論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下大家...
如果AGENT 介紹左我一位姐姐, 後來無意間拿到姐姐的電話
我可否私下自己簽她, 不經agent ? 是否犯法?

珊瑚宮

不犯法
玩具萬歲!

珊瑚宮

請菲預左大部份要放聖誕
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

winnie_baby 發表於 19-10-23 12:05
回覆 lily-of-valley 的帖子

我估唔會卦.... 59個位...我老公係咁催我要.... 因為呢一刻我們無得選....
你問吓朋友工人, 大把工人揾工做。Good Luck

珊瑚宮

59而未見过真人。可能慢过植物人。無反應。最驚借意來医病
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

見過真人. 係有D 慢, 但有經驗...哎..

珊瑚宮

亞1如只主力湊仔。吾使半夜起身。其他家務完全吾使做。你煑埋比佢食。
都可能行得通的
玩具萬歲!

珍珠宮

回覆樓主:

我會再揾其他agents 搵,搵唔到就2,我呢期都搵工人,好多姐姐都湊過nb喎

59歲工人其實已經好老,分分鐘要照顧翻佢!

大宅

cheung2000 發表於 19-10-23 15:50
我會再揾其他agents 搵,搵唔到就2,我呢期都搵工人,好多姐姐都湊過nb喎

59歲工人其實已經好老,分分鐘要 ...

我找過幾間, 都話無工人肯湊new. bron.. 因為我家要share room with bb(頭3個月可能我們一起訓, 她訓上床, 我訓下床)

同埋我家又唔大,得4xx呎。。
有d工人一知要湊bb, 要人工$5000.

珍珠宮

回覆樓主:

咁2啦,各樣ok朋友又用過已經難得

珊瑚宮

59仲訓上床? 禽到上去都成问題。仲可能一晚疴2次尿
玩具萬歲!

大宅

回覆 fitfish 的帖子

無辦法.. 我們只係係普通一般家庭....

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔會請1,太老了,有好多risk,佢有心都無力湊

大宅

winnie_baby 發表於 19-10-21 15:57
背景: 下個月生BB, 急需請工人.
剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支130 ...

大宅

Deutsche 發表於 19-10-23 08:54
除左做嘢慢,仲極之固執,永遠唔跟僱主方式做,講100次都係咁

非常同意呀!我要返工,所以都唔得閒理她。如果我係FTM,應該已經炒左。

大宅

winnie_baby 發表於 19-10-23 07:07
你當時有無聯絡過她前僱主? 我們聯絡過59的前僱主,so far的comments都係ookk, 黑面/ 老seafood仲會有d ...

我果個有兩封referrence letter.其中一個外國人,我覺得外國人對工人係free D,無我地咁嚴格。我地又做reference check

大宅

010806 發表於 19-10-24 15:50
我果個有兩封referrence letter.其中一個外國人,我覺得外國人對工人係free D,無我地咁嚴格。我地又做ref ...

我果時係因為reference check OK,所以先考慮,身邊的人都叫我唔好請。所以我而家後悔....

侯爵府

winnie_baby 發表於 19-10-23 15:54
我找過幾間, 都話無工人肯湊new. bron.. 因為我家要share room with bb(頭3個月可能我們一起訓, 她訓 ...

有冇諗過請海外未黎過香港嘅,果d通常有咁高要求
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

湊nb體力一定要好,59呢個年齡絕對唔會指望佢做家務煮飯同湊nb,仲可能有其他健康問題,要睇驗身報告

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至