班。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivycwl 發表於 19-10-20 22:17
但問學校又話冇咩,係學校多朋友,好専心,係文靜d。但我老公覺 ...

單一鐘意畫畫又點會一定係自閉?我由細都鍾意畫畫,日日畫不停畫,可以由朝畫到黑,因為我鍾意,但我唔係自閉。

自閉測試要五方面都合格至係典型自閉,亦有少過五樣合格嘅非典型,表達能力不太好,表達不到就忟>>>呢樣唔一定就係自閉,語言障礙、聽力唔好、表達能力弱。。。好多因素,擔心就帶小朋友去檢查下,但以為畫畫引致自閉就唔俾佢畫的話,扼殺咗佢嘅興趣可能會影響佢發展都唔定。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

王國教室勳章

唔會㗎!
我細個都係超好動out going ,不過我勁鍾意畫畫,係畫畫同睇書我至會靜!
宜家我女都係咁!
有無autism 應該睇幾樣唔係睇一兩樣。
佢鍾意畫畫真係唔好停佢呀!人有興趣好重要㗎!

珍珠宮

王國教室勳章

ivycwl 發表於 19-10-21 14:17
但問學校又話冇咩,係學校多朋友,好専心,係文靜d。但我老公覺 ...

畫畫係一種non verbal expression 其實對小朋友身心發展好好㗎!乜嘢都唔敢表達嗰啲先真係要擔心

侯爵府

回覆樓主:

關咩事...5歲可以專注一小時唔係特別耐。佢只係中意畫畫。有疑惑真係好擔心就去做評估。唔好下下郁啲就話自閉。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我個女都鍾意畫畫架~~~可以畫幾個鐘頭或者畫一日都得~~~不過冇自閉囉~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

畫得耐就自閉

咁多男人返到屋企妲己咁淨係識打機,香港好多男人都有自閉症喎!

侯爵府

竇漪房 發表於 19-10-21 15:23
畫得耐就自閉

咁多男人返到屋企妲己咁淨係識打機,香港好多男人都有自閉症喎!

係喎,連續打幾個鐘,眼尾都唔望下老婆仔女咪仲自閉

男爵府

我覺得佢 ...

人人都有自己喜好,仲乜就係自幣?c6有冇鍾意既野?你睇睇佢有冇自幣噃

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

表達能力不太好,表達不到就忟……點解咁似我老公嘅……

大宅

開心吸收勳章

我覺得佢 ...

人有外向內向
呢隻叫專注 好難能可貴
我自細都鐘意畫 畫到比賽拎獎 大個做埋designer 係個人唔太鐘意講野
不過個人咩都想學 除畫畫 亦好動
其實冇一定關係 你老公多慮了

男爵府

我覺得佢 ...

自閉係先天既。

珍珠宮

畀面勳章

我覺得佢 ...

通常自閉既都唔鍾意畫畫...

因為佢地冇幻想能力, 你老公想太多了

侯爵府

我仔平時勁多咀好動,但一畫畫摺紙就會好靜咁坐埋一邊自己整。
我仔都小四,所以肯定佢無自閉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

朋友嘅朋友,人地成班細路嘩哈哈時,佢專注畫畫
之後入左男女神校,畫畫畫到去國際比賽,中學d畫靚到好似羅浮宮果d咁堅

我都想我個自閉仔畫畫靚d,佢嘅畫功係垃圾級別,只求有得交

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-21 20:48
朋友嘅朋友,人地成班細路嘩哈哈時,佢專注畫畫
之後入左男女神校,畫畫畫到去國際比賽,中學d畫靚到好似羅 ...

好有天份
放下自在

首頁

尾頁

跳至