時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

特首林鄭月娥曾經說過:「我甚麼都沒有,只剩下三萬警察……」那種孤苦伶仃、那種風暴中獨佇的淒涼,叫人憐惜。 沒想到,轉個臉孔,出席電台節目取悅黃絲說的,又是另一番話:「我支持警隊嚴正執法,不等於盲撐每一個警員的每一個行動。」劃清界線的心寒,三萬警察應該感受到。 有一些話叫官腔,說出來像金鐘罩把自己保護得滴水不漏,卻會像利刃一樣直插別人心口。

子爵府

回覆 janice_cat 的帖子

一位警察寫下感慨:「你說,你不會盲撐警察,你要知道,如果不是每個警察都盲撐香港,你還能舒舒服服坐在這裏接受訪問嗎?……我們沒了家庭、沒了生活、連受欺凌的家人都無暇保護,就是要守住香港,不被分裂。沒有我們撐住,香港早就玩完。」

說的沒錯,四個多月來,如果沒有警察盲撐特首你,香港會變成甚麼模樣?無論你的決定多荒謬、無論你如何反口覆舌,警隊都拿着盾牌站在你和你的政府最前面,為你擋駕、擋石、最近還要擋汽油彈,這種撐,才叫盲撐。

將心比己,警察們沒有要求你包庇甚麼,更從沒要你格外開恩,一切公事公辦,戰場上刀劍無情,多一拳少一拳,不用你盲撐,只求你支持,無條件支持,僅此而已。

子爵府

然後你劃一條楚河漢界說:我不盲撐,這四個字,傷盡幾多盲撐你半年的警察心。

於是,大家再調整心情說:「飛鳥盡,良弓藏,狡兔死,走狗烹,這道理,明白的,所以我們今日不是撐林鄭,我們是撐法治、撐香港、撐國家!」就到底,還不是盲撐你?一班守土衞士,看着你將要把他們出賣,還在盲撐,尊貴的特首,你汗顏嗎?

黑衣人最厲害的一招洗腦叫做「不割席」,你偏偏就跟身邊僅餘死守的三萬警察早早割席,橋未過,已抽板,最後跌死的,一定有你。

俏黃容    發表於 19-10-22 10:48
bull2015    發表於 19-10-22 10:22

男爵府

我估中央已經係度揼心口,“睇錯人”!
其實真係應該比CY做多一屆

俏黃容    發表於 19-10-22 10:48

男爵府

janice_cat 發表於 19-10-22 09:09

然後你劃一條楚河漢界說:我不盲撐,這四個字,傷盡幾多盲撐你半年的警察心。 於 ...

好心酸!
大家有眼睇,香港警隊有幾努力去保護香港人,佢哋真係連家人、屋企都犧牲埋,暴徒有對過佢哋手軟嗎?
林鄭,呢四個月裏,警隊好努力去撐住香港,冇咗警隊,我諗你一早比暴徒私了,香港一早淪陷了,我見到警員,我會大聲的多謝佢哋,請佢哋加油!
林鄭,你呢?!

大宅

關鍵時刻唔好分化!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實點止3萬個警察?仲有警察家人呢?!
成日發夢用對話去感化佢地
咪x傻啦

子爵府

tp-windy 發表於 19-10-22 09:33
好心酸!
大家有眼睇,香港警隊有幾努力去保護香港人,佢哋真係連家人、屋企都犧牲埋,暴徒有對過佢哋手軟 ...

任何事都唔應該盲撐. 而警察保護市民就是本來的職責不是嗎. 我支持警隊, 但如果有一些行為做得唔岩, 我都唔會去盲撐, 提住自己唔好變成黃絲思維, 要有理性去看待唔同事物事情

男爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

回覆 jasprincess 的帖子

道理大家都明,但係呢句說話晌呢個時候講係咪唔太適宜呢?傷咗大家嘅,亦傷咗大家嘅士氣

男爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

真係睇到流眼淚

男爵府

jasprincess 發表於 19-10-22 09:41
任何事都唔應該盲撐. 而警察保護市民就是本來的職責不是嗎. 我支持警隊, 但如果有一些行為做得唔岩, 我都 ...

我冇盲撐! 我都相信警察都係人,一樣有做錯事嘅人!
但整個警隊, 呢四個月有幾努力克制, 有幾淒涼孤獨, 有幾無助, 我哋呢個特首有稱讚過佢哋嗎?有努力幫過佢哋解決現狀嗎?有幫過警察家人子女嗎?
大家要為大局着想呀!咁嘅警隊你哋都唔滿意, 每一下都要咬住, 請問你滿意邊個國家嘅警隊表現, 講出來等大家討論下!

ginevra    發表於 19-10-22 21:49

男爵府

2024年龍年勳章

每次警員受傷特首都無去探望,仲要講風涼說話,警隊為民服務盡心盡力,林鄭有排學。

別墅

lovelovesing 發表於 19-10-22 09:52
回覆 jasprincess 的帖子

道理大家都明,但係呢句說話晌呢個時候講係咪唔太適宜呢?傷咗大家嘅,亦傷咗大 ...

同意,但首先希望大家不要分化。
呢個時候唔應該咁回應,林鄭真的设有政治智慧,從這幾個月看他的表現,簡直嘔血,風波平息之後,也許是下台之時。能力未到特首這位置,可能當一個普通官員比較適合,之前吹大咗。

俏黃容    發表於 19-10-22 10:49

子爵府

tp-windy 發表於 19-10-22 09:55
我冇盲撐! 我都相信警察都係人,一樣有做錯事嘅人!
但整個警隊, 呢四個月有幾努力克制, 有幾淒涼孤獨, ...

反而係大陸人支持香港警察,真係悲哀。

我支持警察,但希望佢哋保持冷靜。

公爵府

呢4個月得警察狐身作戰,路障都要動手清埋
其他紀律部隊隔岸觀火

捱左4個月換了什麼,現場街坊指罵
休班時被私了,仲要個個都重傷
泛民力阻公務員薪(因公務員中有警察)
岑生襲擊就要警察保護調查,平時鬧黑警
受傷警員入院受到不好對待
警察都有家人,他們次次執勤家屬很擔心下一個受重傷就是自己親人(我朋友係警察家屬)
下場就是被公審調查......
永遠支持警方....辛苦你們了

補充內容 (19-10-22 10:14):
加薪

大宅

先安定後再打算吧,現在互相指罵也沒有用

ginevra    發表於 19-10-22 21:50
俏黃容    發表於 19-10-22 10:49

珍珠宮

回覆樓主:

林鄭,對你好失望!

子爵府

LoveHKnoWar 發表於 19-10-22 10:01
同意,但首先希望大家不要分化。
呢個時候唔應該咁回應,林鄭真的设有政治智慧,從這幾個月看他的表現,簡 ...

真的, 唔應該分化, 可惜林鄭太唔識做, 佢咁講目的何在?!

係一間公司入面, 做老闆就算知道下屬做錯都好, 面對外面的指責, 都要繼續撐佢, 正所謂"輸人唔輸陣", 寧願之後閂埋門鬧佢鑊金都唔好俾人有機可乘.
林鄭真係要好好諗清楚點做!

俏黃容    發表於 19-10-22 10:50
bull2015    發表於 19-10-22 10:25

公爵府

BK Milk勳章

joycechiang 發表於 19-10-22 09:36
關鍵時刻唔好分化!

呢d唔係分化,而係林鄭自己攞黎,由佢上台所做既野一步步將人對佢既信任支持淡化到反感。

公爵府

joycechiang 發表於 19-10-22 09:36
關鍵時刻唔好分化!

我明
我相信呀爺永遠係警察強大後盾

首頁

尾頁

跳至