自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Sumsum265 發表於 19-10-22 09:16
你可以去黃大仙泊檔有得賣

但出面都有好多鯊魚軟骨素,你可以自己比較下,但我媽咪就食呢隻

男爵府

Sumsum265 發表於 19-10-22 09:16
你可以去黃大仙泊檔有得賣

她現在有食這種,是否差不多功效

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 09:00
是否只有廣華醫院才有專類風濕科中醫?哪一個醫生好?
你朋友有冇睇過廣州的醫師?哪一位好?
要每個星期 ...

我自己係因為有在那裡看其他中醫,有見過有尼個專科,但我朋友就唔係在香港看的。你可以打電話去查詢下
(看圖),問下哪一位係風濕科中醫。

我覺得先在香港看下中醫,而廣華有些中醫係內地來的老醫師,比較有經驗。廣州的話,我朋友沒試過,只係我有些中醫朋友以前都係要去廣州實習。但我覺得先try左香港先,食一段時間中藥看看身體反應如何。

其實你媽媽宜家食ge西藥可能更加傷肝……我唔敢講中醫能夠一定有效,因為有時候都要撞到好醫生,開到夾定的藥,但係其實中藥對身體的傷害係比西藥mild。

不過如果你媽媽關節已經變形,那麼療效可能會比較弱。先try,唔得再想下一步:)

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 09:59
她現在有食這種,是否差不多功效

唔同的,你呢隻係葡萄糖胺,我媽之前都有食但效果唔理想,而且唔可以長期食。

男爵府

Think_Thank 發表於 19-10-22 11:24
我自己係因為有在那裡看其他中醫,有見過有尼個專科,但我朋友就唔係在香港看的。你可以打電話去查詢下
( ...

多謝你,我打去問下先

男爵府

Sumsum265 發表於 19-10-22 11:35
唔同的,你呢隻係葡萄糖胺,我媽之前都有食但效果唔理想,而且唔可以長期食。
...

你媽咪也是類風濕?食左幾耐有好轉?咁係咪食鯊魚軟骨就不用食這個?

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 11:36
多謝你,我打去問下先

唔客氣,希望你媽媽遇到夾到的的中醫,先try下,一般如果藥下得對,好快身體會有反應。有時候可能會更痛,但係之後係明顯會感到緩和。

看中醫要有耐性。依家都有好多中西合璧。可能都需要嚴重時候,先吃西藥止痛,然後再用中藥慢慢調理身體。同埋你可以帶埋地驗血報告比中醫看,作參考都好。

祝福你母親早日康復

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-22 11:38
你媽咪也是類風濕?食左幾耐有好轉?咁係咪食鯊魚軟骨就不用食這個?

我媽咪唔係類風濕,佢係膝頭哥痛,行樓梯痛,食左一星期左右,行樓梯已經無咁痛,鯊魚軟骨可代替葡萄糖胺,因為葡萄糖胺食咗要消化變成硫酸質酸先可以吸收,而鯊魚軟骨素本身已經是硫酸質酸。本身鯊魚軟骨有很多功效對痛風也很有用呢。

yeung_ma    發表於 22-2-15 16:37

複式洋房

類風濕關節炎飲食一定要小心注意!!注意鈣、蛋白質及維他命D的吸收

有充分的休息
多進行按摩及熱敷

減輕及控制體重,以減少關節的負荷
避免進行劇烈運動或扭曲關節的動作
進行簡單的關節運動,以強化結構
避免關節受寒
多吃蔬菜、水果,避免高血壓及糖尿病的發生

男爵府

Think_Thank 發表於 19-10-22 11:41
唔客氣,希望你媽媽遇到夾到的的中醫,先try下,一般如果藥下得對,好快身體會有反應。有時候可能會更痛, ...

多謝你,睇中醫真係要有耐性,通常我媽咪睇幾次唔得就會放棄

男爵府

Sumsum265 發表於 19-10-22 12:50
我媽咪唔係類風濕,佢係膝頭哥痛,行樓梯痛,食左一星期左右,行樓梯已經無咁痛,鯊魚軟骨可代替葡萄糖胺 ...

我媽咪膝頭哥又係痛,我叫佢試下先,謝謝你

男爵府

SelinaEng 發表於 19-10-22 12:58
類風濕關節炎飲食一定要小心注意!!注意鈣、蛋白質及維他命D的吸收

有充分的休息

多謝你
我媽咪好瘦,想食多D野增肥,但好多野都唔食得,佢話食咩都痛

複式洋房

回覆 Lovelymame 的帖子

身體唔舒服自然心情都會差D...而心情都會影響食慾同營養吸收~係一個循環你可以試下同媽咪一齊食得健康D...陪媽咪做佢鐘意既事..分散一下佢唔舒服既情緒
當心情轉好 神奇地身體會自然忘記唔舒服既感覺!
多D幫媽咪做下按摩,同佢一齊做D好簡單既運動

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章

Lovelymame 發表於 19-10-22 08:17
好多謝你咁詳細的回覆
你可以介紹個中醫比我嗎?他是風濕科?
中藥同西藥可以一齊食?
我今日專登行去睇下個中醫仲有冇做 但佢已經退左休

藥方面我唔清楚 我係確診有呢個病就即刻去睇中醫 當時西醫方面話仲有其他野要驗埋先可以決定開咩藥俾我食

睇左中醫後每3個月抽一次血每次報告指數都低左好多 所以醫生都未攪清開咩藥 就拖左一段時間都冇藥食(只有止痛藥,所以我未食過類風濕藥)

後尾個指數低到唔係呢個病就冇開藥 但到現在都仲要返醫院覆診 -.-

禁止訪問

男爵府

SelinaEng 發表於 19-10-22 13:26
回覆 Lovelymame 的帖子

身體唔舒服自然心情都會差D...而心情都會影響食慾同營養吸收~係一個循環你可以試 ...

佢冇咩嗜好,係鐘意食野,同佢出街食飯又好多野都唔敢食
佢瘦又唔想買衫,都唔多想約D朋友見面
我會盡量陪下佢

男爵府

maywong288 發表於 19-10-22 13:30
我今日專登行去睇下個中醫仲有冇做 但佢已經退左休

藥方面我唔清楚 我係確診有呢個病就即刻去睇中醫 當時 ...

多謝你呀
你可能後生,一開始好輕微所以好快控制住
祝你身體健康

男爵府

Think_Thank 發表於 19-10-22 11:24
( ...

我約左廣華中醫師啦,下個月先有得睇。
聽電話的職員介紹左兩個醫師係風濕科的,我約左熊醫師,不過我諗佢只係有睇風濕科,因為見佢資料都冇寫擅長風濕科。希望佢夾我媽咪啦!

大宅

Lovelymame 發表於 19-10-24 10:15
我約左廣華中醫師啦,下個月先有得睇。
聽電話的職員介紹左兩個醫師係風濕科的,我約左熊醫師,不過我諗佢 ...

先try下夾下醫生,同時都記得提醒媽咪要有耐性,食下藥感受下身體反應。
免疫力的病是屬於身體內部機能的問題,中醫在這方面比西醫會好好多~:)

唯一就係沒西藥甘快手立即止痛,但係記住叫媽咪感受一下,食中藥之後,如果一些麻痺情況有有減少,痛的時間,或者痛的程度有減少,甘都要keep住。最緊要係希望可以減少發作,慢慢身體調理好會自己痊愈。

祝福你母親,希望會遇到合適的中醫

公爵府

吊針 生物製劑

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊