自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2016畫展勳章

pipip929 發表於 19-10-21 22:31
你照per ct?

要打同位素架。。。

Pet ct scan

大宅

2016畫展勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-21 22:35
樓主,祝一切順利,身體健康

希望(emoji)(emoji)謝謝

大宅

2016畫展勳章

weldrick 發表於 19-10-21 22:18
養和買嘅機通常係最靚………… 照出嚟準確度會高

Thanks

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-21 19:34
部機唔靚,平都無用

無關係,report 清楚就得

醫生都話去診斷中心做無問題,平又快

有d 診斷中心既機都靚

珍珠宮

E_gold8806 發表於 19-10-21 19:50
回覆 Chubebe97 的帖子

Pet scan 一般唔需要顯影劑, MRI 就有, 如果 pet scan 話要用顯影就唔係靚機。

唔係咁既意思

醫生覺得要用顯影劑就用

PET CT 好多時都會用顯影劑,depends on doctors

大宅

爸B勳章

回覆樓主:

家人照過浸會ok, 政府refer上晒醫健通,之後可以拎返report, 成本書咁有埋dvd

子爵府

港怡都好

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Chubebe97 發表於 19-10-21 18:48
1.九龍法國(st teresa‘s )
2. 浸會
3.播道(最平)

不如打電話問,那間醫院最快可以比到期你照!
最快完成報告。

仲實際⋯⋯

子爵府

2019新春慶豚圓

養和要打藥,打完要休息差唔多成個鐘,等藥運行全身後先照得,價錢$13500, 隔日已經可以取報告, 但其實報告會直接send 比醫生,唔使等hard copy.

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

養和照得好準好清楚。
報告好詳細。
我三個月內照左2次,所以比較到。
anyways, 祝你一切順利。

侯爵府

ycmami 發表於 19-10-22 00:44
養和要打藥,打完要休息差唔多成個鐘,等藥運行全身後先照得,價錢$13500, 隔日已經可以取報告, 但其實報告 ...

咁平?上次我幫我阿爸喺養和做pet scan差不多要兩萬

男爵府

maomaofafa 發表於 19-10-22 01:53

我今年7月在荃灣港安照,$19000,要打顯影劑的

子爵府

2019新春慶豚圓

maomaofafa 發表於 19-10-22 01:53
我係瑪麗轉介做,好似話公立醫院轉介到私家醫院做有discount, 唔肯定是否屬實!

天珠殿

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一切順利

公爵府

回覆樓主:

以上四間,你首先打去問幾時有位。
佢會要求您提供醫生紙,以便了解病人情況 和準備什麼材料(如藥水)。

有些藥水是要 根據病人的體重 向藥廠訂制, 可能要等1-2week 才會配到。

我屋企人 6月時要照,也等了三星期才有藥水+機做到。

因為時間要快,我們去了黃竹坑的港X醫院。 都等咗三星期, 其他嗰幾間等嘅時間仲長。

祝健康,一切順利。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

貓頭雀 發表於 19-10-22 09:57
佢會要求您提供醫生紙,以便了解病人情況 和準備什麼材料(如藥水)。

最好時間flexible就好d,我爸上次QM見完醫生,第二朝就有得照pet scan (港大做)

侯爵府

ycmami 發表於 19-10-22 09:04
我係瑪麗轉介做,好似話公立醫院轉介到私家醫院做有discount, 唔肯定是否屬實!
...

thanks

大宅

2016畫展勳章

貓頭雀 發表於 19-10-22 09:57

Thanks

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆 choco_soup 的帖子

CT, MRI 係要打顯影, 但 Pet Scan 就真係未試過要打, 我每年都要照一次 pet scan.

珍珠宮

E_gold8806 發表於 19-10-22 23:09
回覆 choco_soup 的帖子

CT, MRI 係要打顯影, 但 Pet Scan 就真係未試過要打, 我每年都要照一次 pet scan. ...

我見好多病人都要打顯影劑

有時仲要用特別藥水,好貴

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊