自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

gunpowder 發表於 19-10-21 21:43
我同一個耳珠位已經釘左3次以上
其實每次釘我都起碼三個月先換
但我發覺即使過三個月,個傷口都唔會好

我發現有時戴 [純銀]耳環戴得耐都會發炎!
我換左戴titan 耳環,之後冇敏感發生。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

kennis_627 發表於 19-10-21 20:14
好多朋友仔穿完耳後都唔太會處理,令耳仔發炎/過敏既情況出現.
超過10年穿耳經驗,你問我答. ...

Pm pls

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我個耳窿前面督到入去,
後面出唔返來(未試過夾硬督穿),
係咪都要出去穿過呀?
穿過的話係咪後面一定出返同一個窿位?

子爵府

2019新春慶豚圓

kennis_627 發表於 19-10-21 22:28
已經pm左你地址啦(emoji)

我想同我小朋友穿耳,麻煩你pm我

複式洋房

gunpowder 發表於 19-10-21 21:43
我同一個耳珠位已經釘左3次以上
其實每次釘我都起碼三個月先換
但我發覺即使過三個月,個傷口都唔會好

你介唔係介影張耳仔既情況我睇下呀?如果怕羞就pm我啦!
如果你有咁既問題,好大機會你耳仔係好敏感,因為我唔知你係邊到穿耳,所以我唔敢講你用既耳環係咪醫療鋼既耳環。
同埋呢,好多人以為(銀)耳環係唔會敏感,但絕對係錯既,純銀都會敏感架。
希望幫到你啦(emoji)

大宅

回覆樓主:

我穿左成7年,但一換平d既耳環,無論純銀,防敏感都會帶唔夠半日超痕,仲會出水,只有帶18k金先冇事,點攪 有時見韓國耳環好靚但完全帶唔到

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我建議最好,穿完耳,一星期就除帶純銀耳圈,即可轉前轉後果種,帶一個月,因純銀唔會咁易發炎,同埋唔用有耳背頂住果種傷口會最埋口,唔會逼實耳窿既耳珠肉,帶耳圈,會有空氣流通,易埋口,易洗傷口,我教過好多人,都work 。過一排冇問題,先轉其他耳環。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kennis_627 發表於 19-10-21 21:02
回覆 NokNokB 的帖子

防敏感耳環都分好多隻架,一般出面鋪都可能會話你聽係防敏感架但如果你係比較敏感耳仔 ...

好好耐好耐之前,買過一支防敏感膏,專是搽 耳窿防敏感,幾好不過搵唔返,唔知道你,仲知唔知有冇這種膏賣呢?

大宅

回覆樓主:

我都想知地址,我小朋友都叫我帶佢穿牙,唔該。

複式洋房

moonlight9198 發表於 19-10-21 22:57
我建議最好,穿完耳,一星期就除帶純銀耳圈,即可轉前轉後果種,帶一個月,因純銀唔會咁易發炎,同埋唔用有 ...

係有部份人對純銀唔會敏感既,但係亦有好多人對鈍銀敏感。
精鋼係醫療鋼,經過好多醫學測試係絕少人會敏感(做手術用既刀、放係身體既螺絲都係醫療鋼)
所以我比較建議用醫療鋼。
不過你有樣野都講得岩既,帶圈圈耳環係冇咁容易磨擦傷口,不過我就唔建議穿完耳一星期後就換,最好三星期左右先更換,比較適合(emoji)

複式洋房

kaumi 發表於 19-10-21 21:21
冇發過炎
但見朋友耳骨位發晒炎
穿呢啲位點樣先唔會發炎?

耳骨位置係會比較容易發炎架,同比較要長少少時間先好。
如果係長頭髮的話,頭髮成日撩住耳骨位都會容易發炎。
如果有咁情況你可以去買支滴耳仔消炎水,但就千萬唔好買街邊十幾蚊支既消炎水呀

別墅

回覆樓主:

我都想知地址,唔該樓主
joyce

大宅

我穿了三、四次耳,但每次只要一唔戴耳環如兩星期就會埋口,即使已穿了幾年都會咁,一直要長期戴住,但無發炎,想問點解會咁既

複式洋房

日本成 發表於 19-10-21 22:19
我穿咗耳骨5-6個月,呢家已經無流血水 平時都唔痛,只係瞓覺果陣扎到有少少痛 係咪正常?

同埋個位只係帶 ...

扎都有少少痛都正常架,比d時間佢啦。
另外一個問題好大機會,穿耳既位置唔成水平線位(即是偏左向上/下),導致你帶圈形耳環,插到入去時要向上/向下搵返個耳窿係面出返黎。
希望能幫到你啦(emoji)

複式洋房

bik1229 發表於 19-10-21 22:36
Pm pls

已pm地址了(emoji)

洋房

kennis_627 發表於 19-10-21 20:52
回覆 gunpowder 的帖子

咁就要睇下你穿完後會等幾耐先拆隻耳環啦,我會建議一個月左右先好更換耳環因為我幫 ...

我耳竉已經超過10年,
右边耳仲有2个耳竉。
近年時好時壞,近呢半年,一戴耳環,無論金、銀、18k、 14k,醫療用鋼,通通都會又痕又紅
已經有買所謂药水揸 ,都唔得
買落一大堆耳環,戴唔到
唯有用下耳夾……
點算好呀
求指教

複式洋房

yankit.baby 發表於 19-10-21 23:06
我都想知地址,我小朋友都叫我帶佢穿牙,唔該。

已pm地址了(emoji)

複式洋房

joyce1107 發表於 19-10-21 23:19
我都想知地址,唔該樓主

已pm了(emoji)

大宅

樓主,你好,我也有同樣問題,戴任何金或銀都會敏感,麻煩你,我也想知地址呢,謝謝

大宅

之前穿過都埋左口,想再穿返,可介紹地方嗎?

首頁

尾頁

跳至
熱門主題