論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景: 下個月生BB, 急需請工人.

剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支1300ml 綠水for洗地ONLY (唔知她是否拿來飲), 基本工人的規矩唔識 (我仲要煮飯給她,
煮飯時她入房坐HEA)

同時我又高估了自己,以為教好易, 但我已經無心機再教, 無耐性

以下2位都在香港做過

1) 59(agent 介紹)
香港做左2X, 做過3份工. 1-2份打工10, 對上5.
有照顧NEW BORN經驗 , 識煮飯, 少少中文, 基本上所有野我好滿意, 只係年齡有D 卻步.

2) 這位姐姐不要我... 因為湊NEW BORN 辛苦, 而且她話沒有NEW BORN 經驗

33朋友不續約, 因為小朋友已大她自己照顧返.
姐姐清潔力好好, 照顧小朋友都OOKK, 基本煮飯ok.
但沒有照顧NEW BORN 經驗, 姐姐後生& (呢點我老公不喜歡)

複式洋房

winnie_baby 發表於 19-10-21 15:57
剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支130 ...

2選一的話,當然要2,但要睇下個朋友是否信得過

珊瑚宮

玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

2, 我唔敢比意見。

但 ( 1) 你個agent有冇問題? 59歲? 退休年齡。 佢來做野定你當佢家婆服侍?

大宅

59歳體力支持唔住湊newborn ,個agent 有問題。

男爵府

winnie_baby 發表於 19-10-21 15:57
剛炒了來做了19日的海外菲, 個人衛生極差, 咩都唔識, 做了19日用完一支130 ...

我第一次聽59歲申請做緊工人姐姐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

59歲工人有嘅, 我妹99個工人, 但佢三十幾年前到香港, 同妺99個細佬揍大細佬對姊弟, 2001年 99細佬全家移民Canada, 而我妹又啱啱生女, 99接收咗個工人, 但工人唔使揍妹女, 因有另一工人揍。 老工人做到而家。 妹99預佢分分鐘返philippine, 預備定一筆比佢養老。因為老工人已做太嫲了。

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

其實我係你兩個都唔要,但迫住2選1,一定係2。 我都都搵緊工人 ,都唔想請太靚。 如果你唔要,可介紹比我,我啱用。謝謝

珊瑚宮

2生得靚吾一定係衰。可能好品德都吾定。加上有朋友用过有根據

1年老。60歲等於我地80歲。眼差無力多病周身痛就大可能。有心無力。隨時服侍返佢轉頭。有经验都無用
玩具萬歲!

侯爵府

回覆樓主:

一定2,佢哋59歲等於我哋79,點湊bb

大宅

二選一睇牌面一定選二。59歲級對係old seafood, 除非你完全冇主見,否則同上面jm講一樣,等如供奉多個99在家,係唔話得的,一定唔聽你枝笛

大宅

我會選2。因為我係過來人。請左個54歲照顧NB,她有經驗,所以唔聽教。加上係香港好多人,有D串。她會要求一星期要有一日24小時休息。她會話照顧NB幸苦(我地而家唔使她煮飯)、她還要我加她人工......

大宅

010806 發表於 19-10-22 23:57
我會選2。因為我係過來人。請左個54歲照顧NB,她有經驗,所以唔聽教。加上係香港好多人,有D串。她會要求 ...

你當時有無聯絡過她前僱主? 我們聯絡過59的前僱主,so far的comments都係ookk, 黑面/ 老seafood仲會有d .
體力,煮飯係ok, 清潔都不過不失。

但因為後生個位仲考慮緊我們, 大機會唔take我們offer. 因為她一定要聖誕回菲探小朋友 (12月我bb剛出生, 不可能給她走)

唉。。。 我其實都無得選。。。

大宅

虎到金來勳章

揀2,唔好要年紀咁大,我地就係以為要個年紀大好,點知激死

大宅

虎到金來勳章

010806 發表於 19-10-22 23:57
我會選2。因為我係過來人。請左個54歲照顧NB,她有經驗,所以唔聽教。加上係香港好多人,有D串。她會要求 ...

冇錯,年紀大真係唔聽教,唔認錯,成日黑面,做野又慢,我地個先47歲,慢到真係好似70歲咁

大宅

bibilan 發表於 19-10-23 08:00
冇錯,年紀大真係唔聽教,唔認錯,成日黑面,做野又慢,我地個先47歲,慢到真係好似70歲咁
...

除左做嘢慢,仲極之固執,永遠唔跟僱主方式做,講100次都係咁

珊瑚宮

好工人難求。亞2要聖诞返菲。如只係2星期。我比佢去。自己想辦法顶硬上
好过搵件傻人返來
玩具萬歲!

複式洋房

有D Agent會俾假資料,吾好盡信
2 果個係朋友不續約, 咁即係你朋友請過佢,而佢引無咩問題啦~

象牙宮

winnie_baby 發表於 19-10-23 07:07
你當時有無聯絡過她前僱主? 我們聯絡過59的前僱主,so far的comments都係ookk, 黑面/ 老seafood仲會有d ...
前僱主? 係咪真? 定agency扮? 我比agency扮Immigration, 問我攞衰工人reference letter. 因所有資料我已fax晒比Immigration, 而Immigration亦同我溝通晒。

我問你係Immigration邊位? 乜野number? 點知一chok, 即現形話agency.

好有疑, 59歲, 就算唔退休都打緊風流工。

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

我估唔會卦.... 59個位...我老公係咁催我要.... 因為呢一刻我們無得選....
而且 第2位(FD介紹) 還未答應我... 可能她都想係外面選下工先...

首頁

尾頁

跳至