自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bettylovingbb 發表於 19-10-21 23:30
回覆 followgod 的帖子

我個仔係US讀緊first grade, 佢地係用掟“色仔”學加學, 每次掟完抄低number同數結 ...

好活動教學

男爵府

係呀, 呢邊細路係好鍾意返學, 放左學仲係好精神, 佢地去到third grade先會有homework

琥珀宮

followgod 發表於 19-10-21 22:04
小朋友小一,學校教緊呢啲 解釋完佢都唔明
有無咩方法易記呢?

x+ 4=10 —> x+ 4 - 4 =10 - 4
x-4=10 —> x-4 + 4 =10 + 4
4 + x =10 —> 4 + x - 4 =10 - 4

10 - x=6 —> 10 - x + x =6 + x
—> 10 - 6 =6 + x - 6

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有無咩方法易記呢?

佢本書點教?

水晶宮

回覆樓主:

X一4=10

數字和數字係好朋友,所以數字4走去和10玩所以都要變身超人,如果十就要變一,如果一就就變身十

X=10+4

所以x自己1邊玩,4就同佢數字朋友變左身1齊玩

這樣解釋會唔會好d?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

睇youtube啦,我仔d加減數係佢睇youtube學嘅, 3、4歲嗰陣。

琥珀宮

有無咩方法易記呢?

小一教呢d,梗係唔明啦

wcpcelia    發表於 19-10-22 14:39

男爵府

bettylovingbb 發表於 19-10-21 23:50

係呀, 呢邊細路係好鍾意返學, 放左學仲係好精神, 佢地去到third grade先會有homewo ...

真開心

珍珠宮

-

男爵府

回覆樓主:

記唔到合十法就數手指,x+4=10,叫佢由5開始數,數到10有幾多隻手指。

水晶宮

回覆樓主:

平時真係要數多d手指,數多d物件。你試下應承話俾十粒朱古力佢,但只係俾左6粒,佢肯定識追問你攞多4粒
數感來自實際生活,不是做練習記口訣。

水晶宮

wendy333 發表於 19-10-22 16:35
記唔到合十法就數手指,x+4=10,叫佢由5開始數,數到10有幾多隻手指。

同意,數手指對幼兒建立數感好重要,10隻手指就係合十,數埋腳趾就係合二十。但好多家長見小朋友數手指就好抗拒,以為「咁都要數」即係數學底差,硬要佢地心算要佢用直式要佢用口訣,將本來形象化嘅數學概字念變成文字化....

大宅

買算盤

男爵府

Elenalan 發表於 19-10-22 16:52
同意,數手指對幼兒建立數感好重要,10隻手指就係合十,數埋腳趾就係合二十。但好多家長見小朋友數手指就 ...

謝謝指教

子爵府

Google number bond and make ten.
These are basics for kindergarten and P1 math. Also can google Singapore math.
I support autism acceptance!

首頁

尾頁

跳至