嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,大概每日2餐,歲幾bb去旅行大家會點凖備飯仔?去埋個煲去煮嗎?之前見到網上有啲壺係可以較時間煮又可帶岀街保溫,有人用過好用嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Kumihsy 發表於 19-10-21 17:57
如題,大概每日2餐,歲幾bb去旅行大家會點凖備飯仔?去埋個煲去煮嗎?之前見到網上有啲壺係可以較時間煮又 ...

買baby food, 同埋食餐廳食物。

回覆 Kumihsy 的帖子

Hi Kumihsy ,一歲小朋友一般可以食大人食材,亦有一定咀嚼和吞嚥能力,一般係酒店/餐廳食物都大致合適,最重要係食得均衡清淡,少吃油膩和避免生冷食物,例如烚蛋、白粥、麵包、芝士、乳酪、穀類早餐、水果呢D比較適合BB食物。如果逗留外地地間唔太長,帶babyfood會比較方便,如果BB第一次搭飛機,媽媽可以帶埋孭帶去穩定BB情緒,帶埋有BB熟悉的氣味的公仔/枕頭仔,有助BB快點入睡唔會扭計架。係咪同BB第一次出外旅行?

JD930    發表於 19-11-19 10:46
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Kumihsy 發表於 19-10-21 17:57
如題,大概每日2餐,歲幾bb去旅行大家會點凖備飯仔?去埋個煲去煮嗎?之前見到網上有啲壺係可以較時間煮又 ...

要睇你去嘅行程同時間安排...
就如你所講,每日兩餐,但你要考慮你當天行程出去會出幾耐,如果是由早上出到晚,第1餐食飯時間,保溫壺啲飯應該都仲夠熱... 但可能到食第2餐飯仔時啲飯喺保溫壺已經唔夠熱...

你可以考慮安排第1餐飯仔係你自己準備... 第2餐飯就喺餐廳叫白飯同菜/魚/肉... 又或者只安排1餐飯仔,然後另一餐固體用麵包/生果取替,其他安排2-3次奶... (如果你bb會食即食粥仔/baby food 就更方便,獨立包裝帶出去,到餐廳問侍應拎熱水坐熱就食得~ 但我仔唔肯食即食,所以我享受唔到呢種方便)

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-10-22 16:02

Hi Kumihsy ,一歲小朋友一般可以食大人食材,亦有一定咀嚼和吞嚥能力,一般係酒店/ ...

今次係第三次去旅行,但之前都係奶奶+糊仔,但依家食緊飯仔了,所以諗住買個有時間制又帶到岀街,但淘寶買唔係好敢用,唔知香港有知類似?

別墅

bi_be 發表於 19-10-23 03:11

要睇你去嘅行程同時間安排...

我諗應該都會11am-8pm左右,因為我仔屬大食bb,所以2餐飯仔,其餘都有比奶奶同麵包水果,但問題係點樣可以煮到keep保溫到2餐 baby food係即食飯仔?我有買,但未試過食,聽其他媽媽講唔係間間餐廳會幫你”坐”熱。

大宅

Kumihsy 發表於 19-10-23 03:29
我諗應該都會11am-8pm左右,因為我仔屬大食bb,所以2餐飯仔,其餘都有比奶奶同麵包水果,但問題係點樣可以 ...

我上次帶仔仔去旅行時都係13m,憫燒壺/保溫壺我都覺得keep 唔到到第2餐固體食物係熱,但係都有少少暖暖地...
即食包裝嘅babyfood~ 有啲係意粉麵條類/粥或飯類/餸菜類/果蓉類,獨立包裝,但我覺得以13m一包應該唔夠食,要起碼兩包先夠...
我仔都係大食,真係太長時間keep唔到兩餐,除非你中途拆返酒店準備第2餐食物... 當時我唔太想叫餐廳嘅食物俾個仔,因為我怕太重味太鹹,我寧願佢食多一餐奶...
一般餐廳都有熱水,只係你要問... 你只問佢拎熱水,自己坐熱,侍應唔會幫你坐熱... 如果真係冇,你可以試下搵商場哺乳室...

Kumihsy 發表於 19-10-23 03:21
今次係第三次去旅行,但之前都係奶奶+糊仔,但依家食緊飯仔了,所以諗住買個有時間制又帶到岀街,但淘寶買 ...

如果想係旅行途中俾BB食粥仔,的確要花D心思 明白媽媽想帶迷你電飯煲類產品係外地旅游時煮粥,這類產品主要係室內用電力煮熟飯餸/煲粥,需要用保暖杯/壼將煮好食物保溫, 為免細菌滋生,最理想係將食物Keep係60度左右, 俾BB 係4-6個鐘內食用,未必keep到11am-8pm。 建議媽媽帶D 即食粥和即食餸(用熱水浸熱後食用)作為BB後備第二餐食物,如果當地餐廳食物唔合適時可以俾BB食,媽媽上網睇睇唔同幼兒即食產品資料比較下。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

呢類壺煮粥仔真係好方便, 但我唔係買呢個牌子 (選另一隻大牌子-咪咕)
自己用黎煲八寶粥,工人放假就用黎煲粥。 真係方便易用~

大宅

回覆樓主:

虎頭,象印嗰啲保溫水瓶都可以補到好耐時間,煲熱啲粥放落去保溫八九個鐘應該仲熱,或者第二餐喺餐廳食,用清水過走啲油、鹹味亦可以。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Kumihsy 發表於 19-10-23 03:29
我諗應該都會11am-8pm左右,因為我仔屬大食bb,所以2餐飯仔,其餘都有比奶奶同麵包水果,但問題係點樣可以 ...

我帶一樽樽果d 食物,有意粉有薯蓉有水果,意粉果d 就叫餐廳叮熱,水果當然即開即食。

另外會帶多份奶粉做後備。

別墅

bosch 發表於 19-11-5 19:24
我帶一樽樽果d 食物,有意粉有薯蓉有水果,意粉果d 就叫餐廳叮熱,水果當然即開即食。

另外會帶多份奶粉 ...

我仔仔依家已經2餐固,水果薯蓉係當小食咁比嗎?一樽樽食物係整熱就咁食定加落飯仔食?

別墅

libbytsang 發表於 19-10-24 13:08

呢類壺煮粥仔真係好方便, 但我唔係買呢個牌子 (選另一隻大牌子-咪咕)

剛剛買左,開頭都諗住買咪咕,但可惜無預約時間,就買左另一個,但只會係係旅行時先用

瑪瑙宮

Kumihsy 發表於 19-11-8 02:25
我仔仔依家已經2餐固,水果薯蓉係當小食咁比嗎?一樽樽食物係整熱就咁食定加落飯仔食?
...

大前題係你要接受到俾bb 食微波爐翻熱既食物.

我係一樽食物叫待應整熱, 教佢地倒d baby food 響碗仔度叮30秒. 我地響餐廳食野時至俾一樽baby food 加水果蓉, d babyfood 係就咁畢出黎餵 (微波爐受熱唔平勻, 一定要攪勻同試溫度先), 有時額外俾餐廳食物. 行街要小食既話就俾餅仔, 麵包, 正餐冇食水果蓉既話, , 咁水果蓉就變小食.

穩陣d 你響旅行前一個月俾小朋友試樽裝食物先, 睇下佢食唔食同埋有冇敏感.

有時我會住apartment, 有廚房可以自己煮野食, 早晚餐都易搞d好多. 如果你 prefer 俾粥仔整爛飯, 明火煮點都好d.

首頁

尾頁

跳至