自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-10-21 22:25
你教緊代數,小五小六先教.
唔夠時間畫10件野, 用number lines,
X+4=10

第一條明 第二條唔明

大宅

followgod 發表於 19-10-21 22:04
小朋友小一,學校教緊呢啲 解釋完佢都唔明
有無咩方法易記呢?

將左邊既數字,擺去由邊。 正就變負,負就變正。 答案 在 跟左邊符號,演變。 正正得正,負負得正。

大宅

回覆 Qq555666 的帖子

小1無學正負數,呢個複雜左

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

有無咩方法易記呢?

學湊十歌,一九一九好朋友;二八二八手拉手;三七三七點點頭;四六四六一起走;五五湊成一雙手。

侯爵府

有無咩方法易記呢?

第二條式可能寫錯,小一應該係想教number bonds,唔係教代數。

男爵府

有無咩方法易記呢?

我細時學係咁計
+既就將10-4就等於x
-既就將10+4就等於x

大宅

suki620 發表於 19-10-21 22:59

小1無學正負數,呢個複雜左

小一 有代數
我以為中一
我記得係中一先學代數。
都係咁教啫

複式洋房

suki620 發表於 19-10-21 22:50
亞仔小1時學校數學甘教1和9是10,2和8是10,3和7是10,類似甘一直落去,倒轉9和1是10,8和2是10,7和3是10 ...

我地學校都有教 但丫仔一見到我出post啲題目就唔明

複式洋房

KeekeeNg 發表於 19-10-21 23:01
學湊十歌,一九一九好朋友;二八二八手拉手;三七三七點點頭;四六四六一起走;五五湊成一雙手。
...

但我地教到雙位數 的未知數了

大宅

樓主D 題系加減法,Jm你地誤會左

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

試下教佢10既組合呀!又用d實際野比佢數下(例如用10粒糖),希望幫到你

伯爵府

suki620 發表於 19-10-21 22:50
亞仔小1時學校數學甘教1和9是10,2和8是10,3和7是10,類似甘一直落去,倒轉9和1是10,8和2是10,7和3是10 ...

係ar, 我仔今年小一,佢今日走黎同我講唱隻咩10的合成歌仔俾我聽,我仔唱歌不褸唔岩音,佢走去拎本數學書指俾我睇d歌詞點唱

男爵府

2019勳章

一年班教佢打開兩隻手數手指先

珍珠宮

followgod 發表於 19-10-21 22:58
第一條明 第二條唔明

你用我上面第二個方法:
只有x 留在=左面,其他跳去=另一面,
跳過=的數, 加變減, 減變加.

如左面是-x, 首先跳過=,在=右面變+x.
然後將其他原本在右面的數跳過=左面,

男爵府

suki620 發表於 19-10-21 22:56
6和4是10,4和6是10,甘容易解釋了6和4呢個組合等於10
初小好似都係用'組合'呢個 CONCEPT 教加減數

將個 +- 係 = 左右互掉好似高小先教吧?

公爵府

2019新春慶豚圓

有無咩方法易記呢?

我知你講邊種數,有個括號填,唔係用X。
小一有首合十歌,有d小學會教、要學生背,你search YouTube就明。
佢明白左「十嘅組合」已經好快做曬以上4題。
未明白時,你再劃圖解。

男爵府

有無咩方法易記呢?

其實小一唔好諗太複雜,現時方法係先教佢地數字方法e.g: 1和2是3,1和9是10,2和3是5,2和8是10⋯⋯如此類推.
題目x+4=10,就問阿仔4和咩係10呀? or4加幾等於10呀? 最原始方法數手指快過畫圖.
平日多d重複提,洗佢腦,我買個包都叫女幫手數銀仔,務求生活中滲入式洗腦+植入
x-4=10,都要講白d,一開始直接話大過10嘅數減左4先可以剩到10,等佢明左之後再舉例問多幾條.e.g:x-5=10
耐心努力加油呀!

大宅

回覆 followgod 的帖子

我個仔係US讀緊first grade, 佢地係用掟“色仔”學加學, 每次掟完抄低number同數結果, 減數就一個小朋友收埋紙仔, 一個估佢收埋幾多紙仔, 例如原本有10張紙仔, 一個收埋6張, 得4張係枱, 另外一個估收埋左幾多, 估完抄低結果, 我個仔鍾意到不得了, 返到屋企都話要玩math game, 所以我知佢地係咁學加減數

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-10-21 23:22
你用我上面第二個方法:
只有x 留在=左面,其他跳去=另一面,

好丫 唔該晒你 我試下佢明唔明先 thx

複式洋房

laisausau 發表於 19-10-21 23:29
其實小一唔好諗太複雜,現時方法係先教佢地數字方法e.g: 1和2是3,1和9是10,2和3是5,2和8是10⋯⋯如此類 ...

多謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊