跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有無jm 知住係多倫多如果想買淘寶會唔會好麻煩同運費係點計

複式洋房

ChingyanPang 發表於 19-10-22 09:17

用Ali Express,即係淘寶嘅海外版平過亞馬遜,貴淘寶少少

伯爵府

美女C9 發表於 19-10-27 18:51
用Ali Express,即係淘寶嘅海外版平過亞馬遜,貴淘寶少少

謝謝你,我去睇睇

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

淘寶寄雜運到外國都唔一定抵,
要睇下淘乜嘢, 分分鐘包裝重過貨物,
我試過雜運重量16kg,
拆除外面紙皮, 貨件淨重6kg多D
包裝方面真係太唔環保,
郵費都用在包裝紙皮上,
大大個紙皮箱寄到嚟, 裡面又唔多貨,
同樣 gmarket 都係, 同一間店買了7支唇膏,
居然用一個大過橙箱嘅紙皮箱寄來.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

Ali Express 都有買過,
有D重要免運費,
計落都抵過淘寶,
當然要自己格下價,
唔係全部都抵,
但就快D收貨.

伯爵府

wiiabcd 發表於 19-10-28 05:05
有D重要免運費,
計落都抵過淘寶,

本身係香港好鍾意淘寶,返左黎無得淘Ali d 野運返黎通常幾耐?

伯爵府

ChingyanPang 發表於 19-10-28 05:09
本身係香港好鍾意淘寶,返左黎無得淘Ali d 野運返黎通常幾耐?

我住澳洲就10-14天收貨,
淘時會有顯示運輸多少日,
加錢可以快遞,
手機殼試過4日,
我估應該有同本地商合作,
因為見到係本地郵票寄出.
如果淘大量貨, 我會雜運去香港家人度,
拆除多餘包裝再寄船, 4星期就寄到嚟,
如果面積大就用天貓直接淘, 我未試過.

伯爵府

wiiabcd 發表於 19-10-28 09:07
我住澳洲就10-14天收貨,
淘時會有顯示運輸多少日,
加錢可以快遞,

寄船你會寄邊間公司?

伯爵府

ChingyanPang 發表於 19-10-28 09:11
寄船你會寄邊間公司?
香港郵局

伯爵府

wiiabcd 發表於 19-10-28 09:26
香港郵局

好,謝謝分享

禁止訪問

複式洋房

ChingyanPang 發表於 19-10-22 09:17

可以用淘寶官方集運,不過我覺得貴同埋有次我試過有嘢嚟到爛咗。出面都有集運公司,空運同海運都有。我近排用嘅空運¥100-200+/kg,送到嚟屋企,海運就¥15-33/kg,要自己去pick up。我又唔覺得好麻煩,只係有排等... 如果你唔想煩,我見過fb有代人淘寶嘅shop,不過無留意markup幾多

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

wiiabcd 發表於 19-10-28 09:26
香港郵局

請問你話寄船由香港郵政寄出,當時有冇tracking no. 比你㗎? 先謝回覆。

伯爵府

kingmommy 發表於 20-7-23 09:31
請問你話寄船由香港郵政寄出,當時有冇tracking no. 比你㗎? 先謝回覆。
...

有呀.

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 wiiabcd 的帖子

我成日以為用船運係無tracking no. 所以我無擇船運,下次我試吓香港寄雜件唻用船!
我之前過問Canada Post 寄東西用船運返香港,佢哋同我溝話無tracking 兼要個幾兩個月,叫我寄空運喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

除左aliexpress, 同amazon, 可以留意ebay.

我淘寶買野去歐洲, 唔係間間肯寄去外國, 要買得多用集運寄好d, 但一定會俾海關打開收稅既機會. 如果買濕碎野, 我用ebay, ali 就算, 一件半件貨唔駛打稅.

複式洋房

wiiabcd 發表於 19-10-28 05:05
有D重要免運費,
計落都抵過淘寶,

想問Ali Express 寄黎加拿大要唔要俾關稅? 你當時買左幾錢嘢?

大宅

mcmugmc 發表於 20-9-2 23:07
想問Ali Express 寄黎加拿大要唔要俾關稅? 你當時買左幾錢嘢?

Ali唔駛俾稅,係耐囉,特別宜家疫情仲耐!

大宅

美女C9 發表於 19-10-27 18:51

但運費點計?

大宅

ChingyanPang 發表於 19-10-27 21:45
謝謝你,我去睇睇

請問你最後有否成功於淘寶集運到加國呢?謝謝。
New Year New Start Go

首頁

尾頁

跳至